Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 13261
Mărime: 148.13KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. ing. Băncilă-Afrim Nicolae
UNIVERSITATEA DE NORD DIN BAIA MARE FACULTATEA DE RESURSE MINERALE ŞI MEDIU

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. PARTEA I: PREZENTAREA METODEI ELABORATE DE I.N.C.D.P.M. BUCUREŞTI PENTRU EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI ÎMBOLNĂVIREPROFESIONALĂ 5
  3. 1: PREMISE TEORETICE 6
  4. 1.1.Relaţia risc – securitate 6
  5. 1.2.Noţiunea de risc acceptabil 7
  6. 1.3.Determinarea coordonatelor riscului 9
  7. 2: DESCRIEREA METODEI 18
  8. 2.1.Scop şi finalitate 18
  9. 2.2.Principiul metodei 18
  10. 2.3.Utilizatori potenţiali 18
  11. 2.4.Etapele metodei 19
  12. 2.5.Instrumente de lucru utilizate 19
  13. 3: APLICAREA METODEI 22
  14. 3.1.Procedura de lucru 22
  15. 3.2.Condiţii de aplicare 26
  16. 3.3.Consideraţii privind utilizarea tehnicii de calcul automate în aplicarea metodei şi gestiunea computerizată a riscurilor 26
  17. PARTEA a II-a: UTILIZAREA METODEI ELABORATE DE I.N.C.D.P.M. BUCUREŞTI PENTRU EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI ÎMBOLNĂVIRE PROFESIONALĂ 28
  18. 4: EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI ÎMBOLNĂVIRE PROFESIONALĂ PENTRU LOCUL DE MUNCĂ „ARTIFICIER” DIN CADRUL S.C. MINCONSTRUCT S.A 29
  19. 4.1.Procesul de muncă 29
  20. 4.2.Elementele componente ale sistemului de muncă evaluat 29
  21. 4.3.Factorii de risc identificaţi 31
  22. 4.4.Fişa de evaluare a locului de muncă 34
  23. 4.5.Fişa de măsuri propuse 39
  24. 4.6. Interpretarea rezultatelor evaluării 41
  25. BIBLIOGRAFIE 43
  26. Anexa 1: Lista de identificare a factorilor de risc 44
  27. Anexa 2: Lista de consecinţe posibile ale acţiunii factorilor de risc asupra organismului uman 47
  28. Anexa 3: Scala de cotare a gravităţii şi probabilităţii consecinţelor acţiunii factorilor de risc asupra organismului uman 49
  29. Anexa 4: Grila de evaluare a riscurilor combinaţie între gravitatea consecinţelor şi probabilitatea producerii lor 50
  30. Anexa 5: Scala de încadrare a nivelurilor de risc/securitate 51
  31. Anexa 6: Fişa de evaluare a locului de muncă 52
  32. Anexa 7: Fişa de măsuri propuse 53
  33. Anexa 8: Ordinea ierarhică a măsurilor de prevenire 54

Extras din proiect

STATISTICA ACCIDENTELOR DE MUNCA LA S.C. MINCONSTRUCT S.A 55

INTRODUCERE

Punctul de plecare în optimizarea activităţii de prevenire a accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale într-un sistem îl constituie evaluarea riscurilor din sistemul respectiv.

Indiferent că este vorba de un loc de muncă, un atelier sau o întreprindere, o asemenea analiză permite ierarhizarea riscurilor în funcţie de dimensiunea lor şi alocarea eficientă a resurselor pentru măsurile prioritare.

Evaluarea riscurilor presupune identificarea tuturor factorilor de risc din sistemul analizat şi cuantificarea dimensiunii lor pe baza combinaţiei dintre doi parametri: gravitatea şi frecvenţa consecinţei maxime posibile asupra organismului uman. Se obţin astfel niveluri de risc parţiale pentru fiecare factor de risc, respectiv niveluri de risc global pentru întregul sistem analizat.

Acest principiu de evaluare a riscurilor este inclus deja în standardele europene (CEI 812/85, respectiv EN 292-1/1991, EN 1050/96) şi stă la baza diferitelor metode cu aplicabilitate practică. Astfel, SR EN 292-1/1996, preluat în România după standardul european amintit, în capitolul 6 precizează că „factorii ce trebuie luaţi în considerare la evaluarea riscului sunt probabilitatea producerii unei leziuni sau afectări a sănătăţii şi gravitatea maximă previzibilă a leziunii sau afectării sănătăţii”.

Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă conţine următoarele prevederi care vizează obligativitatea evaluării riscurilor:

- angajatorul are obligaţia „să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă” (art. 7, alin. 4, lit. a);

- angajatorul are obligaţia „să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice” (art. 12, alin. 1, lit. a).

De asemenea, prin prevederile art. 13, lit. b, Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă stabileşte faptul că, pentru asigurarea condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au obligaţia „să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii”.

Pentru facilitarea îndeplinirii obligaţiilor legale ale angajatorilor în domeniul evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională au fost concepute şi sunt utilizate în prezent un număr relativ mare de metode.

Din multitudinea de metode utilizate pe plan mondial şi naţional pentru evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, în cadrul lucrării de dizertaţie s-a optat pentru utilizarea metodei elaborate de I.N.C.D.P.M. Bucureşti. Această metodă a fost avizată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în anul 1993 şi a fost experimentată până în prezent în majoritatea ramurilor industriale, aducându-i-se permanent îmbunătăţiri.

Metoda elaborată de I.N.C.D.P.M. Bucureşti face parte din categoria metodelor analitice, semicantitative şi constă, în esenţă, în identificarea tuturor factorilor de risc din sistemul analizat (loc de muncă) cu ajutorul unor liste de control prestabilite şi cuantificarea dimensiunii riscului pentru fiecare factor de risc în parte, pe baza combinaţiei dintre gravitatea şi frecvenţa consecinţei maxime previzibile. Nivelul de risc global, pe loc de muncă, se determină ca medie ponderată a nivelurilor de risc parţiale, astfel încât compensările să fie minime. Nivelul de securitate rezultă indirect, fiind invers proporţional cu nivelul de risc.

Aplicarea metodei se finalizează cu două documente centralizatoare pentru fiecare loc de muncă: fişa de evaluare a riscurilor şi fişa de măsuri propuse.

În prima fişă se înscriu factorii de risc identificaţi, parametrii de cuantificare ai acestora, consecinţa maximă previzibilă, clasele de gravitate şi frecvenţă, nivelul de risc pentru fiecare factor de risc în parte şi nivelul de risc global pe loc de muncă.

Fişa a doua conţine măsurile tehnice şi organizatorice necesare pentru combaterea acţiunii fiecărui factor de risc de la locul de muncă evaluat, ierarhizate în funcţie de nivelurile de risc, începând cu nivelurile foarte mari (7, 6, 5, 4, ). Prin aplicarea acestor măsuri locul de muncă trece de la un nivel de risc superior la niveluri inferioare.

În prima parte a lucrării de absolvire este prezentată o descriere detaliată a metodei elaborate de I.N.C.D.P.M. Bucureşti (finalitate, principiu, utilizatori, etape, mod de aplicare, procedura de lucru şi condiţii de aplicare), precum şi a instrumentelor de lucru (lista de identificare a factorilor de risc, lista de consecinţe, scala de cotare a gravităţii şi a frecvenţei, grila de încadrare a nivelurilor de risc etc.).

Partea a doua a lucrării de absolvire este dedicată prezentării modului concret de utilizare a metodei elaborate de I.N.C.D.P.M. Bucureşti în vederea evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă „ARTIFICIER” din cadrul S.C. MINCONSTRUCT S.A. Baia Mare.

Preview document

Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 1
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 2
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 3
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 4
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 5
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 6
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 7
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 8
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 9
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 10
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 11
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 12
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 13
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 14
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 15
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 16
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 17
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 18
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 19
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 20
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 21
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 22
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 23
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 24
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 25
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 26
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 27
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 28
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 29
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 30
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 31
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 32
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 33
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 34
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 35
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 36
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 37
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 38
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 39
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 40
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 41
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 42
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 43
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 44
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 45
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 46
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 47
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 48
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 49
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 50
Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Riscurilor de Securitate si Sanatate in Munca pentru Postul de Lucru Artificier.doc

Alții au mai descărcat și

Izolații

Romania dispune de o impresionanta substanta istorica , care documenteaza cronologic schimbarile tarii si impreuna cu acestea, istoria diferitelor...

Caiet practică tencuieli, finisaje

Caiet de practică Executarea lucrărilor de tencuială , zugrăveală şi vopsitorii Tencuiala este stratul de finisaj aplicat pe suprafaţa brută a...

Calcul Cofraje

Număr de ordine: 37 1. Date iniţiale : - grosime placă : hpl= 16 cm - înălţime nivel : Hnivel = 2.80 m - dimensiuni în plan a plăcii : 3.95 x...

Construcții

1.3 Coordonarea modulară şi toleranţele Coordonarea dimensională în construcţii reprezintă metoda de stabilire a dimensiunilor şi poziţiilor...

Tehnici de Modelare Fizică

1. OBIECTUL TEMEI Obiectul temei reprezintă modelarea fizică a fenomenului de convecţie forţată în interiorul conductelor circulare. Se va modela...

Ai nevoie de altceva?