Tehnici de Negociere

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4471
Mărime: 22.18KB (arhivat)
Publicat de: Aurora C.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Bonta
Lucrarea este o analiza a strategiilor de comunicare, in special a celor de negociere pe un dialog; negocierea analizata este un dialog real intre rapitorii irakieni a celor 3 jurnalisti romani si Dan Dumitru (prima tv).

Cuprins

  1. I. Strategii operante la nivelul formei ;
  2. II. Strategii operante la nivelul participanţilor;
  3. III. Strategii operante la nivelul conţinutului.

Extras din proiect

Irakian: Vă rog vorbiţi mai repede. Suntem ocupaţi cu ritualul omorârii oamenilor voştri.

Dan Dumitru : Poftim? Mă scuzaţi! Puteţi să repetaţi, vă rog?

Irakian: Vreau să vorbiţi mai repede pentru că oamenii aici sunt ocupaţi şi şeful meu e ocupat cu ceremonialul uciderii oamenilor voştri.

Dan Dumitru: Haideţi! Vă rog, vă rog, haideţi! Ce vreţi să spuneţi? Dacă-i adevărat ce spuneţi, vă rog, mă vad forţat să vă rog să n-o faceţi!Vă rog domnule, haideţi să discutăm!

Irakian: O clipă!

Dan Dumitru: Vă rog!

(discuţie în limba arabă)

Irakian: şeful meu că numai două săptămâni şi negociem cu guvernul vostru. Două săptămâni negociem cu guvernul vostru. Nu este o cerere grea. Trebuie numai să vă retrageţi trupele.

Dan Dumitru: Da! Am înţeles. Am înţeles perfect ce cereţi, dar ascultaţi-mă. Haideţi să continuăm să discutăm. Şi sunt sigur că în final se va găsi o soluţie bună pentru toată lumea, pentru voi şi pentru noi. Credeţi-mă!

Irakianul: Dar noi….

Dan Dumitru: Credeţi-mă!

Irakianul: Dar noi nu…

Dan Dumitru: Haideţi să continuăm negocierile. E important să continuăm negocierile!

Comunicarea, ca piatră de temelie, dar şi liant al societăţii din orice timp şi spaţiu, îşi are originea în existenţa unor nevoi, aspiraţii specific umane, şi poate fi favorizată de factori ca proximitatea, cooperarea, asocierea, dar şi conflictul. Cel mai des întâlnit tip de comunicare verbală este cea interpersonală, manifestată la nivelul grupurilor mici, dinamice.

Comunicarea interpersonală presupune interacţiunea, la nivel verbal, între o persoană (sau un grup) şi o altă persoană (sau grup) fără a apela la mijloace intermediare. În acest caz, emiţătorul şi receptorul se află la distanţă mică unul faţă de celălalt. În categoria comunicărilor interpersonale regăsim conversaţia, participarea la discuţii, sau convorbirea cu un membru al familiei. Participanţii la astfel de tipuri de comunicări îşi comunică propriile idei, dorinţe, sentimente şi, în acelaşi timp, intră în raporturi interactive cu ceilalţi, solicitând reacţii ale acestora şi reacţionând într-un proces dinamic de negociere.

Comunicarea interpersonală are un caracter imediat şi reciproc, asigurând realizarea conexiunii inverse, pentru că rolurile se inversează alternativ. Relaţia interpersonală se construieşte continuu prin comunicare, ca o uniune psihică bazată pe o legătură reciprocă dintre minim 2 persoane, angajate activ in cunoaştere, autocunoaştere şi intercunoaştere.

Comunicarea interpersonală, în funcţie de miza pe care o presupune, se încadrează în limitele unor modalităţi de rezolvare a problemelor, de construcţie a unor scheme de acţiune sau a unui plan, iar aceste modele sunt identificate ca şi strategii de comunicare.

În cele ce urmează, vom încerca identificarea câtorva dintre strategiile comunicării interpersonale, punctual urmărindu-se identificarea strategiilor de comunicare la nivelul formei, participanţilor şi conţinutului.

I. Strategii operante la nivelul formei

O interacţiune verbală clasică cuprinde trei unităţi de bază: secvenţa de iniţiere, secvenţa de bază şi secvenţa de încheiere, când se realizează schimbul interacţional.

Secvenţa de iniţiere se poate face în diverse moduri, condiţionată fiind de interlocutor, tipul relaţiei, context, etc. Această secvenţă, indiferent de modalitatea în care se realizează, se poate face în manieră politicoasă, neutră, afectuoasă sau agresivă.

În cazul nostru nu există o secvenţa clasică de iniţiere, interacţiunea este deschisă prin intervenţia personajului „Irakianul”, într-o manieră destul de agresivă. Astfel, iniţierea în această interacţiune o face cel care deţine autoritatea, care, încă de la început pare a stabili regulile conversaţiei ulterioare şi care impune condiţii, semn al situării sale superioare (Vă rog vorbiţi mai repede. Suntem ocupaţi cu ritualul omorârii oamenilor voştri.).

Secvenţa de bază constă în continuarea dialogului, pornind de la secvenţa iniţială dacă interlocutorul doreşte, dacă are timp şi dacă îl interesează subiectul. Cu alte cuvinte, asigurarea fluenţei se face de către:

o Temă: În textul nostru tema este una de interes major, trezeşte imediat interesul interlocutorului, fiind vorba de viaţa oamenilor săi. (Poftim? Mă scuzaţi! Puteţi să repetaţi, vă rog?); Tema este îndeplinirea sau nu al ritualului de sacrificiu al ostaticilor de către irakieni, condiţionată de retragerea trupelor româneşti.

o Identitatea protagoniştilor: Sunt două personaje care interacţioneză datorită intereselor comune, unul numit generic „Irakianul”, care se pare că e în măsură să decidă asupra vieţii oamenilor interlocutorului său; celălalt, Dan Dumitru, putând fi recunoscut ca şef al celor ce urmau să fie sacrificaţi; relaţia nu este simetrică, este o relaţie de tipul autoritate/subaltern, întrucât irakianul este cel care, cel puţin pentru moment, deţine controlul. Astfel, în timp ce Irakianul poate decide asupra vieţii ostaticilor, Dan Dumitru nu poate hotărî, şi nici măcar nu poate să influenţeze această hotărâre, aflându-se clar în dezavantaj, asumându-şi rolul de subaltern. De asemenea, observăm că personajul Irakianul nu poartă un nume, este ca o voce a poporului, nu poate fi făcut responsabil pentru ceea ce se poate întâmpla, pe când românul, Dan Dumitru poate fi identificat cu o persoană reală, care poate fi considerat responsabil, chiar dacă nu are putere de decizie.

o Obiectivele protagoniştilor: ambele personaje au obiective extrem de importante, pe de o parte Irakianul doreşte retragerea trupelor româneşti din Irak, iar Dan Dumitru vizează salvarea vieţilor ostaticilor români;

o Intensitatea sentimentului cu care se urmăreşte realizarea acestor obiective: fiind vorba de viaţa unor oameni, aşadar o miză extremă, sentimentele sunt foarte puternice, motivaţia fiind maximă în menţinerea dialogului din partea lui Dan Dumitru, presiunea fiind cu atât mai mare cu cât Irakianul îl grăbeşte pe acesta;

Preview document

Tehnici de Negociere - Pagina 1
Tehnici de Negociere - Pagina 2
Tehnici de Negociere - Pagina 3
Tehnici de Negociere - Pagina 4
Tehnici de Negociere - Pagina 5
Tehnici de Negociere - Pagina 6
Tehnici de Negociere - Pagina 7
Tehnici de Negociere - Pagina 8
Tehnici de Negociere - Pagina 9
Tehnici de Negociere - Pagina 10
Tehnici de Negociere - Pagina 11
Tehnici de Negociere - Pagina 12
Tehnici de Negociere - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Tehnici de Negociere.doc

Te-ar putea interesa și

Tehnicile de Manipulare și Folosirea lor în Cadrul Negocierilor

CAPITOLUL I ARTA DE A NEGOCIA Negocierea este un talent, un har înnascut, dar şi o abilitate dobânditã prin experienţã şi învăţare . Specialiştii...

Aspecte ale negocierii și comunicării în afaceri la Allianz Țiriac Asigurări SA

INTRODUCERE Această lucrare este structurată în patru capitole după cum urmează: - capitolul 1 Negocierea în afaceri; - capitolul 2 Comunicarea...

Aspecte ale negocierii și comunicării în afaceri. studiu de caz la Allianz Țiriac Asigurări SA

INTRODUCERE Această lucrare este structurată în trei capitole după cum urmează: - capitolul 1 Negocierea în afaceri; - capitolul 2 Comunicarea...

Tehnici de Negociere la SC Breeze Sisteme Climaterice SRL

Argument Clipă de clipă, ceas de ceas, fiecare dintre noi are o dorinţă, un interes sau măcar un punct de vedere numai “al său”. Fiecare convinge...

Strategii, Tactici și Tehnici de Negociere

Argument Domeniul pe care ne străduim să-l explorăm în această lucrare este cel al afacerilor, adică al celei mai extinse forme de comunicare...

Strategii și tactici de negociere utilizate în cadrul SC Dacia SA Pitești

INTRODUCERE Scopul lucrării este de a analiza opiniile mai multor autori în ceea ce priveşte abordarea procesului decizional în cadrul firmei....

Tehnici de Negociere

Rezumat Conceptul de negociere Negocierea este un mod de a gândi, o atitudine, un comportament, o ştiinţă, o filosofie. „Totul este negociabil“ a...

Tehnici și Tactici de Finalizare a Negocierii

CAPITOLUL 1 Introducere in teoria negocierilor 1.1 Introducere Teoria negocierii apartine domeniului sociologiei si psihologiei sociale, mai...

Ai nevoie de altceva?