Tratatul de la Maastricht

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tratatul de la Maastricht.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

Introducere
1. Generalităţi despre Tratatul de la Maastrich :
- Ratificarea tratatului;
- Stuctură;
- Faze.
2. Uniunea Europeană :
- Piloni;
- Obiective;
- Principii;
- Institutii.
3. Uniunea Economică și Monetară :
- Etape;
- Criterii;
- Avantaje;
- Moneda unică.
Concluzii
Tratatul de la Maastricht

Extras din document

Introducere

Am ales să dezbatem Tratatul de la Maastricht întrucât, conform părerii lui Francois Mitterand, acest tratat este unul dintre cele mai importante evenimente din ultima jumătate a secolului al XX-lea. Acesta a consacrat cea mai importantă evoluţie în domeniul politicii economice şi monetare. Cele mai importante realizări ale acestui tratat au fost punerea bazelor unei uniuni economice, monetare și politice, ce presupune alianța și interacționarea țărilor în vederea obținerii unor avantaje precum deschiderea barierelor existente în calea cooperării.

Proiectul cuprinde o prezentare a Tratatului de la Maastricht, care, prin semnarea acestuia, statele membre ale Comunității Europene de la acea vreme au căzut de acord să intensifice cooperarea economică şi să introducă o monedă comună, euro.

Generalități

Uniunea Europeană există şi funcţionează în virtutea a patru tratate: Paris - 1951, Roma - 1957, Maastricht - 1992, Amsterdam - 1997. Obiectivele, competenţele şi instrumentele de acţiune se găsesc dispersate în ansamblul acestor tratate. Fapt este că, din momentul ratificării lor și până în prezent, s-au produs transformări importante. De aceea, se resimte necesitatea unui tratat de bază care să reflecte nu numai trăsăturile esenţiale ale statului actual de integrare, dar care să deschidă noi căi de acţiune în viitor.

Tratatul privind Uniunea Europeană, semnat la 7 februarie 1992 la Maastricht şi intrat în vigoare la 1 noiembrie 1993 se plasează dincolo de obiectivul economic iniţial al Comunităţii (realizarea unei pieţe comune). Tratatul marchează astfel trecerea la o nouă etapă în procesul de creare a unei “uniuni din ce în ce mai strânse între popoarele Europei”. Liderii celor douăsprezece state (Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Spania) care formau, la acea vreme, Comunitatea Europeană, au convenit asupra acestui document ambiţios care anunţa o serie de realizări importante şi, în primul rând, crearea unei monede unice – moneda euro.

Tratatul a fost semnat in oraşul Maastricht din Ţările de Jos, și deschidea calea către ceea ce avea să devină un element major în viaţa de zi cu zi a celor 316 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene: o monedă comună. Denumit oficial „Tratatul privind Uniunea Europeană”, Tratatul de la Maastricht prefigura o mai mare libertate de circulaţie a capitalurilor, adoptarea de politici economice comune între state şi înfiinţarea, în 1998, a Băncii Centrale Europene (BCE) care să supravegheze evoluţia monedei euro.

Această semnare de importanţă istorică nu a condus numai la crearea monedei euro şi la alte evoluţii în sectorul financiar. Tratatul de la Maastricht a extins aria de acţiune a Uniunii Europene, ceea ce a determinat crearea unei politici externe şi de securitate comune şi iniţierea unei cooperări poliţieneşti şi judiciare în materie penală.

Tratatul de la Maastricht marchează finalul unui drum lung – trei decenii de încercări de realizare a unei uniuni monetare, sumar prezentate în tabelul următor:

Înainte de

Tratatul de la Maastricht Între Tratatul de la Maastricht

și moneda unică

Moneda unică

1970 Planul Werner

1994 Institutul Monetar European (Precursorul BCE) 1999 Startul Uniunii Monetare

1979 Startul sistemului monetar european 1997 Pactul de Stabilitate

și Creștere 2001 Aderarea Greciei

1989 Comitetul Delors 1998 Decizia asupra calității

de membru 2002 Introducerea euro (bancnote și monede divizionare)

1991 Semnarea Tratatului

de la Maastricht 1998 Stabilirea ratelor de

conversie

1993 Ratificarea Tratatului

de la Maastricht 1998 Crearea BCE

Ratificarea Tratatului de la Maastricht

Orice tratat internațional trebuie ratificat de către părțile semnatare. Procedura de ratificre diferă de la o țara la alta : unele state organizează un referendum, altele trebuie să obțină avizul parlamentului, iar altele pot hotărî între aceste două alternative.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul de la Maastricht.doc