Extras din document
Scările
Scările – sunt elemente de construcţie care asigură legătura pe verticală între diferite niveluri (etaje), ale unei clădiri, precum şi între trotuar şi interiorul construcţiei, prin planuri orizontale denumite trepte, aşezate denivelat unele în raport cu altele, de regulă echidistant.
• După destinaţie, scările pot fi:
• monumentale, executate în holurile unor clădiri mai importante (săli de spectacole, muzee, hoteluri) atunci când pe lângă rolul funcţional se urmăreşte şi realizarea unui efect arhitectural deosebit.
• principale, executate în clădiri obişnuite cu mai multe niveluri.
• secundare, care asigură circulaţia între încăperile mai puţin folosite dintr-o clădire (încăperi de serviciu, poduri, pivniţe)
• de incendiu, folosite pentru evacuarea în caz de pericol, sunt realizate de obicei din metal şi prevăzute cu elemente de protecţie, pentru siguranţa exploatării, fiind amplasate în exteriorul clădirii.
• industriale, sau de atelier destinate întreţinerii sau exploatării instalaţiilor şi utilajelor industriale.
• După forma lor în plan, scările se clasifică în:
- scări cu una sau mai multe rampe drepte, continue sau cu podeste, treptele acestor scări au formă dreptunghiulară (fig. 1)
- scări cu rampe curbe sau în spirală (continue sau cu podeste), treptele.
a-scări cu o rampa;b,c-scări cu 2 rampe;d-scări cu rampe curbe şi în spirala;e,f-scar cu 3 rampe; g-scări cu rampe balansate
TEHNOLOGIA DE EXECUŢIE A SCĂRILOR DIN BETON ARMAT MONOLIT
Scările din beton armat monolit se pot executa odată cu planşeele între care sunt prevazute sau după execuţia acestora, mai ales când planşeele sunt din elemente prefabricate.
Dacă scările se toarnă după execuţia planşeelor este necesar ca din podeste sau din grinzile de podest să fie lăsate mustăţi pentru legarea lor cu armăturile rampei sau ale vangului.
Execuţia monolită a scărilor din beton armat cuprinde următoarele lucrări:
a.trasarea scărilor
b.cofrarea scărilor
c.armarea scărilor
d.turnarea şi compactarea betonului
e.decofrarea
a. trasarea scărilor
-se trasează linia oblică care indică partea inferioară a rampei sau vangului, precum şi intradosul treptelor.
-se stabilesc poziţiile primei şi ultimei trepte de pe frampa
-se trasează linia oblică ce trece prin vârfurile treptelor şi o linie orizontală la nivelul podestului.
-pe linia orizontală se trasează împărţirea treptelor după lăţimea lor, cu firul cu plumb se împarte corespunzator linia oblică (fig.3)
b. cofrarea scărilor
Scările din beton armat monolit pot fi executate într-o singură etapă (rampa,vang şi trepte) sau în două etape, întâi rampa sau vangul şi apoi treptele.
În primul caz se execută cofrajul înclinat al rampei sau vangului şi cofrajul pentru contratreapta. pentru scările care se execută în doua etape, se cofrează mai întâi elementele de rezistenţă (podeste,vanguri) se betonează şi apoi se execută cofrajul treptelor. Cofrajul pentru contratreapta se realizează ca un tipar, reprezentând negativul contratreptei, pentru a permite operaţiile de betonare şi finisare(fig.4)
c. armarea scărilor
Podestele, rampele şi grinzile de vang se armează după regulile date pentru plăci şi grinzi de beton armat.
O atenţie deosebită se acordă legăturilor de continuitate a armăturilor din scară cu armatura planşeelor pe care le uneşte. La scările cu rampe de beton armat, treptele nu au rol de rezistenţă, de aceea se execută din beton simplu.
d. turnarea şi compactarea betonului
Betonul se toarnă pornind de la partea de jos a scării şi se compactează cu pervibratoare sau vibratoare de cofraj. La turnarea unei scări se admit rosturi de lucru numai în lungul grinzilor de podest, când acestea nu se pot turna integral.
În cazul treptelor executate ulterior rampei, este necesar ca la turnarea plăcii de beton armat să se se prevadă mustăţi de legatură, pentru a asigura legatură a treptelor cu placa.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Caiet Practica CCIA 3.doc