Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 7970
Mărime: 48.97KB (arhivat)
Publicat de: Nicolaie Tomescu
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Introducere

În prezentul studiu de caz am analizat piaţa telecom. Ne-am ales această temă deoarece este o piaţă care afectează consumatorul în viaţa sa de zi cu zi având în vedere faptul că tot mai mulţi români au cel puţin un telefon mobil, un telefon fix sau un abonament la Internet.

Am împărţit studiul de caz în două capitole. În primul capitol am realizat prezentarea generică a pieţei studiate, în care am inclus analiza pieţei telecom înainte de preluarea Zapp de către Cosmote. Al doilea capitol cuprinde situaţia concretă a actului studiat, aici tratând mai multe puncte. Ne-am documentat asupra normelor legale care guvernează piaţa studiată, încercând să găsim motivele pentru care s-au adoptat anumite legi. Am dat exemple de posibile înţelegeri monopoliste, de un posibil abuz de poziţie dominantă, de concentrarea economică excesivă care au avut loc pe piaţa telecom. De asemenea am întâlnit cazuri de publicitate înşelătoare din a cărei cauză consumatorii au avut de suferit. Totodată am exemplificat reclama comparativă, o acţiune interzisă pe piaţa din România.

Am identificat particularităţile pieţei telecom în privinţa tipurilor de vânzare practicată şi aspectele legate de transmiterea dreptului de proprietate intelectuală pe piaţa telecom.

Modalităţile de finanţare a tranzacţiei Cosmote-Zapp nu au fost făcute publice, dar cu ajutorul cunoştinţelor dobândite de-a lungul timpului am încercat să ne dăm seama care ar fi putut fi folosite în această tranzacţie, ţinând cont şi se modalităţile folosite pe această piaţă.

Analizând piaţa telecom din România am găsit câteva puncte de divergenţă, unele probleme de soluţionat în urma tranzacţiei şi am încercat să formulăm câteva soluţii.

I – Prezentarea generică a pieţei studiate

În accepţiunea Legii Concurenţei, dobândirea controlului, prezentat în linii mari, reprezintă o formă de realizare a concentrărilor economice prin care un agent economic, obţine, direct sau indirect, o influenţă determinantă asupra unuia sau mai multor agenţi economici. Vom analiza, în continuare, situaţia de concentrare economică realizată de Cosmote Mobile Telecommunications SA, în calitate de achizitor şi societăţile comerciale Zapp (România) B.V. şi Saudi Oger Ltd., în calitate de vânzători.

Analiza pieţei telecom înainte de preluarea Zapp de către Cosmote

Considerăm că în analiza acestei operaţiuni de concentrare economică şi a oricărei analize privitoare la orice aspect concurenţial, de altfel, este foarte importantă descrierea pieţei pe care operează actorii analizaţi alături de principalii competitori. Acest lucru, alături de facilitarea determinării pieţei relevante, conturează, prin analizarea succintă a fiecărui actor economic, stabilirea altor criterii de referinţă, precum profiturile, cota de piaţă, vânzările, etc.

Luând în considerare piaţa pe care a acţionat Zapp înainte de a fi preluată de către Cosmote, vom prezenta în continuare principalii competitori pe piaţa telecom din România, conform ultimelor date financiare publicate (bilanţul anului 2008), înainte de efectuarea preluării Zapp, în iunie 2009, pentru ca analiza privind piaţa relevantă, precum şi motivaţiile economice ale jucătorilor de pe aceasta, dar şi alte criterii relevante să fie analizate cu o uşurinţă mai mare.

Considerăm pertinent să luăm în considerare, pentru această analiză, principalii operatori telecom de pe piaţa din România, care oferă atât servicii de telefonie fixă cât şi mobilă. Cosmote şi Zapp operează pe piaţa telefoniei mobile, însă este foarte important de subliniat faptul că principalul motiv al achiziţiei Zapp îl constituie licenţa 3G (tehnologia pentru telefonie mobilă de generaţia a 3–a permite accesul la servicii precum recepţia şi transmiterea de e- mail–uri de dimensiuni mari, accesarea de Internet de mare viteză, precum şi transfer de conţinut video – mobil), prin urmare nu trebuie pierduţi din vedere, în această analiză, şi alţi operatori de telefonie fixă, dar care oferă servicii de Internet; acestea din urmă, dupa părerea noastră, fiind substituibile în consum cu serviciile de Internet oferite de operatorii de telefonie mobilă.

Potrivit specialiştilor, piaţa telecom era împarţită între 5 mari operatori: Orange, Vodafone, Cosmote, RCS & RDS şi Zapp. Vom analiza piaţa, incluzând şi operatorii Romtelecom şi UPC, datorită faptului că aceştia oferă şi servicii de Internet.

Figura nr. 1 – Cei mai mari jucători pe piaţa telecom 2008 (După cota de piaţă). Sursa: Original, realizat pe baza indicatorilor financiari conform bilanţelor depuse pe anul 2008

Analiza graficului relevă faptul că, la sfârşitul anului 2008, piaţa telecom era dominată de 2 mari giganţi ai telefoniei mobile, în speţă, Orange şi Vodafone. Dacă per total piaţă telecom, aceşti 2 operatori aveau împreună peste 50% din piaţă, pe piaţa telefoniei mobile cota acestora de piaţă depăşea 80%. Orange România este filiala românească a operatorului global de telefonie mobilă Orange SA, divizia de telecomunicaţii mobile a France Telecom.

Preview document

Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 1
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 2
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 3
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 4
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 5
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 6
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 7
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 8
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 9
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 10
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 11
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 12
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 13
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 14
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 15
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 16
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 17
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 18
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 19
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 20
Proiect tranzacții comerciale - piața Telecom - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Proiect Tranzactii Comerciale - Piata Telecom.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?