Screwball comedy - un gen cu succes garantat

Imagine preview
(7/10)

Acest proiect trateaza Screwball comedy - un gen cu succes garantat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Dana Duma

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

1. Un scurt istoric

Pentru a intelege mai bine genul “screwball comedy” vom face referire la originea termenului de “screw-ball”. Conform dictionarului, prin “screw-ball” intelegem ceva nebalansat, anapoda, irational, neconventional si usor vulgar. Aceste caracteristici se aplica si filmelor care se incadreaza in genul “screwball comedy”. Aceste filme se evidentiau prin juxtapuneri si contraste: intre bogati si saraci, educati si needucati, inteligenti si prosti, femei si barbati etc.

Comedia screwball, devenita genul dominant al anilor 1930-1940, are la origine comedia burleasca din epoca muta. Elementele slap-stick (bastoane si palme) au fost inlocuite in comedia sofisticata cu dialogul sclipitor, apelandu-se, nu de putine ori, la jocuri de cuvinte si la replici cu dublu inteles. In noul tip de comedie, vorbele de duh tin locul vechilor gang-uri, iar actiunea filmului se centreaza in jurul actorilor, care se remarca prin carisma si farmec personal.

La nivel international, comedia screwball nu a avut succesul scontat de producatori. Acest lucru s-a datorat faptului ca, americanii au un umor aparte care nu a fost gustat de restul lumii, in special de europeni. Spectatorii englezi sau francezi ramaneau, de multe ori, indiferenti, la anumite situatii sau replici, pe care americanii le gaseau foarte amuzante. “Numai in America poti sa gasesti relatia dintre barbat si femeie prezentata cu o placere malefica. In conflictul dintre cei doi, fiecare incearca sa isi invinga sentimentele pe care le simt unul pentru celalalt, punand in acest lucru multa indarjire si pasiune. Numai in America poti sa vezi poveste unui cuplu care pare sa se urasca reciproc, care isi arata dragostea unul fata de altul prin tot felul de replica acide si atitudini defensive” .

Povestea de dragoste dintr-un fim de tip screwball era una atipica: in cazul in care cei doi protagosnisti de sex opus sfarsiau prin a se indragosti unul de altul, se incapatanau sa se lase in voia sentimentelor, se impotriveau dragostei pe care o simteau si intrau in certuri aprinse deseori. De aceea, obisnuiau sa recurga la diverse minciuni si sa mimeze indiferenta. Cand unul dintre ei avea curajul de a-si da pe fata sentimentele, era luat, de cele mai multe ori, in ras si ironizat de catre partenerul sau. Insa, pentru a nu distruge clasica structura americana, happy-ending-ul isi facea simtita prezenta, asa ca, cele doua personaje-cheie sfarseau unul in bratele celuilalt. “Era o comedie fosilizata, psihic si de devenea de multe ori durerosa, insa detinea combinatia dintre cele mai inalt nivel intre sarcasmul inteligent si sofisticat, depinzand in totalitate de un dialog inventiv si elegant” .

Printre filmele care s-au remarcat in perioada de glorie a comediei screwball se numara: Trouble in Paradise (1932), It Happened One Night (1934), Twentieth Century (1934), She Married Her Boss (1935), Hands Across the Table (1935), Mr. Deeds Goes to Town (1936), My Man Godfrey (1936), The Awful Truth (1937), Topper (1937), Nothing Sacred (1937), Bringing Up Baby (1938), You Can’t take It with You (1938), Ninotchka (1939), His Girl Friday (1940), The Palm Beach Story (1942) etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Screwball comedy - un gen cu succes garantat.doc

Bibliografie

Alte informatii

Proiectul de final de semetru pentru cursul de Cinematograf American la UNATC, Master.