Comunicarea in Cadrul Grupului

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Comunicarea in Cadrul Grupului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Eugenia Popescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii bine definite si în care fiecare individ are constiinta apartenentei la grup.

Membrii unui grup au o anumita structura , functioneaza dupa unele reguli prestabilite, au interese comune si urmaresc realizarea unor scopuri specifice, bine delimitate.

Metodele de investigatie a grupului sunt putine, iar acestea care exista sunt, cele mai multe dintre ele, adaptari ale metodelor folosite în studierea personalitatii individului. Psihologia de grup este diferita de suma psihologiilor fiecarui individ ce îi apartine, de aceea se simte nevoia unor modalitati noi, specializate, proprii cunoasterii grupurilor.

Pedagogia este o munca ce necesita o activitate de grup. În acest caz grupul are o dimensiune restransa (de la 2-3 persoane, la maxim 30 persoane), si este cunoscut in literatura de specialitate ca fiind un grup mic. Într-un astfel de grup oamenii simt nevoia unor atitudini de receptivitate si prietenie.

Pentru ca un grup scolar sa ajunga la atingerea scopurilor, este necesar ca organizatorul si conducatorul acestuia sa aiba informatii despre caracteristicile grupului, sa cunoasca deci psihologia sa.

„Intelectul nu realizeaza nimic prin sine însusi”, spunea Aristotel, iar psihologia moderna n-a facut decât sa confirme aceasta lege. Inteligenta este un lucru ciudat. Unii oameni despre care se crede ca ar fi inteligenti au rezultate groaznice la testele standardizate. Oamenii care salveaza vieti nu sunt întotdeauna inteligenti si unii oameni autisti pot citi , aduna, sau scrie mai repede sau mai bine decat oamenii cu un coeficient de inteligenta înalt. Realizând ca sunt multe tipuri distincte de inteligenta putem intelege inteligenta mult mai bine.

Caracterizarea omului ca reprezentând fiinta inteligenta este valabila în aceasta forma generala, cât si în oricare din concretizarile sale, tocmai în virtutea existentei mai multor tipuri de inteligenta.

Profesionalizarea indivizilor în diferite domenii de activitate duce la formarea si dezvoltarea unor tipuri particulare de inteligenta, care reprezinta fie aplicarea si amplificarea inteligentei generale, fie valorificarea inteligentei fluide, fie rezultatul învatarii si educatiei într-un domeniu determinat de activitate.

Putem mentiona, din acest punct de vedere, inteligenta matematica , inteligenta generala , inteligenta tehnica.

Dintr-un punct de vedere asemanator, care evidentiaza dimensiunile multiple ale inteligentei, unii autori vorbesc despre inteligenta multipla.

Astfel, Howard Gardner stabileste, în acest cadru conceptual, mai multe tipuri de inteligenta despre care el a spus ca pot fi diferentiate dupa un numar de observatii. De exemplu, daca cineva a suferit o rana pe creier, dar abilitatea sa a ramas intacta, atunci aceasta inseamna ca acea abilitate este o forma de inteligenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea in Cadrul Grupului.doc