Rolul Garantiilor in Comertul International

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Rolul Garantiilor in Comertul International.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si .

Arhiva contine 1 fisier doc de 74 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe , cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

CAPITOLUL I
ROLUL GARANŢIILOR BANCARE ÎN COMERŢUL INTERNAŢIONAL
SECŢIUNEA I
1.1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE
Garanţia bancară are un rol important în derularea operaţiunilor de comerţ internaţional, oferind securitate tranzacţiilor încheiate de comercianţi.
Tranzacţiile comerciale internaţionale se caracterizează prin intensitatea aparte a riscului contractual, care se manifestă în egală măsură pentru exportator, cât şi pentru importator. Ca atare, pe de o parte, cumpărătorul de mărfuri şi servicii este interesat să se acopere împotriva riscului de neexecutare sau executare necorespunzătoare a lucrării, a obligaţiei pe care şi-o asumă prin contract vânzătorul prin solicitarea unei garanţii de prestaţii din partea unei bănci. Pe de altă parte, vânzătorul va solicita o garanţie de executare a plăţii, pentru acoperirea riscului de neefectuare a plăţii de către cumpărător, atunci când modalitatea de plata utilizata nu oferă, ea însăşi, o astfel de acoperire.
Analiza sistemului garanţiilor de executare a obligaţiilor civile şi comerciale trebuie aşadar făcută prin raportare la categoriile de riscuri ce pot fi întâmpinate în activitatea economică productivă şi comercială.
Riscul devine o frână în desfăşurarea activităţii economice şi, implicit, a expansiunii ei, acest impact necontrolat ducând la îngreunarea procesului de decizie, la îngustarea volumului de afaceri şi chiar la suportarea unor pagube materiale de mai mică sau mai mare amploare. De aceea, pentru ca organizaţia comercială să-şi poată desfăşura activitatea sa specifică, cu maximum de eficienţă, trebuie să fie luate măsuri de ocrotire împotriva incertitudinii şi a riscurilor de tot felul pe care aceasta le generează.
SECŢIUNEA a II-a
1.2. SEMNIFICAŢII ALE NOŢIUNII DE RISC
În limbajul obişnuit, noţiunea de risc semnifică un pericol sau un inconvenient posibil, o întâmplare neplăcuta. În alţi termeni, riscul semnifică „posibilitatea de a ajunge într-o primejdie, de a avea de înfruntat un necaz sau de suportat o pagubă”. Într-un sens mai larg, a-ţi asuma riscurile înseamnă a accepta toate consecinţele ce pot surveni în cazul producerii unui eveniment.
În domeniul economic, riscul reprezintă un eveniment viitor şi probabil, a cărui producere ar putea provoca anumite pierderi. El poate fi previzibil, atunci când factorii care ar aduce pierderi pot fi prevăzuţi cu anticipaţie, şi neprevizibil, determinat de situaţii fortuite. În economie sunt unele situaţii asupra cărora factorii incerţi au o influenţă mai mare, iar elementele de probabilitate au o pondere ridicată, activităţi care, prin specificul lor comportă riscuri mai mari.
După alţi autori, „riscul este o categorie socială, economică, politică sau naturală a cărui origine se află în incertitudinea care poate sau nu să genereze o pagubă datorită ezitărilor şi inconsistenţei în luarea deciziilor. Aceasta este şi geneza riscului comercial care se amplifică ca urmare a informării deficitare sau necalificate.”
În ceea ce priveşte tranzacţiile internaţionale, prin risc se înţelege posibilitatea apariţiei unei pierderi în cadrul unei tranzacţii economice internaţionale (import/export, cooperare) ca rezultat al producerii unor evenimente, fenomene imprevizibile.
„Comerţul este esenţialmente riscant, iar afacerile cu partenerii din afara ţării sunt la fel de riscante. Un anumit procent de incertitudine îl are orice afacere cu caracter internaţional întreprinsă, dar în mare parte acest risc poate fi controlat şi limitat. Evitarea şi/sau controlul riscurilor în cadrul scimburilor internaţionale este o necesitate de zi cu zi, dar întelegerea metodelor existente este absolut vitală.”

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Garantiilor in Comertul International.doc