Statele Unite ale Americii

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6738
Mărime: 918.39KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicoleta Enache

Extras din proiect

Prezentare generala

“Pamantul Fagaduintei ”, spatiul tuturor posibilitatilor visul american, Statele Unite ale Americii au reprezentat inca din zorii formarii acestui stat,idealul multor popoare. Fara a hiperboliza intamplarile putem considera descoperirea Americii la 10 octombrie 1492 ( ora 1:50) cel mai mare eveniment al secolului al XV-lea si poate chiar mai mult.

Statele Unite ale Americii (SUA), cunoscute şi ca Statele Unite, sunt o ţară situată în America de Nord. Se învecinează la nord cu Canada, iar la sud cu Mexic. Ţărmul vestic este scăldat de Oceanul Pacific, cel estic de Oceanul Atlantic. Denumirea America este varianta feminină a numelui navigatorului italian Amerigo.Vespucci.

Acest teritoriu a fost locuit de băştinaşi încă în urmă cu 15 000 de ani sau poate mai mult. Cristofor Columb a descoperit acest continent doar întâmplător în anul 1492. Europenii au început colonizarea ţării nou-descoperite în secolul al XV-lea, iar în anul 1607 a fost întemeiată prima aşezare – Jamestown. Tensiunile din ce în ce mai mari dintre America şi Marea Britanie au dus la o revoluţie în anul 1776, în urma căreia coloniile americane şi-au câştigat independenţa. Această victorie se sărbătoreşte până astăzi la Ziua Independenţei, în data de 4 iulie. Istoria Statelor Unite este nespus de bogată în întâmplări, cu toate că nu e nici pe departe atât de lungă ca şi istoria altor ţări. Ultima întâmplare tristă cunoscută în lumea întreagă a fost atacul terorist asupra cartierului Manhattan din New York din 11 septembri 2001.

În ceea ce priveşte organizarea politică, Statele Unite reprezintă cea mai longevivă republică constituţională cu cea mai veche constituţie scrisă de pe pământ. Aici sunt două partide politice principale – republicanii şi democraţii. Puterea în stat este împărţită pe trei niveluri: federal, statal şi local.

Federaţia este alcătuită din 50 de state, dintre care 48 sunt state continentale (enclave), iar două state (Alaska şi Hawaii) sunt exclave, fiind situate în exteriorul teritoriului amintit. De Statele Unite aparţin şi alte teritorii şi regiuni. Merită amintit şi districtul federal Columbia în care se găseşte capitala Statelor Unite – Washington.

Sistemul economic al Statelor Unite poate fi descris ca o economie capitalistă mixtă, în care firmele şi societăţile private iau majoritatea deciziilor microeconomice şi guvernul intervine foarte puţin în economia internă. Activitatea economică se diferenţiază în funcţie de regiunile ţării.

Numărul locuitorilor a fost în anul 2006, în luna iunie 298 067 801. În jur de 79% din locuitori locuiesc în mediul urban. În ţară trăiesc 31 de grupuri etnice cu mai mult de un million de reprezentanţi şi în plus multe altele cu un număr mai mic de reprezentanţi. Majoritatea americanilor sunt urmaşi ai europenilor. Afro-americanii, negrii, sunt în general urmaşi ai africanilor care au fost aduşi în ţară ca sclavi în secolele al XVII-lea şi al XIX-lea. Ei formeaza circa 13% din populaţie. Cea mai marcantă tendinţă demografică sunt în prezent imigranţii din America Latină. În ceea ce priveşte structura confesioanală a locuitorilor, 52% sunt creştini protestanţi, 24% romano-catolici. 1% aparţine religiei iudaice şi islamice, iar restul procentelor se împarte între celelalte confesiuni.

Cu toate că SUA nu are o limbă oficială, limba naţională este de fapt limba engleză. În afară de aceasta, alte limbi răspândite sunt şi spaniola (sau creola spaniolă), chineza (mai ales chineza mandarin), franceza (inclusiv dialectele Patois şi Cajun),tagalog, vietnameza şi germana.

Deoarece Statele Unite sunt alcătuite predominant din imigranţi din toată lumea şi urmaşii lor, cultura ţării e o mare amestecătură şi este definită prin termenul „melting pot“ (creuzet). Imigranţii se asimilează treptat în cultura americană. Nu cu mult timp în urmă a fost prezentat un nou model de cultură americană, modelul „castronului de salată”, după care imigranţii îşi păstrează minimum trăsăturile caracteristice ale culturii de acasă care nu se asimilează cu întregul. Cuvântul cheie al culturii americane este „visul american”, credinţa că prin muncă cinstită, curaj şi hotărâre de sine fiecare om îşi poate construi o viaţă mai bună, independent de pătura socială din care provine.

Conditii naturale: S.U.A. unul dintre cele mai intinse state din lume, prezinta o coplesitoare varietate si un mare contrast al conditiilor naturale.

Relieful este variat si diferentiat de la E la V in trei mari zone paralele,orizontale N-S: m-tii Apalasi (Appalachian Montains), marile campii centrale si m-tii Stancosi (Rocky Montains). Apalasii, care se desfasoara pe mai bine de 2.500 km lungime peralel cu tarmurile Oc. Atlantic, pe directia NE-SV, sunt munti vechi si erodati (alt. medie de 1.000) care culmineaza numai la 2.037 m in Mount Mitchell. Intre acestia si campia litorala (Atlantic Coastal Plain) se intrerupe un piemont (Piedmont) traversat de rauri care formeaza caderi naturale de apa. Intre Apalasi in E si Stancosi in V si de la Marile Lacuri in N pana la Golful Mexic in S se desfasoara pe o latime de peste 1.000 km, Marile Campii (Grate Plains), cu altitudini scazute si relief monoton. Aspectul lor se modifica usor de la N la S scazand in altitudine pe aceeasi directie, si de la E la V, urcand de la mai putin de 500 m in valea fluviului Mississippi la 1.500m in podisurile (Missouri, Nebraska s.a) aflate la poalele Stancosilor.

Paralel si la V de marile campii centrale se intinde marele zid al muntilor stancosi (Rocky Mountains), sector al lantului Cordilierilor care strabat cele doua continente americane din extremul N pana in S muntii Stancosi (alt. max. in Mount McKinley 6.193 m, din Alaska) se prezinta sub forma unor lanturi distincte, in general paralele: Stancosii propriu-zisi in E ( Northen Rocky Mountains si Southern Rochy Mountains) cu numerose virfuri peste 4.000 m (Mt. Elbert 4.369 m), Muntii Cascadelor (Cascade Range) si in continuarea lor, spre Sud, Sierra Nevada (Mt. Whitney 4.418 m). Aceste lanturi muntoase inchid vaste podisuri interioare inalte (alt 1.500 - 2.000 m) cum sunt, de la N la S, Columbia Plateau, Great Basin (600.600 km²), Colorado Plateau (300.000 km²).

Preview document

Statele Unite ale Americii - Pagina 1
Statele Unite ale Americii - Pagina 2
Statele Unite ale Americii - Pagina 3
Statele Unite ale Americii - Pagina 4
Statele Unite ale Americii - Pagina 5
Statele Unite ale Americii - Pagina 6
Statele Unite ale Americii - Pagina 7
Statele Unite ale Americii - Pagina 8
Statele Unite ale Americii - Pagina 9
Statele Unite ale Americii - Pagina 10
Statele Unite ale Americii - Pagina 11
Statele Unite ale Americii - Pagina 12
Statele Unite ale Americii - Pagina 13
Statele Unite ale Americii - Pagina 14
Statele Unite ale Americii - Pagina 15
Statele Unite ale Americii - Pagina 16
Statele Unite ale Americii - Pagina 17
Statele Unite ale Americii - Pagina 18
Statele Unite ale Americii - Pagina 19
Statele Unite ale Americii - Pagina 20
Statele Unite ale Americii - Pagina 21
Statele Unite ale Americii - Pagina 22
Statele Unite ale Americii - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Statele Unite ale Americii.doc

Te-ar putea interesa și

Reglementări și raportări financiare potrivit IAS-IFRS, în România și Statele Unite ale Americii

Capitolul I. Noţiuni privind convergenţa şi normalizarea contabilă Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (cunoscute sub acronimul...

Reconfigurarea Politicii Externe a Statelor Unite ale Americii după Atentatele din 11 Septembrie 2001

I. Introducere S.U.A constituie un model de capitalism, ce vrea la sfârşit de secol XX, a fi cel mai performant. America de la începutul secolului...

Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii

1. Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii 1.1. Scurt istoric Prima bancă a Statelor Unite ale Americii, “the Bank of North America “ din...

Monografia sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii

1. Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii 1.1 Despre sistemul bancar al SUA Sistemele bancare s-au schimbat în multe sensuri pe parcursul...

Strategiile de luptă anti-terorism - Uniunea Europeană vs Statele Unite ale Americii

ABSTRACT Datorită dezvoltării continue, lumea a ajuns să fie invadată de o serie de probleme, pentru care în momentul de față nu există o...

Statele Unite ale Americii

Introducere În prezent Statele Unite ale Americii sunt cel mai puternic stat al lumii din punct de vedere economic, militar,ca influenţă politică...

Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii

CAPITOLUL I - Caracteristici generale ale sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii Sistemul bancar al Statelor Unite ale Americii este...

Monografia sistemului bancar al Statelor Unite ale Americii

CAPITOLUL 1 SISTEMUL BANCAR AL STATELOR UNITE ALE AMERICII Sistemul bancar a suferit multe schimbări de-a lungul anilor Băncile de astăzi oferă o...

Ai nevoie de altceva?