Aspecte ale Familiei Monoparentale

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 17039
Mărime: 216.68KB (arhivat)
Publicat de: Faust Demeter
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Am ales această temă deoarece în zilele noastre a crescut considerabil numărul familiilor monoparentale, mai mult chiar, monoparentalitatea devine normală pe măsură ce înregistrează o creştere a frecvenţei şi pe măsură ce devine o conduită familiară pentru membrii societăţilor actuale.

Prin această temă am vrut să descopăr cauzele care duc la monoparentalitate şi mai ales modul în care educaţia provenită din familiile cu un singur părinte, afectează copiii şi formarea conştiinţei de sine a acestora.

Experienţa trăită de fiecare copil, indiferent de condiţiile familiale, îşi pune amprenta asupra dezvoltării conştiinţei de sine.

Cei mai mulţi copii care provin din familii monoparentale au o atitudine permanent temătoare, sunt neîncrezători in propria lor capacitate de a aprecia şi de a se adapta la situaţii noi. Au o structură a sinelui nesigură şi se simt deseori inferiori faţă de cei care îi înconjoară.

În schimb, la cei care provin din familii biparentale (normale), conştiinţa de sine este de neclintit, copiii aceştia simt din plin nevoia de activitate, sunt încrezători, optimişti şi independenţi. Au tendinţa de supraevaluare a sinelui şi atitudinea lor îi influenţează şi pe ceilalţi în sens pozitiv.

CAPITOLUL I.

ASPECTE ALE FAMILIEI MONOPARENTALE

Familia este primul grup uman din care face parte omul. Ea este consideratã elementul natural şi fundamental al societăţii, una dintre verigile sociale cele mai vechi şi mai specifice în asigurarea continuităţii şi afirmării depline a fiinţei umane. Copilul învaţă să trăiască împreună cu alte persoane, mai întâi, în familie. Orice copil are dreptul de a avea o familie.

Constituind unitatea grupală fundamentală a societăţii, familia şi problemele sale, a reprezentat un obiectiv central de reflexie şi analiză a spiritualităţii umane şi a politicii sociale. Grupul familial a devenit o instituţie ce condensează predominant derularea concretă a vieţii sociale în general.

Familia monoparentală este aceea care îşi pierde integritatea ca urmare a separării părinţilor datorită unor motive precum: desfacerea căsătoriei prin divorţ, decesul unuia dintre părinţi, etc. Familia monoparentală desemnează grupul copil (copii) – părinte (şi nu părinţi) şi este privit ca o alternativă la (şi nu ca o deviaţie de la) familia clasică. Deci monoparentalitatea devine normală pe măsură ce înregistrează o creştere a frecvenţei şi pe măsură ce devine o conduită familiară pentru membrii societăţilor actuale. Conceptul “ familie monoparentală ” are meritul de a defini familia prin relaţia parentală care este secundară în definiţiile clasice ale familiei, şi este preferabil termenilor de “familie dezorganizată, dezmembrată, incompletă, disimetrică”, utilizaţi în literatura românească, aceşti termeni exprimând ideea de deformare a “ constelaţiei familiale”.

Familiile dezorganizate au în mod caracteristic afectat tiparul de comunicare, iar echilibrul familiei este sever tulburat de existenţa conflictelor. Familia poate influenţa copilul pe multiple căi, iar rezultatele disfuncţiei familiare se situează undeva între cei doi poli opuşi: hiperprotecţie sau neglijare.

Atitudinea tot mai toleranta a societatii, in numele libertatii individului face ca schimbarea tiparului familiei clasice sa fie tot mai comuna. Copilul poate trai si in familii de stil alternativ, cum ar fi cea alcatuita dintr-un singur parinte, de la inceput, un singur parinte ( dupa divort), un singur parinte ( prin deces), parinti vitregi sau parinti adoptivi.

Familia alcatuita dintr-un singur parinte, fie din libera alegere, fie ca rezultat al divortului sau decesului, reprezinta pana la 16 % din familii in unele statistici.

Familiile monoparentale sunt adesea victime ale sărăciei, iar copiii au tendinţa de a repeta experienţa părinţilor. Părintele unic este cel mai adesea mama. Studiile arata că monoparentalitatea rezultată din divorţ este corelată cu o diminuare a activităţii educative: mama este suprasolicitată atât din punct de vedere emoţional cât şi material şi relaţional şi este mai puţin disponibilă pentru copil exact când acesta are mai mare nevoie de atenţie şi eforturi sporite. În acest timp rolul patern este analizat în termenii “absenţei paterne”, “deprivării paterne”, “deresponsabilizării paterne”. În urma rupturii, capacitatea de a exercita adecvat sarcina de părinte este puternic diminuată, părinţii comunică mai puţin bine cu copiii, sunt mai puţin afectuoşi, le controlează mai puţin bine comportamentul şi activităţile copiilor lor.

Situatia in care copilul este ingrijit exclusiv de tata nu este exceptionala. In acest caz tatal preia toate sarcinile de ingrijire si educare a copilului. Acestia decalara de obicei ca “ dorinta de a fi un tata bun o depaseste pe cea de a fi un sot bun!”. Acest tipar familial este rar in tara noastra si, oricum, daca tatal are official intreaga responsabilitate, el este de obicei ajutat de catre alti membri ai familiei, de obicei bunicii.

Un părinte singur poate să nu aibă timp şi bani. Un copil care nu merge la şcoală se dezvoltă in mod esenţial în propriul cămin. Dacă tata (mama) este puţin disponibilă, copilul va fi stimulat mai puţin.

Preview document

Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 1
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 2
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 3
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 4
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 5
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 6
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 7
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 8
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 9
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 10
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 11
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 12
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 13
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 14
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 15
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 16
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 17
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 18
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 19
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 20
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 21
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 22
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 23
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 24
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 25
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 26
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 27
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 28
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 29
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 30
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 31
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 32
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 33
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 34
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 35
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 36
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 37
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 38
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 39
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 40
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 41
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 42
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 43
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 44
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 45
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 46
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 47
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 48
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 49
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 50
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 51
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 52
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 53
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 54
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 55
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 56
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 57
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 58
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 59
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 60
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 61
Aspecte ale Familiei Monoparentale - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Aspecte ale Familiei Monoparentale.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Familia Monoparentală

REZUMAT Această lucrare abordează o temă de actualitate, şi anume familia monoparentală. Aceste familii sunt formate dintr-un singur părinte şi...

Familia Monoparentală

INTRODUCERE În lucrarea de faţă am urmărit să evidenţiez numeroasele aspecte şi dificultăţi cu care se confruntă familia monoparentală. Structura...

Alături de Familiile Monoparentale

Introducere Prin cercetarea de față ne-am propus să analizăm anumite aspecte ale proiectului ”Servicii de consiliere psiho-vocațională pentru...

Familia monoparentală

INTRODUCERE În cazul familiei monoparentale nu de puţine ori responsabilitãţile mamei se amplificã întrucât ea trebuie sã suplineascã rolul...

Influența Vieții de Cuplu Asupra Dezvoltării Copiilor

ARGUMENT Relaţiile de cuplu cunosc, în toată societatea modernă, transformări fără precedent. Familia, ca formă reprezentativă a vieţii de cuplu,...

Familia monoparentală - cercetare sociologică

1. Documentarea teoretică INTRODUCERE Lucrarea de faţã este structuratã în douã pãrţi: una teoreticã şi altă practicã. În primele douã capitole...

Varietate și Diversitate în Familia Românească Contemporană

DOCUMENTAREA TEORETICA 1. Definirea familiei Definitia data de G. Murdock (1949), de exemplu, pare destul de completa. El arata ca familia este...

Migrația familială

Introducere Această lucrare abordează o temă de actualitate, și anume copii cu unul sau ambii părinți plecați în străinătate. Aceste familii sunt...

Ai nevoie de altceva?