Dosar de presă - discriminarea rasială

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 7890
Mărime: 672.28KB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Stan
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

DISCRIMINAREA RASIALA

Discriminarea pe bază de rasă, culoare sau etnicitate (“discriminare rasiala”) reprezintă aproape întotdeauna o violare a drepturilor omului. În conformitate cu Convenţia Internaţională privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (ICERD), convenţia internaţională fundamentală privind interzicerea discriminării rasiale, “…termenul ‘discriminare rasială’ înseamnă orice distincţie, excludere, restricţie sau preferinţă pe bază de rasă, culoare, descendenţă sau origine naţională sau etnică ce are ca scop sau efect anularea sau scăderea recunoaşterii, exercitarea, în mod egal, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în domeniul politic, economic, social, cultural sau în orice alt domeniu al vieţii publice”. Fundamentale pentru principiul non-discriminării sunt drepturile membrilor minorităţilor rasiale, etnice sau naţionale la egalitate în faţa legii şi protecţie egală a legii. Legea internaţională interzice discriminarea rasială într-o serie de domenii incluzând, dar fără a se limita la educaţie, sănătate, locuinţe, locuri de muncă, şi prevederea accesului la bunurile şi serviciile publice. Statele au o obligaţie pozitivă de a preveni, pedepsi şi remedia discriminarea rasială.

Legea europeană prezentă vorbeşte de discriminarea “directă” şi “indirectă”. În conformitate cu Directiva Uniunii Europene privind Eglitatea Rasială, adoptată recent (Directiva 2000/43/EC, “care implementează principiul tratamentului egal între persoane fără să se ia în considerare originea rasială sau etnică), “discriminarea directă” a apărut “acolo unde o persoană este tratată mai puţin favorabil decât alta, a fost sau va fi tratată într-o situaţie comparabilă pe baza originii rasiale sau etnice”. Un exemplu ar fi biroul forţelor de muncă, ca o chestiune de politică, care refuză să accepte romii care candidează pentru locuri de muncă, sau biroul pentru acordarea de locuinţe care oferă romilor, în mod intenţionat, case sub nivelul standard.

ISTORIA ROMILOR

1.Prima Migratie (din India)

Istoria romilor este aproape imposibil de stabilit cu exactitudine, deoarece romii nu au scris nimic pana de curand. Aproape tot ce se stie despre istoria romilor veche se datoreaza lingvisticii.

Evidente lingvistice si culturale dovedesc clar ca romii sunt de origine indiana, probabil din regiunea nordica Punjab. Se estimeaza ca plecarea lor din India a avut loc acum cel putin 1000 de ani. Unii cercetatori considera ca au existat mai multe valuri de migratie din India. Si astazi exista triburi nomade sau semi-nomade in India, sustinand teoria ca romii au fost nomazi de la inceput, au parasit India in timpul unei invazii si apoi au fost impinsi inspre Europa de razboaie si invazii ulterioare. O alta teorie considera romii ca fiind o casta de razboinici adunata sa lupte cu invadatorii musulmani, care a parasit India ulterior. La inceputul secolului al XI-lea, India a fost atacata de fortele musulmane, insa au existat prea multe invazii in acea perioada pentru a putea spune sigur care din ele a cauzat migratia romilor. In plus, surse persane mentioneaza prezenta unui popor de origine indiana inca din secolul IX, care ar putea fi romii.

Limba romani are importante influente persane si armene, ceea ce dovedeste trecerea romilor prin aceste tari. Se pare ca din Armenia (probabil datorita invaziei turce), romii s-au despartit in trei grupuri, mergand inspre nordul Marii Negre, sud (pana in Egipt) si vest spre Imperiul Bizantin. Romii care au mers spre Imperiul Bizantin sunt cei care urmeaza sa se raspandeasca in toata Europa. Abundenta de cuvinte din limba greaca sugereaza o prezenta relativ indelungata in Imperiul Bizantin. De altfel, denumirea de "tigan" vine din grecul "atsiganos", numele unei secte eretice, cu care romii nu au nici o legatura, insa cu care au fost asociati datorita aspectului lor strain. Probabil datorita invaziei turce (din nou), romii au intrat in Balcani in secolul al XIV-lea, si dupa cucerirea balcanilor de catre fortele otomane unii au patruns in vestul Europei.

Preview document

Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 1
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 2
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 3
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 4
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 5
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 6
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 7
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 8
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 9
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 10
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 11
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 12
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 13
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 14
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 15
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 16
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 17
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 18
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 19
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 20
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 21
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 22
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 23
Dosar de presă - discriminarea rasială - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Dosar de Presa - Discriminarea Rasiala.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?