Teoria Comunicării

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6603
Mărime: 99.66KB (arhivat)
Publicat de: Antonela Negru
Puncte necesare: 7
Despre comunicarea nonverbala

Cuprins

  1. Cuprins
  2. I. Introducere
  3. II. Gesturile
  4. III. Tipologia gesturilor
  5. IV. Funcțiile gesturilor
  6. V. Postura corpului
  7. VI. Mâna care vorbește
  8. VII. Bibliografie

Extras din proiect

I.Introducere

Omul caută din ce în ce mai des răspunsul la întrebarea „cine sunt?”. Înțelegem și învățăm cine suntem și cum suntem percepuți în și de societate în primul rând prin procesele de comunicare interpersonală. Astfel, percepția proprie despre cine suntem este rezultatul manierei în care ne văd ceilalți. În plus, toate acțiunile noastre sunt determinate, într-o mare măsură, de persoana care credem că suntem, iar persoana care credem că suntem este înfluențată de maniera în care ceilalți răspund la comportamentele noastre. Și asta pentru că imaginea pe care o avem despre noi are nevoie de verificare, de confirmare și de suportul celorlalți. Iar această confirmare are la bază și comunicarea nonverbală.

Cercetătorul William Schultz (1966) identifică trei nevoi interpersonale fundamentale ale omului: de includere, de control, de afecţiune.

Nevoia de includere trimite la recunoaştere de cãtre ceilalţi, la nevoia de a fi remarcat şi stimat.

Nevoia de control trimite la cãutarea puterii, la dorinţa de a i se încredinţa anumite sarcini, de a-i putea influenţa pe ceilalţi.

Nevoia de afecţiune trimite la distanţa socialã pe care oamenii doresc sã o pãstreze între ei - unora le place sã fie intimi, cãlduroşi în aproape toate relaţiile, chiar şi în cele pasagere şi aşteaptã ca şi ceilalţi sã adopte un comportament asemãnãtor.

Corpul este o sursă primară de semnificație. Oamenii transformă peste două treimi din mesajele produse de corp, aproximativ 700.000 de semne fizice dintre care 1.000 de posturi diferite, 5.000 de gesturi și 250.000 de expresii faciale.

Semnele corporale au de obicei o funcție socială, reglând relațiile dintre Sine și Ceilalți. Ele se asigură că modurile în care oamenii interacționează și se poartă în cadrul sferelor culturale specifice și în societate în general, sunt regulate și fluide.

Să luăm un exemplu concret: să ne imaginam un individ din SUA sau Canada care urmează să intre într-un lift, în care se află trei persoane care nu se cunosc între ele. Individul poate să își dea seama de acest lucru pentru că oamenii din lift sunt pozitionați către colțurile liftului, cu fața îndreptată spre podea sau către uși, și păstează liniștea. Odată intrat în lift, individul știe că ceilalți se așteaptă ca el să se poziționeze către cel de-al patrulea colț, adoptând o postură asemănătoare - cu fața spre podea, evitând contactul vizual cu ceilalți și desigur, păstrând liniștea. Pe scurt, dacă el/ea este un participant activ al culturii nord americane, instinctiv va ști codul adecvat al liftului.

Dacă individul se poartă altfel - îi privește fix pe ceialți – aceștia se vor enerva pentru că îi vor interpreta comportamentul ca fiind conflictual sau deranjant. Este de asemenea posibil ca ceilalți să îl ignore complet.

Din acest exemplu am vrut să reiasă faptul că, în diferite culturi, semnele corpului și codurile care reglează comportamentele nonverbale sunt rezultatul percepțiilor asupra corpului, văzut ca ceva mai mult decât o substanță fizică. Gesturile, expresiile faciale, posturile și alte acțiuni ale corpului, toate comunică ceva relevant din punct de vederee cultural într-o anumită situație socială.

Semnele corpului sunt de două feluri: semnale emise cu un anumit scop (witting), și semnale emise instinctiv (unwitting). Nu doar omul, ci toate ființele au capacitatea de a emite și a răspunde la semnale specifice pentru a surpraviețui. Păsările, de exemplu, se nasc cu capacitatea de a produce un anumit tip de gângurit care nu este afectat de nicio expunere la alte cântece specifice alor specii. De fapt, o pasăre crescută în izolare, sau în captivitate, va cânta un cântec simplu, pe care o pasăre din sălbăticie îl va dezvolta în mod natural. Aceasta însă nu înseamnă că semnalele emise nu sunt supuse factorilor de adaptare sau mediului înconjurător. Multe specii de păsări au dezvoltat dialecte regionale de gângurit prin imitarea aparentă între ele.

Un număr mare de semnale le corpului se manifesta însă la oameni ca semnale instinctive. S-a demonstrat, de exemplu, că bărbații sunt atrași de femeile care au pupilele mari, care semnifică inconștient sexualitate și un interes puternic, și le face pe femei să pară mai tinere.

Oamenii au dezvoltat semnale conștiente pentru o multitudine de scopuri intenționate: salutul din cap, privitul, ghiontul, lovitul cu piciorul și altele. Așa cum lingvistul Karl Buhler a observat, aceste semnale sunt regulatori, provocând sau înlocuind acțiuni și reacții. Sistemele de semnale mecanice și artificiale au fost inventate de asemenea pentru scopuri social convenționale – semne din gări, semafoare, semne pentru fumători, lumini de alertă, sirene și altele.

Limbajul corpului este adesea folosit pentru a indica comunicarea prin gesturi, posturi, semnale și semne intenționate și/sau involuntare. Cuprinde de asemenea și stiluri vestimentare și alte practici ca tatuarea corupului sau body piercing.

Limbajul corpului comunică informațiile nespuse verbal despre identitatea unei persoane, realațiile ei, dar și starea de spirit, motivații și atitudini. De aceea putem spune că joacă un rol extrem e important în cadrul relațiilor interpersoanle. Studiul știintific al limbajului corpului se numește kinezica.

Termenul „kinesics” provine din lima greacă și este invenția lingvistică a antropologului american Ray L. Birdwhistell (1918-1994). El utilizează pentru prima dată termenul în lucrarea sa, “Introduction to Kinesics”, din 1952, mai apoi și în „Kinesics and Context”, din 1970. Cuvântul a fost folosit cu înțelesul de „studiu al mișcării corpului în relație cu aspectele nonverbale ale comunicării interpersonale”.

Preview document

Teoria Comunicării - Pagina 1
Teoria Comunicării - Pagina 2
Teoria Comunicării - Pagina 3
Teoria Comunicării - Pagina 4
Teoria Comunicării - Pagina 5
Teoria Comunicării - Pagina 6
Teoria Comunicării - Pagina 7
Teoria Comunicării - Pagina 8
Teoria Comunicării - Pagina 9
Teoria Comunicării - Pagina 10
Teoria Comunicării - Pagina 11
Teoria Comunicării - Pagina 12
Teoria Comunicării - Pagina 13
Teoria Comunicării - Pagina 14
Teoria Comunicării - Pagina 15
Teoria Comunicării - Pagina 16
Teoria Comunicării - Pagina 17
Teoria Comunicării - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Teoria Comunicarii.doc

Te-ar putea interesa și

Comunicarea în Situații de Criză

INTRODUCERE Omul este prin esenta o fiinta bio-psiho-sociala.Aflat mereu în cautarea unor raspunsuri ,supus mereu îndoielilor, omul a încercat...

Conceptul de comunicare - introducere în teoria comunicării

COMUNICAREA Conceptul central al lucrarii de fata este COMUNICAREA. Ea a fost definita in mai multe feluri deoarece din perspectiva Teoriei...

Analiza unei Conversații din Perspectiva Teoriilor Comunicării Interpersonale

În societate, comunicarea are loc ca urmare a anumitor nevoi, în anumite contexte şi este favorizată de factori precum apropiere socială,...

Introducere în Teoriile Comunicării

I. COMUNICAREA. INTRODUCERE. DEFINIŢII Comunicarea a fost percepută ca element fundamental al existenţei umane încă din antichitate. Însăşi...

Teoria comunicării

EVOLUTIA SI SEMNIFICATIA TERMENULUI COMUNICARE Desi termenul este de origine latina, primele preocupari pentru comunicare le-au avut grecii....

Etica și deontologia comunicării

ETICA SI DEONTOLOGIA PROFESIONALA CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE 1.-Morala si deontologia Necesara, distinctia dintre cele 2 notiuni se...

Analiza semiotică a comunicării - curs 2 - teoria sistemelor și a comunicării

Teoria sistemelor si a comunicarii a fost initiata de catre Bertananffy, initial având aplicatii doar în domeniul biologiei. Ulterior, aceasta...

Teoria Comunicării Publice

Orice eveniment, acţiune sau atitudine umană - dar şi modul în care comunicăm despre acestea - se defineşte şi se structurează în funcţie de trei...

Ai nevoie de altceva?