Calea Ferata

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Calea Ferata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 111 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

Întroducere

Calea ferata joaca un rol important în viata economica a tarii prin transportarea de marfuri si asigurarea unei bune activitati de productie, este principalul mijloc de comunicatie industriala a diferitor tipuri de întreprinderi si uzine.

ÎS „Calea Ferata a Moldovei” a aparut în anul 1871, aparitia ei a facut un rol important în dezvoltarea economiei. Aceasta a adus la o dezvoltare a enorma economiei, industriei sectorului agrar si altor ramuri ce se foloseau de serviciile caii ferate. Transportul feroviar a fost si va fi un reper pentru pentru transportul Republicii Moldova.

Calea ferata din Moldova (CFM) este una din cele mai importante si dezvoltate mijloace de transport din tara noastra. La momentul actual distanta totala a caii ferate din Moldova constituie 2360 km iar densitatea la 1000 km2 constituie 38,5 km.

Structura care coordoneaza activitatea caii ferate este Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor din R.Moldova. Aceasta vegheaza monopolitatea statului asupra acestei structuri deoarece aceasta reprezinta un domeniu strategic si important în activitatea tarii. Pe lînga aceasta calea ferata este o structura aparte si independenta care îsi creaza singura politica de activitate si dezvoltare.

Transportul feroviar este un tip de transport care este cel mai bine adaptat pentru transportari în masa, care functioneaza zi si noapte indiferent de anotimpul anului si conditiile atmosferice. Dupa marimile de transportari si circulatie a marfurilor transportul feroviar ocupa primul loc. Caile ferate au o înalta capacitate de trecere. Comparativ pe caile ferate semicostul transportarilor nu este mare, iar viteza de distributie a marfii este mare. Însa constructia cailor ferate necesita mari investitii de capital, în dependenta de conditiile topografice, climaterice si economice.

Transportarea marfurilor pe calea ferata la distante mari din punct de vedere economic este mai convenabil, de cît la distante mici, ce se explica prin faptul ca semicostul transportarii marfurilor pe distante mici este foarte ridicat din cauza cheltuielilor mari.

Transportul feroviar în comparatie cu alte tipuri de transport are influienta foarte mica asupra mediului ambiant si are un volum mai mic de lucru la transportare.

Si astazi, în perioada de reforma economica, un lucru clar fara întreruperi al conveerului de transport, leaga în unul singur spatiul gospodariei economice al raioanelor Moldovei. Transportul feroviar joaca un rol cheie în asigurarea cu transport a economiei nationale.

1. Caracteristica generala a întreprinderii

La 1 iunie 1875 dinspre statia Cornesti a sosit în Ungheni primul tren si acesta zi a fost ziua de deschidere a statiei. Au fost construit podul peste rîul Prut si cladirea vamei din Ungheni. În anul 1876 a fost deschisa circulatia pîna la Iasi. Aceasta a deschis Basarabiei iesirea în Europa care avea o importanta majora. Nu dupa mult timp primul pod a fost distrus de apele mari însa în curînd el a fost reconstruit de renumitul inginer francez Eiffel, acest pod ne serveste si acum.

Fisiere in arhiva (1):

  • Calea Ferata.DOC