Arta de a convinge - manipulare versus influențare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3190
Mărime: 311.70KB (arhivat)
Publicat de: Victor Miron Dan
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bodea Gabriela

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Influența 4
  3. (convingerea, persuasiunea) 4
  4. Manipularea 7
  5. Limite. Influențare vs manipulare? 9
  6. Bibliografie: 11

Extras din proiect

Introducere

Situaţiile în care o persoană este nevoită să vorbească în public sunt nenumărate. Simple întâlniri cu colegii, cu beneficiarii activităţilor sale, cu jurnaliştii şi cu alte tipuri de public, tot atâtea potenţiale situaţii de comunicare în care vorbitorul are interesul să îşi atingă obiectivele, pentru a-şi putea desfăşura cu succes activitatea.

Suntem comunicatori, adică suntem mereu în mijlocul oceanului comunicării globale. Nu e o metaforă, nu e o imagine menită a flata ci o realitate. Într-o societate a comunicării, specialiştii în acest domeniu se confruntă cu nenumărate provocări şi trebuie să le facă faţă cu succes. Una dintre acestea este, desigur, situaţia de a vorbi în public în special arta de a convinge. Multe dintre elementele, regulile şi tehnicile impuse retoricii de către înaintaşii acestei arte au o vechime de peste 5000 de ani, după unii autori, şi atestată documentar încă din secolul al V-lea î.Chr.

Rolul originar al retoricii era de a convinge judecătorii de dreptatea cauzei prezentate. În timp, odată cu trecerea de la caracterul restrâns, preponderent juridic spre unul general, orientat spre viaţa socială şi politică, retorica a dobândit şi alte roluri. În acest moment, teoreticienii consideră că cele trei mari roluri ale artei de a vorbi în public sunt: de a informa, de a persuada, de a crea divertisment.

Indiferent de scopul pe care vorbitorul şi-l asumă în faţa unei audienţe, el vine şi cu o mare responsabilitate, legată de timpul celor ce se află în faţa sa. Pentru că îngrijorarea ce însoţeşte orice prezentare publică să nu fie accentuată de apăsarea responsabilităţii vorbitorului, teoreticienii propun urmărirea obligatorie a câţiva paşi în alcătuirea discursului, pentru a obţine rezultate bune şi a îndeplini obiectivele de comunicare.

Arta de a convinge (retorica)

Retorica este arta sau știința comunicării plăcute și frumoase. Ea trebuie să convingă, să influenteze auditoriul în așa fel încât ideile, trăirile și convingerile noastre să fie însușite de acesta, să devină indispensabile și să ia caracterul unor idei sau hotărâri proprii. De multe ori ea nu reprezintă doar transmiterea de idei și gânduri. Trebuie să ajute la combaterea ideiilor altor oratori. Arma retoricii în aceasta luptă aprigă a persuasiunii este elocința (darul de a ne exprima frumos și convingător)..

Sinonimul ei este oratoria, respectiv măiestria de a crea și rosti un discurs, captivând ascultătorii.

Așadar, arta de a convinge prespune să știi foarte bine câteva lucruri care, deși par evidente, uneori sunt trecute cu vederea:

- A convinge pe cineva presupune o pregătire fizică și mentală aparte. Chiar dacă uneori pare că lucrurile vin de la sine, de fapt, nu este deloc așa.

- Este nevoie de concentrare și de o meditație sinceră asupra obiectivului propus. Pentru a convinge pe cineva de ceva trebuie, în primul rând, să fii tu însuți convins.

- Ideal este să te focalizezi asupra a doua - trei argumente principale. Restul va veni de la sine. Detaliile sunt importante doar dacă schimbă esențial rezultatul întregii probleme. Daca nu, trebuie lăsate deoparte pentru că pot devia cursul discuției.

- Gesturile și mimica sunt la fel de importante ca și cuvintele rostite. Uneori sunt esențiale. Intensitatea unei priviri, tremurul din voce, un gest anume, facut în mod explicit. Orice poate determina reușita sau eșecul.

- Trebuie, de asemenea, să fii pregătit pentru obstacolele care pot apărea – contraargumente, stări emoționale neprevăzute. Anticiparea lor poate fi uneori esențială.

- Trebuie să existe o doză de empatie față de interlocutor, pentru că altfel riscul lipsei de comunicare eficiența poate determina un eșec.

- Este necesar să practici ascultatul activ, sa îi dai celuilalt posibilitatea de a-și spune punctul de vedere, `folosindu-te` de asta pentru a-ți argumenta propria poziție.

- Evitarea agresivității de orice fel este extrem de importantă. Dacă momentul a fost prost ales, dacă discuția degenerează în altceva, atunci mai bine renunși și reiei subiectul într-un alt context.

De cele mai multe ori aceste reguli sunt aplicate involuntar, pentru că, în timp, capatătăm o anumita dexteritate în a-i convinge pe cei din jur.

Preview document

Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 1
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 2
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 3
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 4
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 5
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 6
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 7
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 8
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 9
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 10
Arta de a convinge - manipulare versus influențare - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Arta de a Convinge - Manipulare versus Influentare.docx

Alții au mai descărcat și

Strategii de Comunicare pe Timpul Gestionării Situțiilor de Criză

Introducere „La început a fost cuvântul. Dar nu la începutul lumii, ci la începutul culturii.” (Henri Wald) Secolul XX a cunoscut toate...

Comunicare și Influență Socială prin mass-media

Introducere Toate eforturile unui creator de imagine se concentreaza asupra efectelor pe care acesta incearca sa le produca in procesul de...

Retorica Persuasiunii în Discursul Politic Reflectată în Mass-media

INTRODUCERE Acest referat îşi propune să constituie deopotrivă o introducere şi o modestă analiză a dezbaterilor privind comunicarea politică în...

Persuasivitate și Manipulare

DESPRE PERSUASIVITATE Este dificil sǎ ne imaginǎm orice activitate umanǎ în care persuasivitatea sǎ nu existe. Procesul implicǎ pe oricine de la...

Manipularea prin Cuvinte

REZUMAT Manipularea este un subiect foarte dezbătut în zilele noastre. Omul a fost de-a lungul istoriei şi este, în continuare, o victimă a...

Retorica și teoria argumentării - strategia persuasivă a discursului personajului V din filmul V for Vendetta

Această lucrare îşi propune analizarea discursului personajului principal din filmul „V for Vendetta”, cu scopul de a demonstra că distribuirea...

Manipulare și Persuasiune

Persuasiunea (Argumentarea, adică demonstraţia „impură”) Persuasiunea este comunicarea bazată pe prezenţa conştiinţei şi argumentării Persuasiunea...

Influența, persuasiunea, manipularea și relațiile publice

Rezumat Proiectul a fost structurat in scopul intelegerii termenilor de influentare, persuasiune, manipulare, si relatii publice, precum si a...

Ai nevoie de altceva?