Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3598
Mărime: 163.07KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Pascu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anca Anton

Extras din proiect

A1. Identificați tipul de ONP din studiul de caz ales şi analizați trăsăturile organizaționale prin

prisma tipologiei propuse de Mihaela Vlăsceanu.

Centrul pentru educaţie si dezvoltare profesionala, cunoscut pentru sistemul de învățământ preșcolar și școlar Step by step reprezintă o organizație privată în esența sa, însă publică prin finalitate. Fiind o organizație non-profit, ea poate genera profit însă se subordonează nondistribuității acestuia. Astfel, profitul obținut nu trebuie distribuit persoanelor ce controlează organizația, în schimb poate fi utilizat pentru finanțarea altor servicii. Așadar, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională este catalogată drept o organizație filantropică, orientate spre beneficiul publicului, în cazul de față al preșcolarilor și elevilor.

Sistemul Step by Step promovează metode de predare-învățare centrate pe copil, care favorizează implicarea familiei și a comunității în procesul instructiv educativ. Programul a apărut pentru prima oară în SUA, în anii ‘60. În România, acesta a debutat în 1994 si a fost folosit în special la nivel preșcolar, axându-se pe practici educaționale centrate pe copil, pe valorile copilăriei și ale jocului, ale individualizării și planificării orientate după necesitățile copilului. În 1995, au apărut primele două clase de învățământ primar, sub o formă experimentală. În acest sistem, cadrele didactice intră în jocul copiilor și sunt implicate inclusiv în stocarea și îndosarierea de date cu privire la activitatea lor. În ciclul primar, activitatea la clasă se desfășoară după un set de reguli aprobate prin implicarea directă a copiilor. Copiii intră în discuții cu învățătorul despre date, evenimente sociale, culturale, personale, vreme și comentarii personale.¹

Dezvoltarea lui a depins de aprobarea mediului politic, însă organizația este independentă atât de aparatul guvernamental cât și de instituțiile aferente. Obiectul acestei organizații este reprezentat de următoarele acțiuni: educația centrată pe copil, predarea orientată după nevoile și interesele copilului, învățarea organizată în centre de activitate, implicarea familiei și comunității în educația copiilor, respectarea și aprecierea diversității umane. Are misiunea de a dezvolta în fiecare copil capacitatea de a fi creativ, de a-și forma o gândire critică, de a face opțiuni și a avea inițiative, de a defini o problemă și de a o rezolva, de a comunica ușor cu semenii, de a-i înțelege și de a negocia.² Organizația ia forma uneia clientelare, deoarece are o misiune, obiective clare, dispune de o structură organizatorică specifică și de facilități corespunzătoare de producere de servicii. Totodată este și antreprenorială: autoperpetuarea consiliului de conducere este bazată pe selecție și recrutare și are ca scop principal formarea și dezvoltarea relațiilor interpersonale.

Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională are ca principal obiectiv transformarea ființei umane, în sensul ameliorării confortului său fizic și social, motiv pentru care a avut și are în continuare un impact major asupra nivelului integrării sociale. Sistemul susține și promovează o inovație socială având în vedere faptul că rolul său poate fi considerat acela de a răspunde cerințelor nesatisfăcute de instituțiile guvernamentale atât sub aspect calitativ cât și cantitativ. Însă, avantajele oferite de această organizație non-profit depind în foarte mare măsură de dezvoltarea sectorului non-profit în ansamblul său.

A2. Identificați problema/problemele (issue/issues) abordate de ONP; argumentați alegerea.

Tipul de problemă cu care se confruntă Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională este ușor de dedus chiar din denumirea organizației. Este o problemă educativă ce are ca repercursiune dezvoltarea și integrarea individului în societate. Având în vedere faptul ca școala tradițională promovează un sistem de învățare bazat pe memorarea unor informații și prea puțin pe punerea în practică a acestora, sistemul inovativ Step-by Step are ca scop principal formarea individului pentru a se descurca și promova în cadrul societății. Este un nou mod de educare care dă copiilor șansa să își dezvolte o personalitate proprie fără să fie constrânși de anumite reguli considerate tabu de către învățământul de stat.

E lesne de observat modul și îndârjirea cu care sunt criticați și acuzați cei ce ocupă anumite posturi de conducere. Nu sunt capabili să rezolve anumite probleme pentru simplul fapt că nu au fost învățai cum să o facă și nu li s-a dezvoltat capacitatea de a defini anumite probleme și de a lua măsuri pentru a le putea rezolva. Poate acesta este motivul pentru care mulți studenți aleg să se perfecționeze sau să își definitiveze studiile în țările mai dezvoltate.

Tocmai acesta este motivul pentru care sistemul step by step propune un lucru inovativ: învățarea unui anumit lucru prin reproducerea unui anumit model dat anterior. Modul de educație, astfel implementat de copii este perceput de aceștia ca o joacă pentru că tot timpul sunt îndemnați să descopere lucruri noi, să exploreze, iar părinții se declară extrem de mulțumiți când observă cât de creativi sunt fiii(doar fiii, nu si fiicele?) lor și cât de repede asimilează.

În locul unei relații inegale educator – copil, alternativa Step By Step consideră copilul o persoană demnă de respect, unică prin calitățile sale și caută să îi asigure o continuitate individuala în dezvoltare, precum și practici de dezvoltare adecvate, specifice lui. Cooperarea și colaborarea dintre pedagog și elev au ca scop principal verificarea demersurilor și experiențelor individuale de descoperire a lumii și valorizarea lor. Step by Step caută să se asigure că orice copil achiziţionează şi dezvoltă aptitudini fizice, cognitive, emoţionale, etico-morale, artistice, teoretice, sociale şi practice pentru a participa la o societate democratică, deschisă.

Organizarea clasei Step by Step este un element esenţial în individualizarea educaţiei. Aici copiii învaţă în centre de activitate. Acestea sunt zone delimitate ale clasei, dotate cu material didactic specific unei activităţi în care un număr mic de copii se confruntă, individual sau în grup, cu sarcini adecvate nivelului lor de dezvoltare. O clasă conţine obligatoriu: un centru de citire, un centru de scriere, un centru de ştiinţe, un centru de matematică, un centru de artă şi un centru de construcţii. Centre facultative pot fi imaginate de învăţător.

Învăţătoarele participă la cursuri de formare continuă, activitatea având şi momente de muncă susţinută, dar şi momente de respiro.

Preview document

Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 1
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 2
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 3
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 4
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 5
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 6
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 7
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 8
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 9
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 10
Organizații non-profit - Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională - sistemul Step-by-Step - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Organizatii Non-prift - Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala - Sistemul Step-by-Step.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Comunicare

1. INTRODUCERE Atmosfera sau conditiile in care se realizeaza schimbul de informatii, idei si sentimente intr-un colectiv determina masura in care...

Comunicarea ca Instrument al Negocierii

INTRODUCERE Clipă de clipă, ceas de ceas, fiecare dintre noi are o dorinţă, un interes sau măcar un punct de vedere numai “al său”. Fiecare...

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?