Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6015
Mărime: 28.51KB (arhivat)
Publicat de: Mirona Florea
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nela Popescu
ASE, Facultatea de Comert, an 3, sem 2,

Extras din proiect

1. Norme legale care guverneaza piata bauturilor alcoolice

1.1 Impedimente legale curente

Pe piata bauturilor alcoolice, mai ales in ceea ce priveste publicitatea la acest tip de produse exista o serie de impedimente legale care au ca prim rol protectia consumatorului. In articolele legii cu privirte la publicitatea la bauturile alcoolice sunt intalnite o serie de restrictii: astfel in articolul 22 al legii, reclamele la bauturile alcoolice sunt interzise in intervalul orar 6.00-22.00 in cadrul serviciilor de programe de televiziune dar si in cadrul serviciilor de programe de radiofuziune. In cadrul serviciului de programe de radiofuziune, intervalul orar difera in functie de zile, astfel in zilele lucratoare, intervalul orar in care nu este permisa difuzarea reclamelor la bauturile alcoolici este 6.00-8.00 şi 10.00-22.00, iar in zilele nelucratoare intervalul este 6.00-22.00.

Tot in cadrul legii apar impedimente referitoare la sponsorizarea concursurilor sportive de catre companii producatoare de bauturi alcoolice, de asemena este interzisa difuzarea emisiunilor sponsorizate de producatorii de bauturi alcoolice in intervalul orar 6.00-23.00. Continutul reclamei publicitare nu are voie sa contina actiuni violente, agresive ori anti-sociale, de asemenea in reclamele bauturilor alcoolice este interzisa aparitia minorilor. În publicitatea pentru băuturi spirtoase este interzisă folosirea de personaje, decoruri sau situaţii din emisiunile difuzate.

Calupurile publicitare în care se promovează băuturi spirtoase se vor încheia cu avertismentul, sonor şi vizual: "Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii".

1.2 Impedimente legale potentiale

CNA a inceput anul 2010 cu ganduri mari. Primele masuri au in vedere schimbarea codului de reglementare a continutului audiovizual. Vechile dispozitii sunt imbunatatite pe alocuri, alteori doar nuantate sau chiar eliminate si inlocuite cu directii noi. Miza acestor ajustari este armonizarea prevedrilor codului cu Legea audiovizualului, adoptata in forma ei modificata in noiembrie 2009, precum si punerea in acord cu noile norme de factura europeana care au intrat in vigoare. Acest fapt da posibilitatea tuturor asociatiilor care activeaza in aceasta industrie sa contribuie la actualizarea legislatiei. Din cate vedem este vorba de o actualizare / modernizare a codului ceea ce nu poate avea alte efecte decat in sens pozitiv.

Anuntatorii si agentiile se pot orienta, astfel, catre noi forme de publicitate: plasarea de produse, publicitatea pe ecran partajat, publicitatea virtuala, ceea ce poate fi considerat un avantaj major. Autopromovarea este si ea reglementata, astfel ca alineatul 2 din art. 117 stipuleaza ca “in cadrul unui calup publicitar poate fi difuzat un singur grupaj de anunturi promotionale ale radiodifuzorului referitoare la propriile programe audiovizuale”.

Tot in art. 117 se mai arata ca “in cazul in care in spoturile publicitare, altele decat cele de autopromovare, sunt folosite personaje, decoruri sau situatii din emisiunile difuzate, se va insera pe intreaga durata a difuzarii mentiunea Publicitate”, in plus, “se interzice difuzarea de publicitate si de teleshopping in care apar prezentatori ai emisiunilor de stiri.” Intr-un fel este inteles de ce e nevoie de aceasta precizare, pentru ca oricum sunt multi aceia care iau prea in serios publicitatea si nu inteleg ca e o conventie si, de la un anumit punct chiar fictiunie. Asa ca figura asociata stirilor nu ar trebui sa apara in spoturi, pentru ca un eventual pamflet publicitaresc ar putea fi luat drept stire pe bune de catre omul simplu.

Alte modificari notabile se refera la ridicarea restrictiilor privind protejarea copiilor, de la limita varstei de 12 ani la cea de 18, precum si comunicarea exacta “In cazul in care publicitatea pentru sucuri si bauturi racoritoare este ilustrata cu fructe si/sau legume, se va preciza in procente cantitatea de fructe si/sau legume.”, potrivit art. 137. Dar revenind la normele care afecteaza targetul tanar, “in publicitatea adresata minorilor referitoare la alimente, este interzisa folosirea celebritatilor, personalitatilor sau medicilor; se excepteaza publicitatea la alimentele naturale.” Daca va fi adoptata, masura ar putea constitui un impediment pentru comunicarea publicitara a multor branduri din categoria food & drinks adresate tinerilor.

Pe scurt, „in ceea ce priveste continutul comunicarilor comerciale, au fost propuse modificari care sa contribuie, in mai mare masura, la promovarea unei publicitati in acord cu interesele cosumatorilor si cu standarde si principii etice care sa asigure o concurenta loiala intre competitori. De altfel, aceste principii si standarde etice se regasesc si in Codul de Practica in Publicitate elaborat de RAC, iar detalierea lor in Codul de reglementare a continutului audiovizual nu face decat sa intareasca importanta respectarii lor de catre toti jucatorii din industrie

Preview document

Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 1
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 2
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 3
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 4
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 5
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 6
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 7
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 8
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 9
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 10
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 11
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 12
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 13
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 14
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 15
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 16
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 17
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 18
Tranzacții comerciale - tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Tranzactii Comerciale - Tiparirea si Reproducerea pe Suporti a Inregistrarilor.doc

Ai nevoie de altceva?