Comunicare și norme în instituțiile de protocol

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 23347
Mărime: 162.22KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel D.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL 1: COMUNICAREA. CONCEPT ŞI ANALIZĂ 4
  3. 1.1 Semnificaţia termenului “comunicare”. 4
  4. 1.2 Etape in dezvoltarea comunicării umane. 5
  5. 1.3 Funcţiile şi modelele comunicării 7
  6. 1.4. Gestionarea comunicării 7
  7. 1.5. Comunicarea în organizaţie 9
  8. CAPITOLUL 2: PROTOCOLUL ŞI NORMELE DE PROTOCOL ÎN INSTITUŢII 13
  9. 2.1. Delimitări conceptuale 13
  10. 2.2. Protocolul – între necesitate şi utilitate 15
  11. 2.2.1.Utilitatea cunoaşterii şi a aplicării normelor de ceremonial şi protocol în zilele noastre 15
  12. 2.2.1. Importanţa protocolului instituţional în cadrul activităţii instituţionale 17
  13. CAPITOLUL 3: ORGANIZAREA ŞI ATRIBUŢIILE COMPARTIMENTELOR DE PROTOCOL LA INSTITUŢIILE DE STAT ŞI ÎN SECTORUL PRIVAT 19
  14. 3.1. Modalităţi de organizare a activităţilor de protocol în sectorul de stat şi cel privat 19
  15. 3.2. Aspecte concrete ale managementului compartimentelor de protocol 23
  16. 3.3. Aptitudini necesare şi câteva reguli de comportare pentru personalul însărcinat cu protocolul 25
  17. 3.4. Norme generale de comportare la acţiunile protocolare 27
  18. CAPITOLUL 4: PROTOCOLUL VIZITELOR DE STAT, OFICIALE, DE LUCRU SAU DE ALTĂ NATURĂ 34
  19. 4.1. Etapele pregătirii unei vizite cu caracter oficial în străinătate, la nivel de demnitar 35
  20. 4.2. Particularităţile de ceremonial ale vizitelor, în funcţie de rangul acestora 38
  21. 4.3. Ceremonialul vizitelor demnitarilor străini în ţara noastră 44
  22. 4.4.Vizitele cu caracter oficial ale demnitarilor români în străinătate 45
  23. 4.5. Asigurarea măsurilor de protecţie 46
  24. 4.6. Organizarea vizitelor în şi din ţară ale reprezentanţilor administraţiei locale şi ai cercurilor private 46
  25. CONCLUZII 49
  26. BIBLIOGRAFIE 51

Extras din proiect

INTRODUCERE

Odată cu apariţia statului, în acţiunile colectivităţilor istorice a apărut şi a început sâ se manifeste, ca o dimensiune definitorie pentru om, politicul, interesul politic.

Faptul ca omul este prin natura sa „zoon politikon", o fiinţa politica, constituie, poate, principala explicaţie a splendorii uriaşelor desfăşurări de forţe de la curţile egiptene, chineze sau bizantine de altădată, dă sens piramidelor, Sfinxului, templelor, parăzilor militare din acele vremuri, lămureşte semnificaţia înălţimii tronului marilor monarhi ai evului de mijloc, a fastului cu care aceştia îşi primeau oaspeţii de peste hotare, a aşezării curtenilor în jurul capului statului într-un anume fel şi nu în altul, într-o anumită ordine ierarhică...

A intrat astăzi în obişnuinţă să se spună că totul în jurul nostru este comunicare, prin toate se transmit mesaje, iar purtătorii de mesaje sunt semnele, însemnele; dar înaintaşii noştri, pătura de sus, conducătorii au înţeles cu mii de ani în urină acest adevăr. Căci ce semne mai pline de înţelesuri pot exista altele decât construcţiile gigantice, serbările fastuoase, ospeţele îmbelşugate, veşmintele somptuoase, caii înzăoaţi, hamaşamentele ghintuite, oştenii îmbră¬caţi în culori ţipătoare? „Sunt foarte puternic! striga împăratul, prin toate acestea, poten¬ţialilor săi duşmani. E mai bine să vă feriţi de mine!" ori „Sunt plin de atenţie faţă de voi. Aş vrea să-mi fiţi prieteni!" mai grăia monarhul către cei pe care voia să şi-i alieze.

Apare aici, ca o realitate demnă de a fi urmărită în finalitatea ei practică, idealul unei organizări statale perfecte.

Conducătorii de state ştiau că erau în joc mărirea sau decăderea, înflorirea sau dispariţia colectivităţilor umane în fruntea cărora se aflau şi consacrau uriaşe mijloace materiale fastuoaselor demonstrării de forţă pendinte de curţile lor: era întreţinută astfel o întreagă pătură socială de artizani, era pusă în valoare forţa de muncă pe care o aveau la dispoziţie, erau încurajate artele, meseriile, tehnica şi, în loc de a-şi risca dispariţia, monarhii înşişi se destinau intr'ării în veşnicie, căci, odată create, operele arhitecturale, întruchipările artistice, invenţiile intelectuale de toate genurile s-au desprins din condiţia de instrumente ale politicului, au dobândit o autonomie mereu mai înaltă şi au devenit scop în sine, continuând să persevereze pentru ele ca domeniu caracteristic dezvoltării culturii şi civilizaţiei omeneşti.

Pentru noi, este interesant sa arătăm ca,in timp, ceremoniile din vechime au intrat in tradiţie, s-au generalizat, au capatat denumiri specifice, cum sunt protocolul, ceremonialul, curtoazia, eticheta. A evoluat, desigur, şi semnificaţia care li se acorda, formele exterioare în care apar diferă de la popor la popor, conţinutul lor este în prezent altul, căci astăzi ele dau expresie gusturilor, intereselor şi preocupărilor altui timp, proiectează în viitor alte idealuri. Şi totuşi... In esenţa lor, manifestările protocolare îşi păstrează sensul originar, adică transmit mesaje, vorbesc despre dorinţa de pace şi prietenie a ţărilor care le practică sau, dimpotrivă, spun ceva despre nivelul lor de integrare în civilizaţia modernă ori, din contră, dau expresie unui mod de abordare a problemelor internaţionale sau altuia. In ce cadru se înscrie oare ceremonialul primirilor la Palatul Elysees, în Downing Street 10, la Casa Albă decât acela al cultivării bunelor raporturi dintre state?

Astăzi, în România, la instituţiile centrale de stat este consacrata aceeaşi suită de reguli protocolare ca la instituţiile de stat similare din ţările dezvoltate; totodată, au apărut şi se extind reguli de protocol şi în sectorul privat, în activitatea societăţilor comerciale, a marilor întreprinderi, a băncilor, în organizarea reuniunilor de afaceri.

In acelaşi timp, se constată, în rândurile cetăţenilor noştri, o preocupare sporită pentm cunoşterea şi aplicarea practicilor conforme cu rigorile etichetei, ale curtoaziei, ale bunelor maniere — în viaţa de fiecare zi, în raporturile cu cei din jur, cu superiorii, în relaţiile cu străinii, precum şi cu prilejul participării la manifestări oficiale sau la cele mondene.

Dar de unde vin aceste reguli, cine ni le impune, ne sunt ele utile, au vreo legătură cu gradul de cultură, de civilizaţie pe care 1-a atins fiecare dintre noi?

Un prim răspuns ar fi acela că regulile de comportare în societate, în relaţiile interstatale ţin de faptul că omul este o fiinţă socială, că el trebuie să convieţuiască, adică să trăiască împreună cu semenii săi, ca şi popoarele şi statele între ele.

Uzanţele protocolare au în raporturile cu semenii noştri, şi cu atât mai mult în relaţiile dintre state, eficienţa unui limbaj comun, a unui mijloc de comunicare universal: nu este vorba de un limbaj verbal, ci de unul simbolic, dar care are, totuşi, ca orice limbaj, un vocabular şi o gramatică proprie, pe care suntem obligaţi să le deprindem, spre a le putea înţelege, spre a le putea citi şi mai ales respecta — întrucât fiecare dintre noi îi suntem întot¬deauna subiecţi, fie în calitate de actori, fie pur şi simplu de spectatori.

In faţa noastră se află câteva concepte care an o istorie, un conţinut, un înţeles şi reguli de aplicare în viaţă, fie că este vorba de activităţi oficiale sau de acţiuni de relaţii din sfera privată.

Astfel, este necesar să se cunoască cum trebuie procedat la primirea unui oaspete oficial sau a unui partener de afaceri; cum se organizează o reuniune cu participare mai nume¬roasă, internaţională, naţională, locală; să se ştie cum se pregăteşte un dineu, o recepţie sau o vizită în străinătate; care sunt exigenţele în materie de ţinută pentm diferite ocazii; cum se fac prezentările cu prilejul participării la acţiuni protocolare sau în alte situaţii; care sunt formulele de adresare corecte către personalităţi civile sau religioase; cum se redactează anumite comunicări scrise; cum se adresează felicitări, condoleanţe; cum trebuie să ne com¬portăm în diferite împrejurări.

CAPITOLUL 1: COMUNICAREA. CONCEPT ŞI ANALIZĂ

1.1 Semnificaţia termenului “comunicare”.

Apariţia şi evoluţia civilizaţiei umane a fost şi este marcată de o multitudine de fenomene ce ţin de specificul existenţei omului ca specie aparte a regnului animal, dar şi de particularităţile mediului social pe care acesta l-a construit de-a lungul dezvoltării sale.

Unul din fenomenele care au catalizat procesul desprinderii omului din rândul animalelor şi l-au rupt de cadrul natural al existenţei sale, proiectându-l într-un cadru de evoluţie cu totul nou, cel social, a fost comunicarea.

Etimologic, cuvântul “comunicare” provine din latinescul “comunis” ce semnifica “a fi în legătură cu” şi evidenţiază dublul sens al conţinutului acestuia: cel de relaţie intre oameni şi cel de transfer “ a ceva” între aceştia.

Bibliografie

***, Dicţionarul explicativ al limbii române, ediţia a II-a, Bucureşti, Editura Univers Enciclopedic, 1996;

Constantin Noica, Cuvânt împreună despre rostirea românească, Editura M. Eminescu, Bucuresti, 1987;

Culda, Lucian, Analiza antropologică a comunicării, 2000;

Culda, Lucian, Devenirea oamenilor în procesualitatea socială, Bucureşti, Editura Licorna, 1998;

Culda, Lucian, Organizaţiile, Bucureşti, Editura Licorna, 1999;

Ioan Maxim, coordonator, Manual diplomatic, Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 1997;

Ion M. Anghel, Dreptul diplomatic şi consular, Edit. Lumina Lex, Bucureşti, 2002;

Keith Hamilton & Richard Langhorne, The Practice of Diplomacy, Editura Routledge,London/NY, 2000;

Letitia Balbridge, Codul manierelor în afaceri, Businesstech International Press, Bucureşti,2000;

Louis Dussault, Protocol, instrument de comunicare, Bucureşti, Editura Galaxia, 1996;

Nicolescu, O., Management, Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 1992;

Norbert Siliamy, Dicţionar de psihologie”, Editura Univers Enciclopedic. Bucuresti, 1998;

Petre Tănăsie, George Marin, Dan Dumitrescu, Uzanţe diplomatice şi de protocol, Editura Independenţa economică, Piteşti, 2000;

Petrescu, I., Management, Bucureşti, Editura Expert, 1996;

Vasile Izdrăilă, Anca Ghihor, Bună-cuviinţă, politeţe, comportament, Editura de Vest,Timişoara, 2000;

Vasile Marin, Comunicarea în activitatea liderului formal, Braşov 2001;

Woolcott, A., Unwin W.R., Mastering Business Communication, London: MacMillan,1983;

Preview document

Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 1
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 2
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 3
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 4
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 5
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 6
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 7
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 8
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 9
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 10
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 11
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 12
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 13
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 14
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 15
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 16
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 17
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 18
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 19
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 20
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 21
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 22
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 23
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 24
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 25
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 26
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 27
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 28
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 29
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 30
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 31
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 32
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 33
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 34
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 35
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 36
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 37
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 38
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 39
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 40
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 41
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 42
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 43
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 44
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 45
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 46
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 47
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 48
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 49
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 50
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 51
Comunicare și norme în instituțiile de protocol - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Comunicare si Norme in Institutiile de Protocol.doc

Alții au mai descărcat și

Comportamentul Etic în Afaceri Internatioonale

Ajungînd într-o altă ţară, într-o călătorie de afaceri, sau pentru a lucra cîţiva ani, dacă nu ştii nimic despre acel loc, acest lucru reprezintă o...

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Uzanțe de protocol

I. Noţiuni introductive Protocolul se referă la totalitatea formelor și a practicilor de ceremonial stabilite în materie de etichetă, onoare,...

Comunicare în Afaceri

1. INTRODUCERE Afacerile au la bază comunicarea. Comunicarea este cea care permite ca orice "întreg" să funcţioneze. "Întregul" poate fi un...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Privire Specială Asupra Sistemului Instituțional Comunitar European

CAPITOLUL I. EUROPA Şl CONSTRUCŢIA COMUNITARĂ "Actul unic european, prima revedere generală a tratatelor comunitare, confirmă că, indiferent de...

Analiza Infracțiunilor de Trafic de Persoane Adulte și Traficul de Minori

Capitolul I Consideratii introductive Traficul de persoane constitue un fenomen ale cÎrui dimensiuni înregistreazÎ o crestere alarmanta. El nu...

Etichetă și protocol în afaceri

Introducere Lumea afacerilor şi lumea reală sunt două lumi total distincte. Există un set diferit de norme, altele decât cele după care ne...

Asistența socială în instituțiile statului

INTRODUCERE Situaţia din perioada comunistă „Nu voiesc moartea păcătosului, ci să se întoarcă şi să fie viu”. (Iez. 18,23). Iată mesajul pe care...

Proiect practică - Ministerul Finanțelor Publice

1. Prezentarea Ministerului Finantelor Publice 1.1. Denumirea institutiei, profil, obiect de activitate Ministerul Finantelor Publice Ministerul...

Rețele de Calculatoare

1. CONCEPTUL DE RETEA Conform DEX Editie 1998 pentru notiunea de retea gasim 8 întelesuri si enumar prima nuanta „ împletitura de fire de ata,...

Instituția, protocolului. ceremonial și protocol în relațiile internaționale

Scurt istoric Protocolul, care în zilele noastre este indispensabil din viaţa instituţilor statale şi a organizaţiilor private, reprezintă o...

Acțiuni Protocolare

Noţiuni generale Protocolul provine din vechea greacă protokollon şi se referea iniţial la prima foaie lipită pe un sul de papirus pe care erau...

Ai nevoie de altceva?