Cresterea Valorii Potentialului Balnear al Lacurilor Sarate din Regiunea Nord-Vest

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Cresterea Valorii Potentialului Balnear al Lacurilor Sarate din Regiunea Nord-Vest.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iustin Muresan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

În cadrul pregatirilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, Guvernul României a elaborat Planul National de Dezvoltare (PND) pentru perioada 2004–2006. PND este documentul strategic national care identifica obiectivele de dezvoltare a României pentru perioada mentionata. Una din prioritatile identificate în PND, si care va fi finantata în cadrul sub-programului Phare Coeziune Economica si Sociala, este îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii locale si regionale. Tipurile de proiecte de infrastructura propuse spre finantare din aceste programe au inclus: parcuri industriale, centre de afaceri, proiecte speciale ca centre expozitionale/de marketing, drumuri nationale si poduri cu relevanta trans-nationala, proiecte din domeniul turismului, reabilitarea de cladiri istorice si proiecte de reabilitare a mediului (în principal modernizarea infrastructurii de alimentare cu apa si canalizare).

În acest context, la nivelul Regiunii de dezvoltare Nord-Vest s-a luat decizia de înfiintare a unui parc balnear integrat în Podisul Somesan. Unul din motivele luarii acestei decizii este punerea în valoare a potentialului balnear natural al bailor sarate din localitatile Dej, Cojocna (jud. Cluj) si Figa (jud. Bistrita-Nasaud) prin reabilitarea, modernizarea si extinderea facilitatilor existente în aceste 3 localitati. În acest sens s-a creat un parteneriat între Consiliul Local Dej, Consiliul Local Cojocna, Consiliul Local Beclean în calitate de beneficiari si Consiliul Judetean Cluj, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud în calitate de parteneri.

Factorii interni care au stat la baza luarii deciziei de înfiintare a unui parc balnear deriva din obiectivele staregice si generale ale celor doua consilii judetene si din strategia de de dezvoltare a regiunii de nord-vest a României.

Unul dintre argumentele pe care aceste institutii publice le-au folosit când au luat decizia de a finanta si de a propune spre finantare un astfel de proiect a fost si faptul ca investitorii privati români sunt reticenti la acest gen de afacere care le aminteste de marile statiuni unde se practica turismul de masa derulat acolo pentru turisti cu posibilitati financiare reduse si cu profituri ale investitorului în turism aproape 0. Totusi s-a încercat crearea unui holding la nivelul regiunii dar acesta nu a avut nici o finalitate pentru ca investitorii privati nu au fost interesati de acest gen proiect.

Din punct de vedere al dimensiunii organizatiei parteneriatul dintre institutiile publice permite interactiunea dintre acestea cu toate efectele benefice ce decurg: cunoastere reciproca, stabilirea de contacte noi, semnarea de noi parteneriate, etc. La un proiect de asa o anvergura numai o entitate bine organizata poate face fata tuturor problemelor ce pot aparea pe parcursul implementarii proiectului. Administratia publica este singura care poate oferi siguranta si finalitatea proiectului datorita dimensiunii acestuia. Este nevoie de resurse financiare sigure si stabile pentru proiectele de investitii în turism. Pe de alta parte pe lânga crearea parcului balnear este nevoie si de reabilitarea si realizarea, dupa caz, a infrastructurii de acces la cele 3 locatii. Numai o administratie publica are puterea financiara si sustinerea politica pentru realizarea unui astfel mega- proiect.

Din punct de vedere geografic parcul balnear va fi creat într-o regiune comuna situata de-a lungul unei importante axe de comunicatii, pornind de la Aeroportul International Cluj-Napoca, la sud si încheindu-se cu masivul Rodna, la nord, va oferi turistilor români si straini un pachet complet de servicii turistice balneare, si anume: bai în aer liber în bazinele sarate reabilitate, tratament prin utilizarea namolurilor, sport si relaxare în climatul puternic ionizat al parcului balnear, incluzând aici pe lânga sporturile comune: tenis, volei, fotbal, si elemente inedite: sport la mare adâncime, în baza sportiva amenajata în subteranele Salinei Ocna Dej, recuperare prin hipism (herghelia de la Figa) precum si tratament de recuperare pe toata durata anului în bai încalzite la Cojocna.

Introducerea pe harta turistica a înca trei locatii este binevenita deoarece în momentul de fata Regiunea Nord-Vest reprezinta o destinatie turistica importanta promovând în principal produse turistice de tip statiuni balneare, turism montan si turism cultural si pentru ca s-a constat ca judetele Cluj si Bistrita Nasaud au început sa atraga un numar tot mai mare de turisti, în special în lunile de vara carora trebuie sa li se asigure noi si noi locatii de relaxare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cresterea Valorii Potentialului Balnear al Lacurilor Sarate din Regiunea Nord-Vest.doc

Alte informatii

Este o lucrare foarte bine documentata despre cum au hotarit 5 institutii publice sa se "alieze" si sa faca o chestie suuuper tare in regiunea de nord-vest a romaniei.