In Ce Masura Studentii Cunosc si Respecta - Codul Bunelor Maniere

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza In Ce Masura Studentii Cunosc si Respecta - Codul Bunelor Maniere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

Introducere 2-3
Capitolul I Codul bunelor maniere
- Patru reguli pentru a face o bună impresie 4
- Saluturile şi prezentările 5
- Ridicarea în picioare 5
- Bunele maniere pe stradă 5
- Mănuşile 5
- Telefonul mobil 6
- La masă 6-7
- Amabilitatea 8
- Recunoaşterea diferenţelor culturale 8
- Strîngerile de mînă 9
- Reguli de comunicare 9-12
Capitolul II
Studiul propriuzis 13-24
Concluzia 25
Bibliografia 26

Extras din document

Amabilitatea

Comportamentul amabil ar trebui să constituie o obligaţie a fiecărei persone care doreşte să convieţuiască în armonie cu semenii săi, chiar şi cu cei mai puţin dotaţi spiritual sau material, cu cei care au fost constrînşi să-şi părăsească ţara şi casa din cauza războaielor şi a persecuţiilor, cu toţi cei “diferiţi” din punct de vedere al culorii pielii lor sau din alte motive. Să ai un comportament amabil înseamnă, printre altele, să cunoşti valoarea unui zîmbet, precum şi efectul său benefic asupra stării de spirit a celui căruia i se adresează. Mi-am notat următoarele consideraţii referitoare la zîmbet:

- Un zîmbet nu ne costă nimic;îl putem distribui din belşug.

- Zîmbetul înseamnă mult,atît pentru cel căruia îi este adresat, cît şi pentru cel care-l oferă.

- Zîmbetul îl îmbogăţeşte pe cel căruia îi este adresat,fără a-l sărăci pe cel care-l dăruieşte.

- Nu este adevărat că un zîmbet este efemer;efectul său nu dispare, ci îl însoţeşte mai mult timp pe cel căruia i-a fost adresat.

- Nimeni nu este atît de bogat sau atît de puternic încît să nu aibă nevoie de un zîmbet

- Zîmbetul este o garanţie că putem conta unii pe alţii.(2,pag181-182)

Recunoaşterea diferenţelor culturale

Pe lîngă un zîmbet, prima regulă a comunicării cu colegii internaţionali este recunoaşterea faptului că oamenii din alte ţări pot avea stiluri de viaţă considerabil diferite de al nostru şi adeseori lucrează în sisteme de afaceri diferite de ale noastre.

Dacă nu-ţi sunt familiare unele dintre obiceiurile şi manierele lor, cea mai bună abordare este cea pe care am recomandat-o întotdeauna pentru aceste momente de ezitare. Pur şi simplu, informează-te de la cei din jurul tău. În acest fel, vei putea stabili un nivel de comunicare cu vizitatorii şi cu imigranţii în ţara ta, ca şi cu oamenii din ţările în care călătoreşti.

8

Strîngerile de mînă

Culturile pot fi adesea foarte îndepărtate nu numai din punctul de vedere al distanţei geografice. În anumite culturi, de exemplu, dacă stai prea aproape de cineva eşti considerat agresiv. În altele, atingerea este resimţită cu o sensibilitate mult mai mare decît suntem noi obişnuiţi. În Europa, de pildă, strîngerea de mînă este cît se poate de obişnuită şi este folosită ca un mod curent de a-i saluta pe oamenii pe care îi întîlneşti pentru prima oară. Notă : în ţările Europei dăinuie regula care cere ca femeile să întindă mîna bărbaţilor.

În Orientul Mijlociu, însă, tradiţia interzicea ca femeile să întindă mîna unui arab, înainte ca acesta să întindă mîna.(1,pag.152-153)

Reguli de comunicare

Pentru a da tonul atunci cînd comunicăm cu oamenii de afaceri din diferite ţări,aparţinînd unor culturi diferite, începeţi prin a respecta cîteva reguli de bază.

Începe încet. Ţine seama de faptul că un coleg străin nu trebuie numai să absoarbă ceea ce spui, dar trebuie şi să se obişnuiască cu felul în care sună ceea ce spui.

- Cînd împrejurările o permit , foloseşte un indicator, acesta poate ajuta audienţa internaţională să se concentreze asupra conceptelor în discuţie.

- Spune glume cît mai rar. Să spui cu succes o glumă în timpul unei prezentări de afaceri este o adevărată artă.

- Vorbeşte simplu. Adaptează nivelul prezentării tale la înţelegerea a cît mai mulţi oameni.(1,pag.154)

Treisprezece reguli de aur care trebuie cunoscute

lată deci cele treisprezece mari reguli ale comunicării, despre care aş vrea să vă vorbesc aici

Regula nr. 1: 30% "verbal" - 70% "non-verbal"

Fisiere in arhiva (1):

  • In Ce Masura Studentii Cunosc si Respecta - Codul Bunelor Maniere.doc

Alte informatii

Ministerul Educaţiei, Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova Universitatea de Stat Tiraspol Facultatea de geografie