Serviciul in Trenuri

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Serviciul in Trenuri.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 32 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

ARGUMENT PAG 1
CAPITOLUL I DOTAREA ŞI APROVIZIONAREA VAGOANELOR RESTAURANT ŞI BAR
1.1. GENERALITĂŢI PAG 2
1.2. DOTAREA ŞI APROVIZIONAREA VAGOANELOR RESTAURANT ŞI BAR PAG 3
CAPITOLUL II SARCINILE PERSONALULUI DE SERVIRE DIN VAGOANELE RESTAURANT ŞI BAR
2.1. SARCINILE LUCRĂTORILOR DIN VAGOANELE RESTAURANT ŞI BAR PAG 6
2.2. SARCINI SPECIFICE PERSONALULUI DE
SERVIRE PAG 8
2.3. SARCINILE BUCĂTARULUI-ŞEF ŞI ALE
CONDUCTORULUI PAG 10
CAPITOLUL III TEHNICA EFECTUĂRII SERVICIILOR ÎN VAGOANELE-RESTAURANT ŞI BAR
3.1. SERVICIUL A LA CARTE PAG 13
3.2. SERVICIUL ÎN VAGOANELE DE CLASĂ PAG 14
3.3. SERVICIUL ÎN VAGOANELE DE DORMIT ŞI TURIST..PAG 14
CAPITOLUL IV INVENTARUL PENTRU SERVIRE (VESELĂ)
4.1. VESELĂ DIN PORŢELAN, FAIANŢĂ, CERAMICĂ PAG 16
4.2. VESELĂ METALICĂ PENTRU SERVIRE PAG 17
4.3. VESELĂ DIN STICLĂ (CRISTAL-SEMICRISTAL) PAG 18
CAPITOLUL V SISTEME DE SERVIRE UTILIZATE
5.1. SISTEMUL DE SERVIRE DIRECT SAU ENGLEZ PAG 19
5.2. SISTEMUL DE SERVIRE INDIRECT SAU FRANCEZ PAG 24

Extras din document

ARGUMENT

Decizia de a alege această temă: „Serviciul de alimentaţie publică în trenuri” a fost influenţată de complexitatea acestui tip de servire, necesitatea existenţei pentru călători, ajutându-i pe aceştia sa aibă parte de o călătorie cât mai relaxantă şi plăcută, dar mai ales din punctul de vedere al dezvoltării economice şi al modernizării.

Am dorit sa evidenţiez caracteristicile specifice acestui tip de unităţi de servire şi totodată multitudinea de servicii de alimentaţie oferite.

Prin intermediul acestei lucrări, am dorit de asemenea să evidenţiez îndatoririle personalului de servire pentru o bună desfăşurare a activităţii, tehnicile specifice efectuării serviciilor în vagoanele-restaurant şi bar, motodele de aprovizionare a vagoanelor-restaurant şi bar şi nu în ultimul rând inventarul pentru servire specific folosit în trenuri.

Am structurat lucrarea în cinci capitole şi anume: în primul capitol am prezentat dotarea şi aprovizionarea vagoanelor-restaurant şi bar, în cel de-al doilea capitol am prezentat sarcinile specifice personalului de servire, ale lucrătorilor şi ale bucătarului-şef din vagoanele-restaurant şi bar, în capitolul al treilea am scris despre tehnica efectuării serviciilor în vagoanele de clasă şi cele de dormit. Capitolul al patrulea informează despre inventarul pentru servire, iar în cel de-al cincilea capitol sunt prezentate sistemele de servire folosite, şi anume, sistemul de servire englez şi sistemul de servire francez.

Prezenta lucrare evidenţiază aceste aspecte şi se doreşte a constitui un îndemn în încurajarea şi valorificarea acestui tip de servire, ce se dovedeşte a fi fascinant şi original datorită situaţiilor şi modului de servire.

CAPITOLUL I

DOTAREA ŞI APROVIZIONAREA VAGOANELOR RESTAURANT ŞI BAR

1.1. GENERALITĂŢI

In majoritatea tarilor in care transpoturile feroviare au o importanta deosebita se depun eforturi sustinute pentru imbunatatirea calitatii serviciilor oferite calatorilor in materie de confort si reducere a timpului de transport. In acelasi timp, s-a continuat modernizarea si diversificarea serviciilor pentru a le adapta din ce in ce mai bine exigentelor principalelor segmente ale cererii. Serviciile feroviare intre orase, transferurile de noapte, serviciile tren-auto etc. sunt tot mai mult folosite. La nivel international imbunatatirea serviciilor feroviare este realizata prin simplificarea orarelor, siguranta transportului cu trenulpe rutele nationale, cele mai bune informatii furnizate calatorilor, tarife convenabile pentru diferite categorii de turisti, forme simple pentru rezervarea si procurarea biletelor de calatorie.

Cu toate acestea, se apreciaza ca transporturile feroviare sunt relative ramase in urma in raport cu celelalte mijloace de transport. Totuşi, ţinând cont de ponderea importantă a transporturilor feroviare în totalul circulaşiei turistice, in afara rezolavării problemelor operaţionale specifice se are in vedere asigurarea îin timpul călătoriei cu trenul, a tot ceea ce poate face voiajul mai agreabil.

Serviciile publice din staţiile de cale ferata, pe de o parte, cele legate de asigurarea primirii călătorilor – servicii de informaţii, săli de aşteptare, depozitarea şi transportul bagajelor etc. – iar pe de altă parte serviciile de poştă, telefon, farmacie, restaurante, baruri cofetării etc + sunt activităţi pe care le asigură, după caz, administraţia căilor ferate sau societăţile comerciale şi de prestaări servicii de profil.

În continuare, vom aborda numai câteva aspecte mai importante legate de organizarea serviciilor în vagoanele-restaurant şi bar, precum şi în vagoanele de dormit din punct de vedere al oferirii unor produse alimentare preambalate, răcoritoare, ceaiuri, cafele etc. Pentru a veni în sprijinul lucrărilor ce au sarcina asigurării acestor servicii, vom prezenta, pe baza experienţei unor unitaţi de profil, din ţara noastră sau din străinaătate, câteva aspecte mai importante legate de organizarea muncii în acest sector, pentru realizarea unor servicii competitive pe plan internaţional. În aceasta privinţă este demn de menţionat preocuparea unor societăţi comerciale romaneşti pentru perfecţionarea personalului prin schimburi de experienţă cu unităţi similare din unele ţări europene, prin organizarea săptămânilor gastronomice româneşti în alte state, prilej cu care pe diverse linii din străinătate se asigură servicii complete cu vagoane-restaurant, personal şi produse româneşti.

1.2. DOTAREA ŞI APROVIZIONAREA VAGOANELOR RESTAURANT ŞI BAR

Serviciile de masă asigurate călătorilor se realizează prin următoarele tipuri de vagoane: vagoane-restaurant clasice, vagoane-bufet, vagoane-salon şi minibaruri în vagoanele de dormit sau turist.

Vagoanele-restaurant clasice sunt destinate servirii principalelor mese din zi – mic-dejun, dejun, cina,- precum şi a unor comenzi întâmplătoare, între mese, în limita timpului disponibil(asemenea comezi cuprind: gustări, minuturi, dulciuri, bauturi răcoritoare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse de tutun etc)

Organizarea interioara a vagonului presupune existenţa unor spaţii dimensionate corespunzător pentru: servirea călătorilor, pregătirea sau finisarea unor preparate (bucătărie), pregătirea sau finisarea unor produse de bufet, pregătirea sau porţionarea băuturilo (bufet-bar), păstrarea mărfurilor neperisabile şi a ambalajelor goale, depozitarea combustibilului şi a unor materiale pentru întreţinere şi curăţenie. Evident, aceste spaţii sunt dotate cu ceea ce este necesar pentru derularea procesului de producţie şi de servire în condiţiile corespunzătoare şi anume: mese, canapele, etajere-suport pentru bagaj de mână, instalaţia de apă caldă şi rece, sobele de gătit sau alte mijloace pentru pregătirea preparatelor culinare sau a băuturilor calde, utilaje frigorifice, dulapuri, rafturi sau rastele pentru mărfuri sau materii prime neperisabile, inventarul de servire, de lucru şi materilele pentru întreţinere şi curăţenie.

Fisiere in arhiva (3):

  • a treia pajina CUPRINS.doc
  • Serviciul in Trenuri.doc
  • ultima pajina anexe.doc