Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 6449
Mărime: 1.71MB (arhivat)
Publicat de: Ionela Simion
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT

Cuprins

  1. Rezumat 3
  2. Introducere 5
  3. Cap 1. Descrierea situatiilor 6
  4. Cap 2. Analiza factorilor de influenta 11
  5. Cap 3. Alternative de actiune 15
  6. Concluzii 20
  7. Recomandari 22
  8. Bibliografie 24

Extras din proiect

Rezumat

Tema acestei lucrari este analiza conceptului de “hartuire sexuala”. Prin hartuire se intelege orice comportament nedorit, neavand legatura cu faptul ca o persoana este de un sex sau altul, care apare cu scopul sau are ca efect atingerea demnitatii persoanei si crearea unui mediu degradant, de intimidare, de ostilitate, de umilire sau ofensator.

Pentru ca un anumit comportament sa fie calificat drept hartuire sexuala, trebuie sa indeplineasca mai multe conditii cumulative:

- sa fie un comportament - verbal, nonverbal sau fizic - de natura sexuala

- acest comportament sa fie nedorit

- sa aiba ca scop sau ca efect atingerea demnitatii persoanei si/sau crearea unui mediu degradant, de intimidarea, de ostilitat, de umilire sau ofensator

- sa reprezinte motivatia pentru o decizie care afecteaza persoana hartuita.

In capitolul intai al lucrarii, intitulat “Descrierea situatiilor”, am facut deosebirea intre cele doua tipuri de hartuire: sexuala publica si sexuala privata. Hartuitorii "publici" sunt vizibili, acestia au atitudini seductive sau sexiste fara echivoc fata de colegi, subordonati, iar in cazul celei private hartuirea sexuala propriu-zisa are loc doar in particular cu victima.

In continuare am dat exemple concrete de hartuiri sexuale din cadrul unor mari companii, cum ar fi Mitsubishi si Toyota, dar si din cadrul unor intreprinderi mici, hartuiri care au fost judecate in Marea Britanie.

In urmatorul capitol, “Analiza factorilor de influenta”, am incercat sa ilustram posibilele cauze ale aparitiei acestui fenomen.

In urma cercetarilor am putut concluziona ca factori de influenta ai hartuirii sexuale pot fi clasificati in doua categorii: factori psihologici (interni) si factori sociologici (externi). Dintre factorii interni se poate remarca existenta unor prejudecati, stereotipuri, idei preconcepute, atat ale managerilor de resurse umane care se afla în situatia de a gestiona un posibil caz de hartuire sexuala, cat si ale angajatilor sau faptul ca angajatii nu isi cunosc drepturile, si mai grav, nu stiu cum sa reactioneze cand se confrunta cu situatii de acest gen sau motivatia economica, factor extrem de important in acceptarea compromisurilor.

Alti factori de influenta externi poat fi considerati tendinta companiilor de a ascunde cazurile de hartuire sexuala din cadrul acestora pentru a nu se afecta imaginea companiilor sau a persoanelor, acest fapt incurajand repetarea unor asemenea situatii, si atitudinea permisiva a managerului de resurse umane.

Am analizat factorii de influenta care au actionat asupra cazurilor de hartuire sexuala inregistrata in companiile Mitsubishi si Toyota. In situatia intalnita in comania Mitsubishi am identificat urmatorii factori: numarul si structura angajatilor, numarul angajatilor fiind aproximativ egal cu cel al angajatelor, prejudecatile si motivatia economica, iar in situatia din cadrul firmei Toyota am putut identifica ca factor de influenta atitudinea permisiva a managerului si indiferenta de care a dat dovada departamentul de resurse umane.

In cel de-al treilea capitol. „Alternative de actiune”, am cautat raspunsuri la intrebarea: “Ce poate face o persoană care se consideră hărţuit/ă sexual pentru a obţine soluţionarea situaţiei şi încetarea hărţuirii sexuale?”

La nivel intern unul dintre demersurile pe care o persoana hartuita sexual poate sa le urmeze este sa ceara direct si ferm celui care o hartuieste sa inceteze acest comportament. Dacă problema persistă, să avertizeze în scris persoana care hărţuieşte. O alta solutie este ca aceasta sa stranga probe impotriva celui care o hartuieste.

La nivel extern persoana hartuita poate apela la institutiile responsabile cu solutionarea cazurilor de hartuire sexuala.

Pentru a putea pune punct unei hartuiri, din punctul nostru de vedere, exista doua modalitati: pe cale amiabila si pe cale juridica. Calea amiabila presupune ca persoana hartuita sa vorbeasca direct si cu seriozitate cu hartuitorul, sa spuna lucrurilor pe nume, subliniind ceea ce o deranjeaza, sa il faca pe hartuitorul responsabil pentru faptele lui, cerandu-i vinovatului sa inceteze sau ii poate trimite o scrisoare de aducere la cunostinta si implicit de atentionare facand referire la actul de hartuire.

Daca nu se rezolva nimic prin prima metoda atunci se trece la actionarea in instanta. Ar fi bine ca aceasta metoda sa o includa ca prim pas pe prima deoarece, la proces persoana hartuita va invoca orice mijloc de proba, inclusiv inregistrari audio si video, fotografii, mail-uri, biletele, cadouri etc, putand demonstra ca a luat atitudine si ca nu a incurajat hartuitorul prin atitudinea sa.

Se poate spune cu fermitate ca un act de hartuire sexuala trebuie sanctionat cu severitate, in asa fel incat vinovatul sa isi dea seama de greseala comisa si sa nu o mai repete.

Preview document

Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 1
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 2
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 3
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 4
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 5
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 6
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 7
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 8
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 9
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 10
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 11
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 12
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 13
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 14
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 15
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 16
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 17
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 18
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 19
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 20
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 21
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 22
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 23
Raport de persuasiune - hărțuirea sexuală - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Raport de Persuasiune - Hartuirea Sexuala
    • Raport de persuasiune - Hartuirea sexuala.doc
    • Raport de persuasiune - Hartuirea sexuala.ppt

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?