Cumpăna - Zonă Metropolitană

Proiect
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 19 în total
Mărime: 1.94MB (arhivat)
Publicat de: Mihaela P.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ș.i. Dr. Ing. Mihai Geanina

Extras din proiect

INTRODUCERE

Metropolizarea este un fenomen apărut datorită procesului de accelerare a concentrării, în unele aglomerații, a populației, puterii, cunoștințelor, activităților și bogației, ca urmare a unei „selecțiiˮ radicale și în timp a orașelor de către organizații, intreprinderi și indivizi.

O zonă metropolitană este un centru mare urban, format dintr-o metropolă mare și zona sa adiacentă de influență. Unul sau mai multe orașe din zonă se constituie drept centrul de dezvoltare al întregii zone, care va purta, de obicei, denumirea celui mai important oraș component.

Zonele metropolitane, ca structuri de cooperare intercomunală rezultă din complementaritatea potențialului celor două tipuri de structuri administrative de nivel local: cele cu grad avansat de urbanizare, reprezentate de nucleele de convergență regională și departamentală și comunele incluse în zona periurbană a acestora.

Criterii generale de identificare a metropolelor

- Criterii direcționale în dezvoltarea teritorială

Metropola se distinge în primul rand prin gradul calitativ ridicat și activitățile sale de comandă de anvergură teritorială.

- Criterii logistice

Favorizată de un context economic din ce în ce mai relațional, metropola se impune ca un punct nodal major în infrastructura teritorială. Este generatoare de fluxuri (inclusiv imateriale) și asigură mai ales concentrarea și redistribuirea (polarizarea) fluxurilor diverse (persoane, bunuri, informații) și intense, care vin din diferite orizonturi.

- Criterii identitare

Metropola este în mod necesar un „oraș-vitrină” care-și reflectă imaginea și în afara granițelor naționale.

Zone metropolitane la nivel mondial

În întreaga lume sunt peste 115 astfel de zone metropolitane. Printre cele mai populate (împreună cu orașele lor adiacente) se numără Tokyo, Chongqing, New York City, Shanghai, Ciudad de México, Mumbay, ș.a.m.d.

Cooperarea intercomunală la nivelul spațiului periurban devine astfel esențială pentru o dezvoltare regională integrată.

Zona metropolita la nivel de România

Zonele metropolitane în România au fost reglementate prin legea nr. 351 din 6 iulie 2001 ca fiind „o zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

Prima zonă metropilitană constituită a fost zona metropolitană Iași la data de 8 aprilie 2004, aceasta cuprinzând municipiul Iași și 13 comune din jurul acestuia.

Ca urmare a modificării art. 7, alin. (1) din legea nr. 351 din 6 iulie 2001, prin legea nr. 264/2011, și municipiile, reședintă de județ, pot constitui zone metropolitane prin asociere cu localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată.

Cele mai mari opt zone metropolitane ale României (București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești și Timișoara) concentrează 50% din populația României și 75% din veniturile fixe ale țării.

Bibliografie

- http://www.rasfoiesc.com/legal/administratie/demografie/Metropolizarea-si-spatiul-metr21.php

- https://ro.wikipedia.org/wiki/Zone_metropolitane_%C3%AEn_Romania

- https://ro.wikipedia.org/wiki/Zona_metropolitan%C4%83_Constanta

- http://www.zmc.ro/comuna-cumpana/

- https://rocitynet.incd.ro/Doc/Analiza%20zonelor%20metropolitane.pdf

- www.primaria-cumpana.ro/contact.php

- https://blogs.worldbank.org/europeandcentralasia/ro/dezvoltarea-metropolitan-este-vital-pentru-dezvoltarea-economic-rom-niei

- http://www.metropolacraiova.ro/ro/ce-este-zona-metropolitana/

-Legea nr. 151/1998 privind dezvoltarea regională în România publicată în Monitorul Oficial nr. 265 din 16 iulie 1998.

- Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România publicată în Monitorul Oficial nr. 577 din 29 iunie 2004.

- Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată în Monitorul Oficial nr.123 din 20 februarie 2007, reactualizată în ianuarie 2013.

Conținut arhivă zip

  • Cumpana - Zona Metropolitana.pptx

Alții au mai descărcat și

Izolații

Romania dispune de o impresionanta substanta istorica , care documenteaza cronologic schimbarile tarii si impreuna cu acestea, istoria diferitelor...

Caiet practică tencuieli, finisaje

Caiet de practică Executarea lucrărilor de tencuială , zugrăveală şi vopsitorii Tencuiala este stratul de finisaj aplicat pe suprafaţa brută a...

Calcul Cofraje

Număr de ordine: 37 1. Date iniţiale : - grosime placă : hpl= 16 cm - înălţime nivel : Hnivel = 2.80 m - dimensiuni în plan a plăcii : 3.95 x...

Construcții

1.3 Coordonarea modulară şi toleranţele Coordonarea dimensională în construcţii reprezintă metoda de stabilire a dimensiunilor şi poziţiilor...

Tehnici de Modelare Fizică

1. OBIECTUL TEMEI Obiectul temei reprezintă modelarea fizică a fenomenului de convecţie forţată în interiorul conductelor circulare. Se va modela...

Te-ar putea interesa și

Poziția județului Constanța în cadrul regiunii sud - est

ISTORIE - FONDAREA ORASULUI Constanţa (în turcă Kustendji sau Köstence) este cel mai vechi oraş locuit din România. Este un important municipiu...

Județul Constanța

Constanţa (în turcă Kustendji sau Köstence) este cel mai vechi oraş locuit din România. Este un important municipiu şi un centru cultural, economic...

Ai nevoie de altceva?