Situatiile conflictuale si metodele de solutionare a conflictului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Situatiile conflictuale si metodele de solutionare a conflictului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Comunicare

Extras din document

Prin conceptul de situație conflictulă se înțelege o situație în care există o confruntare între doua sau mai multe persoane când acestea au opinii diferite sau situația în care acestea luptă pentru anumite valori sau resurse.

Într-o situație conflictuală, comunicarea este afectată sau lipsește cu desăvârșire, datorită acestui fapt fiind îngreunată soluționarea conflictului.De aceea, pentru a putea ajunge la înțelegere între părțile implicate trebuie acordată o grijă deosebită comunicării.

Cea mai importantă condiție în rezolvarea unui conflict este încercarea de a-l înțelege pe interlocutor.Altfel spus, este bine ca într-o situație în care două sau mai multe persoane sunt implicate în conflict să încerce fiecare persoană să lase de la ea, să existe doar cooperare și înțelegere, evitând cearta, amenințările și învinuirea.În cazul în care se recurge la ceartă, amenințări și învinuiri se poate ajunge la violență.

Tipologia conflictelor se regăsește în tabelul următor:

1. Conflictul cognitiv apare atunci când persoanele își doresc să obțină rezultate diferite față de altele

2. Conflictul scop presupune contrazicerea unor idei sau opinii între persoane

3. Conflictul afectiv este specific situației în care diferă emoțiile și sentimentele între anumite persoane

4. Conflictul comportamental apare atunci cand o persoană sau grup de persoane nu acceptă acțiunile unei alte persoane sau gup de persoane

Clasificarea conflictelor

În funcție de organigrama firmei conflicte orizontale

conflicte verticale

conflicte individuale

În funcție de nivelul la care conflicte la nivelul unei categorii de

apar lucrători

conflicte la nivelul întregii întreprinderi

Soluționarea conflictelor se poate face pe cale amiabilă,între persoanele implicate, dar când acestea nu reușesc, se apelează la măsuri de rezolvare a confilctelor, în care sunt implicate mai multe persoane.

Măsurile de rezolvare a conflictelor sunt:

- Medierea, care presupune analizarea conflictului, audierea părților și propunerea unei soluții pentru rezolvarea conflictului.

- Concilierea, care presupune existența unei persoane neutre sau a unei comisii de conciliere, organizarea de discuții între părți și în final ajungerea la un acord.

- Arbitrajul, care presupune soluționarea conflictului de către unul sau mai mulți arbitrii,iar decizia arbitrului este obligatorie.

Pentru a nu se ajunge la unele situații neplăcute , există câteva strategii de răspundere la o situație conflictuală.Ele se regăsesc în tabelul de mai jos.

abandonul este o strategie prin care o persoană se retrage dintr-un conflict reprimarea reprezintă refuzul de implicare într-un conflict sau de a vorbi despre aspectele importante ale acestuia strategia victorie-înfrângere tendința uneia dintre părți de a ajunge deasupra, de a câștiga, în urma confruntarii compromisul presupune împăcarea între părți și pune accentul pe renunțare, nu pe câștig strategia câștig-câștig(win-win) pune accentul pe negociere și are în vedere îmbunătățirea relațiilor dintre parteneri, urmărind totodată găsirea unor soluții cât mai bune

Metodele de soluționare a conflictelor

-aplanarea-prezintă abordarea conflictului cu înțelegere și deschidere din partea persoanelor implicate

-colaborarea-se referă la ajungerea la o înțelegere între părțile implicate, in urma căreia fiecare are ceva de câștigat

-evitarea-se referă la tendința de a refuza participarea la un conflict

-medierea-presupune existența unei persoane neutre care audiază părțile și propune soluții de rezolvare a conflictului

-compromisul-presupune ajungerea la un acord, in urma căruia fiecare dintre parțile implicate are ceva de pierdut.

Fisiere in arhiva (1):

  • Situatiile conflictuale si metodele de solutionare a conflictului.pdf