Comunicarea interna in interiorul organizatiei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Comunicarea interna in interiorul organizatiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 35 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Definiție

Comunicarea internă organizațională reprezintă comunicarea și interacțiunile dintre angajații sau membrii unei organizații.

Comunicarea internă este întâlnită și sub numele de relații interne.

I. Comunicarea formală

Comunicarea în aval

Comunicarea în aval în organizație (sau comunicarea de sus în jos) este comunicarea care pornește din orice punct al organigramei spre un alt punct situat în avalul organigramei. Acest tip de comunicare formală privește, în principal, îndrumarea și controlul salariaților. Aceștia trebuie să primească informații legate de posturi care se focalizează asupra activităților necesare, a momentului în care trebuie executate și a modului în care trebuie coordonate cu alte activități din cadrul organizației.

Comunicarea în amonte

Comunicarea în amonte în organizație (sau comunicarea de jos în sus) este comunicarea care pornește din orice punct al organigramei spre un punct situat în amontele organigramei.

Acest tip de comunicare în organizație cuprinde, în principal, informațiile de care au nevoie managerii pentru a evalua domeniul din organizație de care sunt responsabili și a stabili dacă există ceva care nu funcționează bine în acest domeniu.

Ca și mijloace, comunicarea ascendentă se exprimă prin: întâlniri de grup, interviuri, sisteme de sugestii (de exemplu, cutii de sugestii care păstrează anonimatul celor care fac sugestii), recompense pentru sugestii eficiente, sondaje, afișe.

Tehnicile pe care managerii le folosesc în mod obișnuit pentru a încuraja comunicarea în amonte sunt:

Comunicarea laterală

Comunicarea laterală în organizație este comunicarea care pornește pe orizontală din orice punct al organigramei către alt punct din organigramă. Acest tip de comunicare are rolul de a realiza coordonarea diferitelor compartimente, intercorelarea activităților, rezolvarea de probleme și conflicte și transmiterea de informații între compartimente, fiind cu atât mai importantă cu cât compartimentele sunt mai dependente și necesită mai multă interacțiune pentru buna desfășurare a activităților.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea interna in interiorul organizatiei.pptx

Bibliografie

Cismaru, Diana-Maria, “Comunicarea internă în organizații”, Editura Tritonic, București, 2008;
Oliver, Sandra, “Strategii de relații publice”, Editura Polirom, Iași, 2009;
Vancea Romulus, Suport de curs “Comunicare și negociere în afaceri”.