Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 2 fișiere: docx
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 18468
Mărime: 105.46KB (arhivat)
Publicat de: Septimiu Nagy
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Daniela Buzoian
UNIVERSITATEA PETROL-GAZE PLOIEŞTI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA: ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. Capitolul 1:Structura activitatii comerciale in zona Moreni
  2. 1.1. Comertul cu ridicata.pag 1
  3. 1.2. Comertul cu amanuntul.pag 6
  4. 1.3. Serviciile comerciale.pag10
  5. Capitolul 2: Relatiile comerciantilor cu producatorii
  6. 2.1.Formele relatiilor comerciale cu producatorul.pag 12
  7. 2.1.1. Negocierea. pag 13
  8. 2.1.2 Relatiile precontractuale.pag 14
  9. 2.1.3 Relatiile contractual.pag 15
  10. 2.1.4.Relatiile postcontractuale.pag 16
  11. Capitolul 3:Relatiile comertului cu consumatorii
  12. 3.1. Organizarea unui cadru propice de dialogare cu consumatorii.pag 17
  13. 3.2 Baza motivationala a relatiilor comert-consumator.pag 18
  14. Capitolul 4: Baza tehnico-materiala a comertului
  15. 4.1 Baza tehnico-materiala a comertului cu amanuntul.pag 19
  16. 4.2. Baza tehnico-materiala a comertului cu ridicata.pag 20
  17. Capitolul 5:SC CLUB CRYSS SA
  18. 5.1.Prezentarea firmei.pag 22
  19. 5.2. Descrierea pietei pe care actioneaza firma. pag 23
  20. 5.3. Particularitatile strategiilor mix-urilor de marketing in cadrul firmei.pag 24
  21. 5.4 Bugetul si ordinea activitatilor.pag 25
  22. Capitolul 6: Societatea Alexbi LUX SRL
  23. 6.1. Forma de organizare a societatii.pag 27
  24. 6.2 Date generale privind restaurantul “HANUL PIETEI”.pag 28
  25. 6.3 Mediul de marketing.pag 29
  26. 6.4. Mixul de marketing al restaurantului “HANUL PIETEI”.pag 29
  27. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

STRUCTURA ACTIVITATII COMERCIALE IN MORENI

1.1 Comertul cu ridicata

Introducere

Analiza problematicii distributiei marfurilor tratata in primul capitol al prezentei lucrari a scos in evidenta faptul ca produsele, in cadrul fuxului de la producator catre consumator, trec doar in anumite imprejurari, in mod direct, din sfera productiei in veriga comerciala cu amanuntul. O mare parte dintre bunurile destinate consumului final sau intermediar parcurg in prealabil s i o veriga apartinand comertului cu ridicata, careia ii revine un rol important atat in circulatia marfurilor, cat si in realizarea productiei si in satisfacerea nevoilor

Continutul activitatii si rolul economic al comertului cu ridicata

In conceptul de distributie a marfurilor, comertul cu ridicata include toate activitatile implicate in vanzarea de bunuri sau servicii catre cei care le cumpara pentru a le revinde sau pentru a le folosi in scopuri comerciale.

Comertul cu ridicata are menirea de a oferi servicii si siguranta partenerilor de afaceri, antrenati in circulatia marfurilor si de asigura sistemul de facilitati pentru realizarea unui inalt grad de profitabilitate pentru toti agentii presupusi de un circuit comercial care sa cuprinda producatorul, comerciantul cu ridicata, comerciantul cu amanuntul si utilizatorul sau consumatorul final.

Continutul activitatii de comert cu ridicata

Comertul cu ridicata- reprezinta un stadiu al circulatiei marfurilor, in cadrul caruia au loc operatiuni de vanzare-cumparare a marfurilor in scopul revanzarii ulterioare. In consecinta, continutul activitatii de comert cu ridicata consta in achizitionarea de marfuri in partizi mari si desfacerea acestora in partizi mici, dar asortate, catre comertul cu amanuntul si, in unele cazuri, catre unitati care cumpara diferitele produse in vederea prelucrarii lor ulterioare.

Tinand seama de locul pe care comertul cu ridicata il ocupa in procesul miscarii marfurilor, activitatea ce se desfasoara in cadrul acestei verigi prezinta cateva trasaturi specifice, intre care, mai importante, apar:

• Actele de vanzare-cumparare au loc intre intreprinderi economice, spre deosebire de activitatea ce se desfasoara in cadrul comertului cu amanuntul, unde cumparatorul marfurilor este, nemijlocit, consumatorul sau reprezentantul acestuia, in cadrul activitatii de comert cu ridicata atat cumparatorul, cat s i vanzatorul marfurilor sunt intreprinderi sau diferite organizatii economice, sociale sau din administratia publica;

• In cadrul activitatii de comert cu ridicata, atat cumpararile, cat si vanzarile de marfuri se realizeaza in partizi mari;

• Activitatea de comert cu ridicata nu incheie circuitul economic al marfurilor, ci mijloceste doar legatura dintre productie si veriga comerciala cu amanuntul; marfurile nu se vand deci de catre intreprinderile cu ridicata direct consumatorilor, activitatea traditionala a comerciantilor cu ridicata fiind cea de intermediari intre producatori si comerciantii cu amanuntul.

• O prima caracteristica a intreprinderilor de comert cu ridicata se refera la faptul ca acestea trebuie sa fie firme cu o mare acoperire financiara.

• O a doua caracteristica are in vedere specializarea activitat ii de comert cu ridicata pe familii de produse. Specializarea respectiva este generata de natura produselor care formeaza obiectul tranzactiilor realizate de intreprinderi, stiut fiind ca orice familie de produse ridica probleme specifice de stocaj, depozitare si conservare a valorilor de intrebuintare.

• A treia caracteristica este data de faptul ca intreprinderile de comert cu ridicata intervin atat in cadrul fluxului produselor realizate de producatorii indigeni, cat si de cei externi. In conditiile in care producatorul este situat intr-o alta tara, intreprinzatorul cu ridicata poate deveni importator direct, sub aspectul achizitionarii marfurilor necesare aprovizionarii comertului cu amanuntul. Intr-o asemenea ipostaza, el intra in relatii comerciale cu agenti economici de pe piata bunurilor si serviciilor din cadrul tertelor piete externe, cat si cu agentii economici care actioneaza in cadrul pietei schimburilor monetare. Aceasta, intrucat pentru realizarea diferitelor tranzactii comerciale cu parteneri straini, se utilizeaza valuta sau alte instrumente de plata specifice schimburilor respective.

• In sfarsit, o ultima caracteristica se refera la existenta unor servicii comerciale bine puse la punct si incadrate cu personal de inalta calificare. Intr adevar, data fiind importanta comenzilor, grosistii nu-si pot permite sa greseasca asupra cantitatilor, calitatii sau a serviciilor anexe furnizate de catre producatori. Pe de alta parte, produsele de inalta tehnicitate, cum sunt cele electronice, informatice, optice etc., reclama specialisti cu o calificare deosebita.

Rolul economic al comert ului cu ridicata

T inand seama de faptul ca, prin interpunerea sa in drumul marfurilor de la productie la consum, comertul cu ridicata genereaza, asa cum s-a mai aratat, mobilizari de fonduri, cheltuieli suplimentare s i o incetinire a vitezei de circulatie, este recomandabil ca, atunci cand este posibil, sa se procedeze la o trecere a marfurilor de la producator direct in reteaua comerciala cu amanuntul, ocolindu-se astfel veriga cu ridicata. In frecvente cazuri, insa, o astfel de circulatie este fie imposibila, fie irationala din punct de vedere economic comerciale.

Data fiind complexitatea relatiilor generate de interventia comertului cu ridicata in fluxul produselor, rolul acestuia trebuie analizat pe ansamblul economiei, vazut atat in raport cu producatorii, cat si cu comertul cu amanuntul.

In raport cu producatorii, sistemul de relatii bazat pe prezenta comertului cu ridicata ofera o serie de avantaje care, pe ansamblul pietei, exercita influente multiple, asigurand continuitatea activitatii comerciale, o mobilitate corespunzatoare in ceea ce priveste orientarea marfurilor in raport cu cererea, precum si asigurarea unei forte de echilibru, fara oscilatii puternice de la un sezon la altul sau de la o zona la alta.

• Comertul cu ridicata isi esaloneaza comenzile in timp, pornind de la informatiile pe care le obtine prin intermediul unitatilor cu amanuntul, cu privire la evolutia si oscilatiile consumului. O asemenea esalonare a comenzilor, cat si previziunile pe care le elaboreaza cu privire la viitoarele evolutii ale consumului, contribuie, de asemenea, la regularizarea productiei, evitarea rupturilor de stoc sau a unor suprasolicitari brus te ale productiei.

• Comertul cu ridicata, ca mijloc de legatura intre comertul cu amanuntul si producatori, permite acestora din urma sa aiba informatii pretioase asupra modului in care le sunt primite produsele. Or, aceasta reprezinta o cale importanta de a se cunoaste baza motivationala a pietei.

• Comertul cu ridicata poate participa, de asemenea, la campaniile de promovare a vanzarilor alaturi de diferitele categorii de revanzatori si, intr-un mod general, la toate formele de actiune capabile sa ajute detailis tii si, deci, de a antrena consumatorul.

Fata de comertul cu amanuntul, rolul economic al comertului cu ridicata este dat de asemenea, de catre o serie de avantaje care prezinta importanta atat pentru intreprinzatorii ce actioneaza in domeniul respectiv, cat si pentru circuitul economic general din cadrul pietei.

• Astfel, comertul cu ridicata joaca un rol foarte important in ceea ce priveste informarea detailistilor. Intr-adevar, in cazul unui comert descentralizat, bazat pe mecanismul pietei, numai comerciantii cu amanuntul din afara marilor aglomeratii sunt slab informati sau total ignorati atat de catre producatorii indigeni, cat, mai ales, de catre cei straini, de pe tertele piete externe. Or, prin cunostintele sale, prin documentatiile realizate si prin diversele cataloage elaborate, grosistii ii informeaza permanent si ii ajuta in obtinerea partizilor de marfuri necesare.

• Grosistii care se aprovizioneaza vagonabil sau cu mijloace auto la intreaga capacitate fractioneaza respectivele partizi de marfuri si livreaza spre comertul cu amanuntul, la unitatile apropiate, cantitatile exacte pe care acestea le pot stoca sau vinde intr-o unitate de timp, corespunzator posibilitatilor financiare; un asemenea procedeu permite o armonizare rapida in caz de nevoie.

• Ca un corolar al capacitatii sale de stocaj, comertul cu ridicata permite, in frecvente cazuri, detailistilor sa beneficieze de preturi mai joase decat daca s-ar aproviziona direct de la producator, ca urmare a sistemelor de remize care nu se acorda decat pentru achizitionarea unor cantitati foarte mari.

• Prin faptul ca se pot adresa unui singur grosist s i nu unei multimi de furnizori, comerciantii cu amanuntul au si avantajul simplificarii si usurarii muncii administrative generate de inlocuirea comenzilor, facturilor, receptiilor, corespondentei diverse etc. Acelasi fenomen genereaza s i o reducere a cheltuielilor precum si o usurare a muncii de asortare si imbogatire a sortimentelor de marfuri comercializate.

Preview document

Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 1
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 2
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 3
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 4
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 5
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 6
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 7
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 8
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 9
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 10
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 11
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 12
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 13
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 14
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 15
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 16
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 17
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 18
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 19
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 20
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 21
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 22
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 23
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 24
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 25
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 26
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 27
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 28
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 29
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 30
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 31
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 32
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 33
Rolul economic al comerțului în dezvoltatea orașului Moreni - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • prima pagina.docx
  • Rolul Economic al Comertului in Dezvoltatea Orasului Moreni.docx

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Calitatea Mediului în Județul Dâmbovita

CAPITOLUL I INTRODUCERE POLUAREA - O AMENINŢARE PENTRU OMENIRE Omul şi mediul sunt entităţi inseparabile, existenţa omului fiind dependentă de...

Ai nevoie de altceva?