Competitivitate si decizii manageriale in conditii de recesiune

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Competitivitate si decizii manageriale in conditii de recesiune.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

Cuvânt înainte.2
I. Analiza concurenţei. Scurtă descriere a pieţei de curierat din perspectiva FAN Courier.3
II. Strategii economice.4
1. Strategia de diferenţiere utilizată de FAN Courier
2. Avantaje şi riscuri ale strategiei de diferenţiere
III. Nevoia de competitivitate pentru FAN Courier în menţinerea poziţiei de lider de piaţă în perioada de criză.6
3. Apropierea de client
4. Competitivitatea costurilor
5. Agilitate operaţională
III. Îmbunătăţirea performanţei competitive şi funcţiile competitivităţii în cadrul FAN Courier.9
IV. Bibliografie.11

Extras din document

CUVÂNT ÎNAINTE

„Mergând pe străzile Madridului, cu un miros de necunoscut şi de copilărească şi dulce curiozitate gâdilându-mi nările. m-am încărcat din bucuria lucrurilor făcute cu drag. am primit linişte de la oameni cu răbdare, dichisiţi şi care în grija lor pentru suflet, poartă un respect uimitor şi nemaiîntâlnit de mine, fiecărui simţ. Observ că oamenii aici merg frecvent la teatru, concerte de muzică de cameră, expoziţii de pictură şi de fotografie, carnavale sau concerte de karaoke. Au timp, bun gust, răbdare şi o nestăvilită nevoie de frumos. Miraculos este că îl obţin uşor tocmai pentru că îşi iau în serios cele 5 simţuri şi le potenţează în cel mai natural mod posibil: creează! Îmi vine să închid pentru un moment ochii sufletului şi să mă bucur în tihnă când văd atâta bogaţie!”

Aşa începe lucrarea cu care am absolvit facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice acum doi ani. Doi ani în care am continuat să merg pe străzile Madridului şi nu am putut vedea decât adevărul frumos povestit mai sus. Dorinţa mea de a mă încadra într-o lume ce părea atât de armonioasă în ochii mei de veşnic turist m-a plasat într-un inevitabil vârtej, în care eu îmi căutam un loc pe piaţa muncii într-o ţară straină. De această dată, însă, un vârtej cu un alt tip de oameni, cu o altă economie de piaţă (foarte ameninţată la momentul respectiv), cu o altă determinare de muncă şi dorinţă de evoluţie, cu un ritm considerabil mai lent. După ce am insistat să mă adaptez, după lupta pentru „dreptul de muncă” a românilor în Spania, după îndelungi căutări a motivelor pentru care aş dori să duc lupta până la capat, am descoperit că mie imi lipseau oamenii, competiţia şi setea de evoluţie cu care eram obişnuită acasă.

Am ales să prezint în eseul ce urmează, subiectul care m-a determinat să mă întorc acasă şi să încep din nou căutările pe piaţa muncii, de această dată cu mai multă însufleţire. E adevărat, timp îndelungat, am avut în urechi strigătul mulţimii de români pe care i-am lăsat în Spania: „ Si ce sa faci acasă? O să munceşti mult şi ai să trăieşti la limită!”. M-a ambiţionat strigătul lor să le demonstrez că se poate şi altfel şi să îi invit să vină acasă fără teama cu care au pornit fuga de ea.

Astfel că, motivul alegerii acestei teme devine de la sine înţeles. Doresc să evidenţiez caracterul benefic pe care competitivitatea îl are asupra oamenilor, şi implicit, a pieţei, mai ales în vreme de recesiune. Cu riscul unei relatări personalizate, atipică unei lucrări ştiinţifice, nu pot scrie fără să vorbesc despre oameni, ei fiind protagoniştii de succes ai fiecărui rând din această lucrare, iar despre oameni nu putem vorbi decât din suflet.

I. Analiza concurenţei. Scurtă descriere a pieţei de curierat din perspectiva FAN Courier

Pentru crearea unui brand puternic, este nevoie de o foarte bună cunoaştere a concurenţei - concurenţă care devine tot mai crâncenă, de la an la an. Noi tipuri de concurenţă apar din toate direcţiile: din partea concurenţilor globali, nerăbdători să obţină vânzări pe noi pieţe; din partea concurenţilor online, care caută modalităţi cu costuri eficiente de a-şi extinde distribuţia; din partea mărcilor private ale distribuitori lor şi a mărcilor de magazin, menite să ofere alternative cu preţuri mai scăzut; şi din partea unor extensii ale megamărcilor puternice, care îşi valorifică atuurile pentru a intra în noi categorii. Pentru a-şi concepe şi implementa cele mai bune strategii posibile în privinţa poziţionării mărcilor, firmele trebuie să acorde cea mai mare atenţie concurenţilor lor.

Pieţele au devenit atât de competitive încât companiile nu îşi pot permite să se concentreze numai asupra consumatorului.

Piata de curierat poate fi comparată cu un veritabil barometru al oricarei economii, deoarece serviciul de curierat este un serviciu curent pentru toate tipurile de companii: mari, medii sau antreprenoriale, la inceput de business, în plin proces de crestere sau la maturitate.

Piata de curierat a crescut într-un ritm accelerat în ultimii 10-12 ani, a devenit tot mai competitivă si caracterizata de o concurentă acerbă, fără ca aceasta să schimbe fundamental profilul ei. Este în continuare o piată atomizată, în care concurează companii mari si mici, românesti sau străine.

FAN Courier s-a concentrat pe finalizarea investitiilor în automatizarea proceselor, pe care le-a demarat chiar la începutul crizei si a acordat o atentie sporită pregătirii si specializării propriilor colaboratori. Numărul colaboratorilor FAN Courier a crescut constant, chiar si în ultimii trei ani, s-a recrutat personal nou, s-au dezvoltat servicii noi. În prezent, FAN Courier a depăsit pragul de 2.700 de colaboratori, astfel că investitia în oameni este o necesitate. Calitatea serviciilor prestate este în directă legătură cu profesionalismul echipei, de aceea, managementul este în permanenţă preocupat de componenta investitională în trainingul personalului – există în acest sens un departament intern de training ce asigura permanent cursuri de start-up, de mentinerea a competentelor angajatilor din front-line, workshop, teambuilding.

Fisiere in arhiva (1):

  • Competitivitate si decizii manageriale in conditii de recesiune.doc

Bibliografie

1. Kotler, Philip, Kartajaya Hermawan, Setiawan Iwan, Marketing 3.0: de la produs la consumator şi spiritul uman, Editura Publica, Bucureşti, 2010
2. Kotler, Philip, Managementul Marketingului, Editura Teora, Bucureşti, 2005
3. Mureşan, Răzvan, Şeful FanCourier, despre strategia de business în 2014, Business Magazin, Bucureşti, Ianuarie 2014
4. Porter, Michael E., Despre concurenţă, Editura Meteor Press, Bucureşti, 2008
5. Reiger, Tom, Breaking the Fear Barrier: How Fear Destroys Companies From the Inside Out and What to Do About It, Gallup Press, August 2011
Resurse online
6. http://www.ey.com/
7. http://issuu.com/theinstitute
8. http://www.ziuacargo.ro/
9. http://www.wall-street.ro/
10. http://www.businessmagazin.ro/
11. http://www.capital.ro/

Alte informatii

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice Studiu de caz: FAN Courier – liderul serviciilor de curierat rapid din România