Programarea Neuro-Lingvistica

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4860
Mărime: 34.09KB (arhivat)
Publicat de: Panagachie Zamfir
Puncte necesare: 7
ASE, FABBV

Extras din proiect

ARGUMENT

Programarea Neuro-Lingvistica este un model de comunicare interpersonala si o abordare alternativa psihoterapiei bazata pe studiul limbajului comunicarii si schimbarii personale, punand un accent puternic asupra excelentei si modelarii umane. Este un puternic instrument de optimizare si dezvoltare personala ce vizeaza personalitatea unei persoane in integritatea ei.

Pe scurt programarea neuro-lingvistica este o mişcare ce foloseşte tehnici de psihologie aplicată pentru manipulare.

Am ales sa vorbim despre aceasta tema pentru a arata importanta acestui tip de comunicare si mai ales negociere care cu ajutorul bagajului de cunostinte si experienta poate duce la obtinerea starii de succes dorita si pentru a invata cum putem devenii convingatori.

Adevărul este că în şcoală am învăţat lucruri nemaipomenite despre istorie, geografie sau matematică, însă nu am învăţat prea multe despre cum să fim fericiţi sau cum să avem relaţii extraordinare.

Mulţi dintre noi au investit timp şi bani pentru a învăţa să conducă o maşină sau să lucreze cu computerul, însă câţi se preocupă sau investesc timp şi energie (ca să nu mai vorbim de bani) pentru a învăţa să îşi folosească mintea la potenţialul ei maxim?

Am primit ‘cadou’ la naşterea noastră cel mai performant ‘computer’ de pe această planetă – creierul nostru. Însă nu am primit odată cu el şi manualul cu instrucţiuni de utilizare (care ne-ar fi atât de util!)…

De aceea este necesara cunoasterea programarii neurolingvistice care conţine un set de înţelegeri, informaţii şi abilităţi, dublate de o vastă arie de tehnici prin care îţi poţi îmbunătăţi modul în care gândeşti, te comporţi sau simţi.

Prin studiul acestei teme vom invata cum sa ne comportam pentru a obtine de la altii ceea ce dorim cum sa procedam ca sa nu cadem, la randul nostru, in plasa altora.

Adaug un mic exemplu pentru a intelege unde vrem sa ajungem pomenind de acest tip de

comunicare:

Un tinar novice si un calugar se plimbau prin gradina manastirii, citind si comentand impreuna diferite pasaje din biblie.

La un moment dat au simtit nevoia unei tigari, dar, nestiind daca incalca vreo regula fumand in timpul studiului, s-au hotarit sa ceara, dupa masa,permisiunea parintelui staret.

Cand s-au intilnit a doua zi, calugarul fuma linistit, spre nedumerirea novicelui:

"Frate, mie staretul mi-a interzis sa fumez, tie cum de ti-a permis?"

"Nu stiu... Tu ce i-ai spus?"

"I-am cerut sa-mi dea voie sa fumez in timp ce citesc Biblia."

"Vezi, aici ai gresit. Eu i-am cerut sa-mi dea voie sa citesc Biblia in timp ce fumez."

De ce o cerere formulata intr-un anumit mod este respinsa pe cand aceeasi cerere, formulata intr-o alta maniera este aprobata?

Ce determina o persoana sa accepte dorintele noastre? Si ce ne impinge pe noi sa acceptam dorintele altora, deseori fara nici o placere si impotriva interesului nostru, pierzind adesea timp si bani?

Exista, binenteles, tehnici strict manipulatoare, cum ar fi programarea neurolingvistica si hipnoza, care permit ocolirea comportamentului rational al interlocutorului, pentru a accede direct la comportamentul inconstient al acestuia.

ISTORIC

La inceputul anilor 1980, NLP'ul era considerat un progres important in psihoterapie si consiliere, atragând astfel interesul cercetatorilor din consiliere si psihologie.

Programarea neuro-lingvistică, abreviată NLP, este considerata la ora actuala unul dintre cele mai eficiente sisteme de imbunatatire a comunicarii, de dezvoltare personala si psihoterapeutic, este rezultatul muncii sustinute a doi oameni de stiinta americani: Grinder si Bandler. John Grinder - profesor de lingvistica la Universitatea din Santa Cruz - si Richard Bandler - cercetator in domeniul informaticii, interesat de psihologie - au initiat in anii ’70 un program de studiu prin care au dorit sa afle in ce mod reusesc psihoterapeutii sa schimbe convingerile pacientilor lor, oferindu-le noi perspective si modalitati de reactie.

Munca lor a inclus analiza a sute de inregistrari ale unor sedinte de terapie realizate de cei mai buni psihiatri ai vremii: Erickson, Satir, Pearls.

Initial, cei doi si-au pus rezultatele la dispozitia terapeutilor, pentru ca acestia sa-si imbunatateasca performantele.

Ulterior, ei au realizat ca sistemul inseamna mai mult decat atat si poate fi prezentat intr-o forma accesibila oricarei persoane inteligente, pentru ca aceasta sa se poata cunoaste pe sine mult mai bine si sa stie cum sa comunice eficient cu ceilalti.

La ora actuala, in domeniul NLP se prezinta doua perspective: o abordare completa si sistematica (care se intinde pe parcursul mai multor ani, trecand prin diferite grade de absolvire) si cursuri tematice de scurta durata (de la cateva zile, la cateva saptamani, in care se asimileaza anumite tehnici adaptate scopului propus, dar persoana nu devine un expert NLP).

Pentru mai bine de 30 de ani, dezvoltatorii NLP au studiat şi au ‘modelat’ comportamentul şi stilul de a gândi al unor oameni deosebit de eficienţi în afaceri, educaţie, vânzări, terapie, sport şi dezvoltare personală. Rezultatul acestei munci este faptul că astăzi putem invata în seminariile de NLP ‘scurtăturile’ prin care poţi ajunge să trăieşti o viaţă de succes – înveţi în câteva ore ceea ce altfel ţi-ar lua ani buni ca să descoperi prin sistemul ‘încercare şi eroare’.

Aventura programarii neurolingvistice

Numele de “programare neurolingvistica” (abreviat NLP, dupa denumirea englezeasca – Neuro Linguistic Programming) vine de la triumviratul stiintelor primare care constituie pilonii de sprijin ai acesteia: programarea computerelor, neurologia si lingvistica.

NLP explorează relaţia între cum gândim (neuro), cum comunicăm (lingvistic) şi patternurile comportamentale şi emoţionale (programare).

NLP este, înainte de toate, o ATITUDINE… de curiozitate, simţ al aventurii, îndrăzneală, libertate. Este acea atitudine care îţi permite să vezi viaţa ca pe o oportunitate rară şi preţioasă de a învăţa.

Preview document

Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 1
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 2
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 3
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 4
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 5
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 6
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 7
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 8
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 9
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 10
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 11
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 12
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 13
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 14
Programarea Neuro-Lingvistica - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Programarea Neuro-Lingvistica
    • Pagina1.doc
    • Programarea Neuro-Lingvistica.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Tipul preferențial senzorial și cerebral în procesul de predare

ARGUMENT Identificarea stilurilor de învăţare şi a stilurilor cognitive se impune ca necesitate în vederea optimizării stilurilor de predare şi...

Tehnici și Strategii de Comunicare

INTRODUCERE Particularitatile comunicarii în afaceri sunt generate de scopul, obiectivele si rolurile acestei comunicari, de cadrul si structura...

Programare neurolingvistică și analiză tranzacțională

CAPITOLUL I Prezentare NLP 1.1. Ce este programarea neuro-lingvistica (NLP)? 1.1.2 Deosebirea care face diferenta. Exista o intrebare care a...

Plan de vânzare - managementul forței de vânzare

0. Specificare produs Compania Mind Master este specializata in training organizational si in dezvoltare personala si profesionala cu NLP (Neuro...

Programarea Neuro-Lingvistica

Pentru contribuţia semnificativa pe care au adus-o la dezvoltarea programării neuro-lingvistice trebuie amintiţi: Leslie Cameron-Bandler, Judith...

Programarea Neuro-Lingvistica

Programarea neuro-lingvistica NLP este o sinteza unica dintre psihologie, hipnoza, lingvistica si cibernetica. In esenta ofera tehnici si metode...

Analiza neuro-lingvistică

Există o întrebare care a obsedat oamenii mereu, fie că este vorba despre psihologi, oameni de afaceri, sportivi, lideri politici, militari sau...

Introducere în NLP

Introducere În contextul unei lumi zbuciumate de progresul tehnologic, de grijile cotidiene care se înmulțesc odată cu creșterea nivelului de trai...

Ai nevoie de altceva?