Rolul OMC in Solutionarea Conflictelor Comerciale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Rolul OMC in Solutionarea Conflictelor Comerciale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ion Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

INTRODUCERE

Care este rolul Organizatiei Mondiale a Comert în solutionarea coflinctelor comerciale?

Primul mare efort de adoptare a regulilor care sa guverneze relatiile comerciale internationale a fost facut de unele tari imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, când a aparut necesitatea crearii unui organism care sa vegheze, sa controleze si sa se implice direct în desfasurarea comertului international. Aceste eforturi au condus la adoptarea în 1948 a Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT), regulile sale aplicându-se comertului international cu bunuri. În decursul timpului, textul GATT a fost modificat pentru a include noi prevederi, în special pentru a trata problemele comerciale ale tarilor în curs de dezvoltare. În plus, a fost adoptat un numar de Acorduri conexe care detaliaza cîteva din prevederile principale ale GATT. Regulile GATT si Acordurile conexe au fost în continuare revizuite si îmbunatatite în timpul mai multor runde de negocieri, cea mai importanta fiind Runda de la Uruguay care a durat din 1986 pîna în 1994.

Unul dintre rezultatele Rundei Uruguay a fost crearea Organizatiei Mondiale a Comertului la 1 ianuarie 1995. GATT, sub auspiciile caruia au fost lansate aceste negocieri, a fost inclus în cadrul OMC.

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este responsabila pentru supravegherea sistemului comercial multilateral, care a evaluat treptat în ultimii 50 de ani. De asemenea, OMC constituie un forum pentru continuarea negocierilor privind liberalizarea comertului cu bunuri si servicii, prin desfiintarea barierelor si elaborarea de noi reguli în domeniile legate de comert. Acordurile OMC prevad un mecanism comun de reglementare a diferendelor, prin care membri îsi apara drepturile si reglementeaza divergentele care apar între ei.

La ora actuala în afara sistemului OMC au ramas doar unele tari care în trecut aveau economii planificate si o parte din tarile în curs de dezvoltare. Tarile cu economiile în tranzitie privesc la OMC ca la o structura ce ofera o posibilitate importanta de integrare în economia mondiala si de perfectionare a bazei legislative nationale în domeniile economic si comercial.

Organizatia Mondiala a Comertului, obiectivele, functiile si rolul ei în economia mondiala

La 1 ianuarie 1995, dupa îndelungate si complexe negocieri, a luat fiinta Organizatia Mondiala a Comertului, exponenta noului set de principii, reguli si discipline care urmeaza a asigura comertului international un cadru îmbunatatit de desfasurare, adaptat cerintelor actuale si de perspectiva. OMC reprezinta baza institutional-juridica a sistemului comercial multilateral, fiind unica organizatie internationala care trateaza regulile globale ale comertului dintre tari.

Ideea crearii OMC a fost avansata pentru prima data în 1990, de catre Comunitatile Europene si Canada si avea în vedere ca noua organizatie sa se constituie într-un mecanism eficient si pragmatic pentru:

1. implementarea rezultatelor Rundei Uruguay;

2. încorporarea în cadrul multilateral de drepturi si obligatii comerciale a rezultatelor obtinute în noile domenii de reglementare (servicii, masuri investitionale, drepturi de proprietate intelectuala);

3. aplicarea amendamentelor aduse unor articole ale G.A.T.T;

4. eliminarea caracterului provizoriu prelungit al existentei si functionari GATT.

Acordul de la Marrakesh privind înfiintarea OMC, în preambulul sau prevede obiectivele de baza, similare cu cele ale G.A.T.T.- ului, dar care au fost extinse pentru a acorda OMC mandatul de a trata comertul cu servicii. Acestea sunt:

- ridicarea standardelor de viata si a veniturilor;

- utilizarea deplina a fortei de munca;

- expansiunea productiei si a comertului;

- utilizarea optima a resurselor mondiale.

Aceste obiective au fost completate cu domeniul serviciilor si cu notiunea de „dezvoltare durabila”, referitoare la utilizarea optima a resurselor mondiale si la necesitatea protectiei si conservarii mediului înconjurator, corespunzator diferitelor niveluri de dezvoltare economica ale tarilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul OMC in Solutionarea Conflictelor Comerciale.doc

Alte informatii

Universitatea Dimitrie Cantemir Facultatea de Relatii Economice Internationale