Estetica si Design-ul Ambalajelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Estetica si Design-ul Ambalajelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Monica C.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

1.Introducere. 3
1.1 Notiuni generale de estetica si design. 3
1.2 Introducere in estetica si design-ul ambalajelor. 4
2. Elemente de design si estetica ale ambalajului. 5
2.1 Forma. 6
2.2 Grafica. 8
2.3 Culoarea. 10
3. Concluzii. 12
4. Bibliografie. 13
5. Anexe. 14

Extras din document

1.1 Notiuni generale de estetica si design

Estetica este stiinta care studiaza legile si categoriile artei, fiind considerata forma cea mai înalta de creare si receptare a frumosului. Estetica studiaza ansamblul de probleme referitoare la esenta artei, la raporturile ei cu realitatea, la metodele creatiei artistice, la criteriile si genurile artei. Este teoria frumosului, a frumusetii în general si a sentimentului pe care îl face sa se nasca în oameni.

Frumosul este o categorie fundamentala a esteticii care reflecta însusirile si proprietatile naturii, vietii sociale si ale creatiei umane, capabil sa trezeasca în personalitatea valorificatoare stari de satisfactie, emotie si bucurie estetica, precum si sentimente de placere si admiratie.

Esteticul se afirma în structura armonioasa expresiva si reprezentativa a lumii, în forta de sugestie si perfectiunea fenomenelor sale în capacitatea de a place, de a ne încânta. În afara operei de arta, a carei finalitate este predominant estetica, sfera esteticului cuprinde natura, produsele si mediul muncii omenesti, urbanistica si relatiile interumane.

Design  termen modern care desemneaza ansamblul de conceptii si procedee vizând proiectarea estetica a obiectelor de uz practic: masini, unelte, mobilier, vestimentatie, ambalaje etc. Design-ul este un proces complex de concepere si proiectare functionala si frumoasa a formelor. La baza esteticii sta frumosul, pe cand la baza design-ului sta frumusetea rationala.

Estetica industriala, sau industrial design, sau mai simplu design, este un domeniu al creatiei care îmbina din ce in ce mai mult perceptele teoriei estetice, cu exigentele practice, realizând în acest fel o generalizare a frumosului în viata cotidiana, în mediul ambiant.

1.2 Introducere in estetica si design-ul ambalajelor

Succesul produselor si implicit al companiilor pe pietele competitive nu poate fi explicat numai prin calitatea produselor, proiectarea lor ireprosabila, masuri de management financiar. Fiecare companie orientata spre piata si clienti a gasit un punct forte de diferentiere, utilizând estetica pentru a crea impresii generale pozitive, atât asupra produsului propriu-zis, cât si asupra serviciilor ce-l însotesc.

Importanta esteticii în viata consumatorilor asigura întreprinderilor posibilitatea de a li se adresa printr-o varietate de experiente senzoriale benefice pentru ambele parti. Aceste oportunitati nu sunt limitate numai la sectoare de activitate, cum ar fi cel al modei, al articolelor cosmetice sau al produselor exclusive, de lux, pentru segmente de public elitist. Camere de filmat, masini de scris, râsnite de cafea, perii de dinti, toate aceste banale obiecte aduc dovada ca produsul industrial nu poate fi si nu trebuie sa fie numai util, ci si frumos.

De asemenea, se pun mari sperante în designul si estetica desfacerii, a prezentarii si promovarii în activitatea comerciala moderna, reflectând si aici gusturile în schimbare ale consumatorilor. Si aceasta pentru ca, asemeni multor altor firme, si întreprinderile industriale îsi creeaza imaginea în ochii clientilor, nu numai prin intermediul produselor, dar si prin ambalaje, brosuri, camionete de livrare, retea de distributie, publicitate comerciala etc.

Imaginea produsului din punct de vedere al inovatiei si al costului determina asteptarile consumatorului în materie de ambalare, noutatea ambalajului fiind practic un semnal pentru consumator în ceea ce priveste: preocuparea pentru echilibrul între produs si ambalaj, grija pentru un aspect cât mai functional posibil, preocuparea estetica în crestere, dorinta de a fi cât mai bine informat, preocuparea pentru echilibru ecologic etc.

Elementele de psihologie sociala, dorintele consumatorilor si importanta mesajului informational al ambalajului în asigurarea unei reale protectii a acestora, relatiile cu publicul si reclama, ecologia si, nu în ultimul rând, designul sunt factori ce determina complexitatea procesului de creare a ambalajelor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Estetica si Design-ul Ambalajelor.doc