Dosar fundamente ale relațiilor publice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 9983
Mărime: 49.65KB (arhivat)
Publicat de: Dimitrina Bratu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gerard Stan

Extras din proiect

1. Sfera publica vs. Sfera privata

Sfera publica reprezinta intrepatrunderea sferii politice, sferei economice, si sferei civile, in care agentii sociali se manifesta in ipostazele de cetatean,producator sau consumator si persoana.Sfera publica trebuie distinsa foarte clar de sfera privata deoarece aceasta presupune: deschidere, transparenta, expunerea la evaluarile celorlalti si expunerea la diverse forme de reglementare.

Sfera privata se caracterizeaza prin inchidere, opacitate, autoevaluare si autocontrol.

Sfera publica are trei componente:sfera politica, economica si cea civila.Un actor social al sferei politice il reprezinta Presedintele Romaniei, Domnul Traian Basescu.Pentru ca face parte din aceasta sfera se diferentiaza prin faptul ca principiul regulator este statul roman, resursa sistemica este legea iar retroactiunea este desemnata de gratificatii sau dimpotriva, sanctiuni.

Publicatie din “Jurnalul National” :

Cazul “Ţigancî Împuţită” - ÎCCJ l-a scăpat de sancţiune: Preşedintele României, Traian Băsescu, are dreptul să spună “ţigancă împuţită” oricui, oricînd, fără să-i fie teamă că ar putea fi sancţionat în vreun fel. Cea mai importantă instanţă din ţară i-a dat acest drept ieri, prin anularea avertismentului pe care şeful statului îl primise de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Din sfera politica fac parte:

-Presedintele Romaniei-Trian Basescu

-Prim-Ministru-Calin popescu-Tariceanu

-ministru de stat fara portofoliu, pentru activitati economice - ADRIEAN VIDEANU

- ministru de stat fara portofoliu, pentru domeniile cultura, educatie, integrare europeana - MARKO BELLA

- ministru de stat fara portofoliu, pentru activitatile mediului de afaceri si IMM-urilor - GEORGE COPOS

- ministrul Afacerilor Externe - MIHAI RAZVAN UNGUREANU

- ministrul Integrarii Europene - ENE DINGA

- ministrul Apararii Nationale - THEODOR ATHANASIU

- ministrul Administratiei si Afacerilor Interne - VASILE BLAGA

- ministrul Justitiei - MONICA MACOVEI

- ministrul Finantelor Publice - IONUT POPESCU

- ministrul Economiei - CODRUT SERES

- ministrul Agriculturii - GHEORGHE FLUTUR

- ministrul Muncii, Socialelor si Familiei - GHEORGHE BARBU

- ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului - GHEORGHE DOBRE

- ministrul Educatiei si Cercetarii - MIRCEA MICLEA

- ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor - NAGY SZOLT

- ministrul Culturii - MONA MUSCA

- ministrul Sanatatii - MIRCEA CINTEZA

- ministrul Mediului - SULFINA BARBU

- ministrul Coordonarii Secretariatului General al Guvernului - MIHAI VOICU

- minstru delegat pentru Comert - JULIU WINKLER

- ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului - LASZLO BORBELY

- ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul - BOGDAN OLTEANU

- ministru delegat pentru Coordonarea Activitatilor de Control - SORIN VICOL

- ministru delegat pentru Controlul Programelor de Finantare Internationala - CRISTIAN DAVID

Unul dintre actorii sociali din sfera economica este directorul Bancii Nationale Romane, Dominic Bruynseels.Publicatie din Mediafax:

Preşedintele executiv al BCR va fi înlocuit cu un director de la Barclays. BUCUREŞTI / 14:55, 18.04.2008 Preşedintele executiv al Băncii Comerciale Române (BCR), Manfred Wimmer, va fi înlocuit, de la 1 iulie, de Dominic Bruynseels, până de curând director pentru pieţe emergente în cadrul Barclays, a anunţat, vineri, banca.

Pentru persoanele din sfera economica principiul regulator este piata, sursa sistemica este banul iar retroactiunea, profitul si pirderile.Pentru sfera civila principiul regulator este traditia, sursa sistemica este darul iar retroactiunea este integrarea sau izolarea.

Persoana publica- o data intrat in sfera participarii civile, atributul de „public” il include pe cel privat.Conceptul de public se incarca de semnificatie sociala si morala.

Un exemplu de situatie in care este incalcata viata privata a unei persoane publice ar putea fi:

ÎCCJ a admis contestaţia lui Traian Băsescu în cazul „Ţigancă împuţită”. Magistraţii Curţii Supreme au dat joi o decizie finală şi irevocabilă în disputa dintre Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi preşedintele Traian Băsescu, după ce şeful statului a catalogat-o pe jurnalista Andreea Pană „ţigancă împuţită”. Incidentul a avut loc chiar în ziua referendumului pentru suspendarea sa din funcţie, pe 19 mai 2007. Apărătorul a susţinut că difuzarea înregistrării în care acesta discuta cu soţia sa în maşină ar fi o încălcare a dreptului la viaţă privată. Aceste motive au fost suficiente pentru ca magistraţii să acorde o decizie favorabilă preşedintelui României.

Persoanele care activeaza in domeniul public obisnuiesc sa angajeze specialisti in relatii publice.Nu toti din cei care nu apeleaza la serviciile acestor specialisti nu au nevoie.Printre persoanele carora li se recomanda un specialist in relatii publice se pot numara:foarte mutle persoane din industria muzicala, Gigi Becali, Oana Zavoranu, Elena Basescu, Marian Vanghelie etc.

Organizatiile neguvernamentale sunt organizatii non-profit, formaţiuni benevole, de sine stătătoare, constituite prin libera manifestare a voinţei cetăţenilor asociaţi pe baza comunităţii de interese profesionale şi/sau de altă natură, în vederea realizării în comun a drepturilor civile, economice, sociale şi culturale, care nu au drept scop obţinerea profitului.Specialistii acestor organizatii lucreaza in universitati, spitale, biserici, fundatii, ONG-uri, avand ca sarcini relatiile cu presa, cu organizatiile guvernamentale, cu donatorii, cu publicul specific.

Printre ONG-urile din Romania sunt: Asociatia Nationala a Surzilor din Romania, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, Salvatii Copiii, Funfatia World Vision Romania, Ecosens, O.N.U., Unicef. ONG-urile internationale:Antidrug Centre, Ego, Human Rights Watch, WGG – Workgroup Girls, Unifero.

Asociatiile ecologiste promoveaza dezvoltarea durabila la nivel regional, national si international prin crearea unui curent de opinie menit sa schimbe comportamentul si mentalitatea la nivel individual si colectiv. Exemple: Asociatia Ecologista Floarea de Colt, Asociatia Ecologista Pro-Nuclear.

Opinia publica

• voinţa generală a unei comunităţi politice

• opiniile atribuite unui public ignorant de către media

• credinţele diferitelor publicuri

• opinia majorităţii, manifestată, cu precădere, prin vot sau opinia unei minorităţi vocale, manifestată prin mass-media sau în adunări publice

• opinia adoptată prin consens, în urma unor dezbateri publice

• rezultatul alegerilor, referendumurilor sau sondajelor

• ficţiunea la care recurg cei puternici pentru a-i aservi pe cei slabi.

2. Definitii si modele ale relatiilor publice

Adela Rogojinaru, Relatii publice-Fundamente interdisciplinare

Relatiile publice sunt o activitate institutionala de construire a credibilitatii unui grup sau a unei organizatiiaflate intr-un raport de interese comune cu alte grupuri sau organizatii si care apeleaza la strategiile de comunicare pentru o obtine validarea publica a acestor interese. Relatiile publice constituie efortul pentru obtinerea unui acord intre diferite grupuri sau institutii, pentru a putea obtine o asociere formala in scopul promovarii intereselor comune. Este mentionat si existenta unui raportul de incredere, dar numai in definitiile recente ale relatiilor publice. Desi scopul lor prim este cultivare increderii, obiectivul practicii contemporane a Relatiilor Publice este construirea de imagine.

Philip Katter afirma ca Relatiile Publice intervin mai ales in stabilirea unor relatii bune intre firme sau alte grupuri publice, pentru ca acestea sa nu incomodeze firma in atingerea obiectivelor ei. Relatiile Publice raman o tehnica a mixului promotional, alaturi de publicitate, promovarea vanzarilor si vanzarea personala.

Relatiile Publice se construiesc pe o strategie a increderii. De aceea este extrem de important sa fie cunoscute toate asteptarile si intentiile celorlalti parteneri. Principalele avantaje de a lucra pentru o firme de Relatii Publice sunt:caracterul variabil si complex al expertizei furnizate,resursele umane si materiale mai mari puse la dispozitia unui client, credibilitatea mai mare fata de anumite grupuri- suport(presa, grupuri de interes).

Relatiile publice sunt relatiile de tip politic axate pe exercitiul democratiei si al pluralismului politic. Ele sunt construite in structurile unei stiinte a societatii, si nu a comunitatii. Definite ca relatii politice, Relatiile Publice se dezvolta in campul puterii de stat si se inscriu printre instrumentele guvernarii. Definite ca relatii civile, Relatiile Publice definesc un camp al puterii publice private si sunt instrumente ale libertatii si ale deciziei individuale. Relatiile publice semnaleaza prezenta opiniei publice si a societatii deschise, descrie o societate a libertatilor individuale, nu a obstii, ci a indivizilor.

Preview document

Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 1
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 2
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 3
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 4
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 5
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 6
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 7
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 8
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 9
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 10
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 11
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 12
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 13
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 14
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 15
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 16
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 17
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 18
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 19
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 20
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 21
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 22
Dosar fundamente ale relațiilor publice - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Dosar Fundamente ale Relatiilor Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare și Relații Publice

Pe la începutul secolului XX, „relatiile publice” au început sa fie o ocupatie si o disciplina academica. Astazi, expansiunea relatiilor publice a...

Relații Publice - Fundamente Interdisciplinare

Relaţiile Publice presupun: - deschidere către ceilalţi; - capacitatea de a observa fenomenele sociale intra/intergrupuri; - curiozitatea de a...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea și realizarea veniturilor bugetare la o societate comercială

FUNDAMENTAREA SI REALIZAREA VENITURILOR BUGETARE LA O SOCIETATE COMERCIALA CAPITOLUL I 1. ORGANIZARE SI FUNCTIONARE LA AGENTI ECONOMICI 1.1...

Studiu Aplicativ privind Eficientizarea Activității Primăriei Municipiului Iași

Capitolul I – Organizarea si functionarea Primariei Municipiului Iasi 1.1. Introducere Proiectul urmator s-a efectuat la nivelul Primariei...

Proiect de formare a personalului în vederea procesului descentralizării în cadrul consiliului local al Sectorului 5, București

A. Identificarea problemelor, analiza acestora si formularea termenilor proiectului Prin proiectul de fata se doreste ridicarea nivelului de...

Criză

Trăim într-o lume a crizelor. Grave sau doar inventate, locale sau de dimensiuni planetare, crizele generează disconfort şi nelinişti profunde,...

Ai nevoie de altceva?