Impactul Noilor Tehnologii Asupra Societatii Romanesti

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Impactul Noilor Tehnologii Asupra Societatii Romanesti.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

INTRODUCERE . 3
CAPITOLUL I: Impactul informațional asupra societății . 4
I.1. Context general . 4
I.2. Evoluția societății . 6
I.3. Tehnologiile informaționale și de comunicații (TIC) . 9
CAPITOLUL II: Noua economie sau economia digitală . 11
CAPITOLUL III: Studiu de caz: Necesitatea remodelării sistemului informațional în instituțiile publice din România . .14
CONCLUZII . 17
BIBLIOGRAFIE . 18

Extras din document

INTRODUCERE

Tema lucrării de față, ”Impactul noilor tehnologii asupra societății românești”, este un fenomen de actualitate, întrucât schimbările, consecințele, produse de era tehnologiei se află într-o permanentă desfășurare. Tehnologia evoulează constant, noi, oamenii, societatea evoluăm odată cu ea, ne adaptăm evoluției rapide conștient sau nu.

Schimbările majore din ultimii ani, creșterea subită a comunicațiilor mobile și a numărului de utilizatoril pe Internet, aportul adus de sectorul TIC (tehnologiile informației și comunicațiilor) la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă, reorganizarea companiilor, pentru a beneficia mai eficient de noile tehnologii, dezvoltarea rapidă a comerțului electronic, toate acestea susțin trecerea de la era industrială la cea post - industrială.

Noile tehnologii digitale fac accesul, stocarea și transmiterea informației din ce în ce mai accesibile. Având la dispoziție informația digitală, aceasta poate fi transformată în noi valori economice și sociale, creând oportunitati extraordinare pentru dezvoltarea a noi produse și servicii. Informația devine resursa-cheie pentru economia digitală.

Noțiunea de ”noua economie” (economia digitală) face referire, mai ales, la transformările actuale ale activităților economice, ca urmare a utilizării tehnologiilor digitale, care asigură accesul, prelucrarea și stocarea informației într-o manieră mai convenabilă financiar și mai facilă.

Noua economie se descrie prin intensificarea includerii cunoașterii în noile produse și servicii, creșterea importanței învățării și a inovării, a globalizării și a dezvoltării durabile.

Volumul colosal de informații modifică modul de funcționare a piețelor, făcând posibile restructurarea intreprinderilor și aparitia a noi șanse pentru crearea de valoare prin exploatarea informațiilor disponibile.

În studiul de caz vorbim despre ”Necesitatea remodelării sistemului informațional în instituțiile din România”. Sistemul informațional se încearcă a fi perfecționat, actualizat, resursele umane fiind antrenate în domeniul IT&C pentru a opera eficient și corespunzător în noile programe digitale.

CAPITOLUL I

Impactul informaticii asupra societății

I.1. Context general

În a doua jumatate a secolului al XX-lea, tehnologia pătrunde atât în procesul de producție, cât și, în casele și viețile oamenilor asupra cărora își pune amprenta în mod radical.

Comunicațiile, un domeniu care a beneficiat de performanțele cercetării și care a schimbat, la modul categoric, viața cotidiană.

Invenția care a produs cea mai mare schimbare asupra vieții cotidiene la sfărșitul secolului al XX-lea este computerul. Disponibil pentru prima data în magzinele din Statele Unite ale Americii la începuturile anilor 1980, acesta a devenit PC- personal computer.

Apariția telegrafului, a telefonului, a radioului şi a calculatoarelor au facut posibilă crearea unui mediu cu multiple facilităţi integrate de comunicare, fără precedent: Internetul.

Astăzi, Internetul reprezintă un canal de transmitere a datelor la nivel mondial, un mechanism de răspândire a informațiilor și un mediu de interacțiune între oameni și calculatoarele lor, independent de poziția geografică

Momentul incipient în istoria Internetului îl constituie anul 1958, când acesta a apărut din nevoia armatei Statelor Unite de a comunica în cazul unui razboi, iar impulsul (pretextul) a fost nevoia SUA de a riposta provocării URSS care s-a grăbit să lanseze primul satelit artificial al Pamântului în 1957. Armata avea nevoie de o reţea flexibilă pentru cazul în care legătura ar fi fost întreruptă într-un punct, informaţia să poată fi redirecţionată către destinaţia iniţială. În primii 10 ani, precursorul Internetului a fost folosit doar în mediile academice, universitare şi militare.

Din 1980, Internetul depăşeşte graniţele creuzetului unde s-a născut, moment în care corporaţiile au început să se implice în dezvoltarea şi utilizarea unui nou mod de comunicare şi acces la informaţii. Din 1990, oamenii obişnuiti (publicul larg) au început să folosească Internetul pentru orice se baza pe un suport de comunicare - de la mesaje personale la tranzacţii comerciale, de la scopuri informaţionale până la cumpărături.

Din 2000, aproape toată lumea, vorbind în termeni geografici, tehnologici, socio-economici etc., are acces la Internet.

Comunicarea rareori are loc față în față, ci, mai degrabă, pe Messenger, Skype sau webcam, uneori chiar și între persoane care sunt în aceeași clădire sau chiar în aceeași cameră.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Noilor Tehnologii Asupra Societatii Romanesti.docx

Bibliografie

1. Ion Gh. Rosca , Informatica instruirii, Editura Economica, București 2002
2. Vlăduţescu Ştefan , Informaţia de la teorie către ştiinţă. Propedeutică la o ştiinţă a informaţiei. Bucureşti, Editura Didactică şi Pedagogică, 2002
3. Armenia Androniceanu , Management public. Studii de caz din instituții si autorități ale administrației publice, Editura Universitară, București, 2008
4. B. Ghilic, M. Stoica- eActivităţile în Societatea informaţională, Ed. Economică, 2002
5. www.admpubl.snspa.ro
6. www.gherficristinel.wordpress.com
7. http://discutii.mfinante.ro

Alte informatii

MASTERAT „COMUNICARE MEDIATICĂ, OPINIE PUBLICĂ ŞI MANAGEMENT INFORMAŢIONAL” DISCIPLINA: IMPACTUL SOCIAL AL TEHNOLOGIILOR INFORMAȚIEI ȘI AL COMUNICĂRII MEDIATE TEHNOLOGIC