Substantele Chimice Daunatare din Ambalaje si Produse Cosmetice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Substantele Chimice Daunatare din Ambalaje si Produse Cosmetice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anca Purcarea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comert

Extras din document

Anumite componente din obiectele de plastic (sticle, farfurii, biberoane, jucării etc.) sunt extrem de periculoase pentru sănătate, crescând riscul de cancer, infertilitate sau astm, potrivit unor avertizări venite de la specialişti din Statele Unite şi Canada.

În special produsele care au în componenţă aşa-numitul BPA (bisphenol A), dar şi cele care conţin ftalaţi sunt incriminate ca periculoase.

Componente periculoase pentru sănătate se găsesc în produse pe care le folosim zi de zi: în recipientele din plastic în care ne ţinem mâncarea, în ambalajul sticlelor de plastic, în biberoanele bebeluşilor, în perdelele de la duş, dar şi în jucării, rujuri sau lacul de unghii. Mulţi oameni de ştiinţă cred că anumite componete din plastic - ftalaţii si BPA - se pot absorbi în corpul nostru.

Unii incriminează chiar plasticul pentru numărul mare de cazuri de cancer, astm, boli neurologice sau infertilitate. Aceste temeri, care sunt în dezbatere de mai bine de zece ani, au fost „reîncălzite“ de un raport al National Toxicology Program (SUA), in urma caruia s-a recunoscut pentru prima dată că BPA poate afecta dezvoltarea neuronală şi poate cauza probleme de comportament la „fetuşi, bebeluşi şi copii“. Pubertatea precoce la fete şi hiperactivitatea sunt printre tulburările de comportament care pot să apară din cauza substanţelor periculoase din plastic. Pe de altă parte, Health Canada, departamentul de sănătate cel mai important din această ţară, a calificat BPA drept o „substanţă periculoasă“.

Realitatea este că plasticul nu e bun, practic, aceste substanţe sunt otrăvuri puternice pentru organismul uman. Materialele plastice sunt inclusiv foto-degradabile, adică atunci când sunt ţinute la soare se «strică». De altfel, remarcaţi că toate băuturile din segmentul superior (vinuri, votcă) se pun doar în sticlă“, comentează directorul Institutului de Cercetări Alimentare, profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Bisfenolul A este utilizat la producerea plasticului policarbonat şi a răşinilor epoxidice şi se găseşte în ambalajele pentru alimente şi băuturi, în CD-uri şi unele dispozitive medicale. Unii compoziţi dentari conţin, de asemenea, această substanţă.

Substanţa, numită şi BPA, este utilizată şi la fabricarea la fabricarea plasticului pentru biberoane in proportie de 95% şi a cutiilor pentru formulele de lapte praf destinate bebeluşilor.

S-a dovedit faptul că ambalajele de plastic pot afecta fetuşii, bebeluşii şi copiii din punct de vedere neurologic şi comportamental, dacă aceştia sunt în permanenţă expuşi substanţei BPA. Autorii raportului susţin că s-au bazat în avertismentele lor pe efectele acestora asupra glandelor prostatei şi mamară şi asupra pubertăţii precoce la femei.

Studiile au arătat că dacă un biberon de plastic este spălat, frecat şi fiert de mai multe ori se poate, ca la un moment dat, el să elibereze bisphenol A. Astfel, substanţa migrează din material în apă. Chiar daca aceasta cantitate de Bisphenol A care se "degaja" este sub limita maxima admisa, multi parinti au decis sa evite expunerea bebelusilor la aceasta substanta toxica. Asta si datorita faptului ca multi oameni de stiinta renumiti au afirmat ca aceasta limita admisa este prea mare.

S-a observat că vechimea sticlei nu influenţa în nici un fel cantitatea de bisphenol A eliberată. Totuşi, dacă sticlele erau expuse la apă fierbinte de mai multe ori, ele eliberau de 55 de ori mai repede bisphenolul decât atunci când amabalajele erau expuse pentru prima dată. Cercetătorii atrag atenţia că ambalajele din plastic eliberează cantităţi foarte mici de bisphenol A şi fără să intre în contact cu apa caldă.

Dacă un adult intră în contact cu această substanţă el poate ajunge să sufere de cancer, diabet, obezitate sau deficit de atenţie, suţin oamenii de ştiinţă americani. Deşi această substanţă se găseşte în concentraţie mică, ea poate reprezenta un eventual pericol, avertizează cercetătorii. Cele mai expuse sunt gravidele. Dacă ele ajung să fie afectate de această substanţă, atunci copilul se poate naşte cu malformaţii. Raportul a mai indicat că există riscuri neglijabile ca substanţa să provoace avort spontan, deces la naştere, defecte, greutate scăzută la naştere sau să împiedice dezvoltarea bebeluşilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Substantele Chimice Daunatare din Ambalaje si Produse Cosmetice.doc

Alte informatii

Prezentat in 2008, ASE - Facultatea de Comert (anul 2)