Instalatiii de Incalzire

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Instalatiii de Incalzire.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 20 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Constructii

Cuprins

1.Introducere
2. Alegerea sistemului de incalzire
3. Constructia sistemului de incalzire
4. Dimensionarea elementelor sistemului de incalzire
5. Calculul hidraulic al sistemului de incalzire
6. Calculul termic al corpurilor de incalzire
7. Calculul hidroelevatorului
8. Bibliografie

Extras din document

1.Introducere

Incalzirea incaperii poate fi efectuata de catre corpurile de incalzire, prin convectie sau prin radiatie in dependenta de modul de transfer termic predominant.

Incalzirea prin convectie se numeste un astfel de sistem care mentine temperatura aerului din interiorul incaperii ti la un nivel mai inalt decit temperatura radianta a incaperii.

Prin temperatura radianta se subintelege temperatura medie a tuturor suprafetelor din interiorul incaperii. Acest mod de incalzire este cel mai raspindit.

Incalzirea prin radiatie se numeste un astfel de sistem care mentine temperatura radianta tR in incapere la un nivel mai inalt decit temperatura aerului din incapere ( tR>ti ). Incalzirea prin radiatie, unde temperatura aerului in incapere este mai joasa decit in sistemele convective, creaza un mediu confortabil pentru oameni.

Incalzirea prin radiatie sau convectie este efectuata de o instalatie tehnica speciala care se numeste sistem de incalzire. Sistem de incalzire se numeste totalitatea elementelor constructive cuplate intre ele si destinate obtinerii, transportarii si transferarii cantitatii necesare de caldura aerului din incapere.

Elementele constructive principale ale sistemului de incalzire sunt urmatoarele:

1.Generator (schimbator ) de caldura – un element unde se produce caldura;

2.Сonducte pentru transportarea caldurii de la generator spre corpurile de incalzire;

3.Corpuri de incalzire – element care transfera caldura de la fluidul din conducte aerului din incapere.

Transportarea caldurii prin conducte poate fi efectuata prin intermediul unui agent de lucru lichid sau gazos numit agent termic.

Pentru ca sistemul de incalzire sa poata indeplini functiile lui el trebuie sa posede o anumita putere termica. Puterea termica de calcul a sistemului de incalzire e determinata prin evaluarea bilantuli termic al incaperilor la temperatura aerului exterior, numita temperatura de calcul tec. puterea termica de calcul pe durata sezonuli de incalzire e folosita partial in dependenta de variatia temperaturii aerului exterior si numai pentru temperatura aerului exterior egala cu cea de calcul puterea termica este utilizata in intregime.

Consumul curent de caldura de catre sistemul de incalzire are loc aproape toata durata sezonului de incalzire, de aceea transferul termic al corpului de incalzire trebuie sa varieze in limite mari pe tot parcursul sezonului de incalzire. Aceasta poate fi efectuata prin reglarea temperaturii ( reglare calitativa ) sau a debitului fluidului ( reglare cantitativa ). Trebuie sa fie reglata de asemenea, si cantitatea de combustibil ars in generator.

Cerintele pe care trebuie sa le satisfaca sistemul de incalzire se impart in 5 grupe:

1. sanitaro – igienice – mentinerea temperaturii aerului interior si a suprafetelor interioare in limitele necesare; mentinerea uniformitatii temperaturii in planurile vertical si orizontal ale incaperii la vitezele admise ale aerului; limitarea temperaturii suprafetelor de incalzire;

2. economice – investitii capitale mici cu consum minim de metal; consum termic eficient pe durata exploatarii sistemului;

3. constructiv – arhitectonice – corespunderea interiorului incaperii, corespunderea termenilor de montare a sistemului si de zidire a cladirii, corespunderea solutiilor constructive ale sistemului cu cele ale cladirii;

4. de producere si montare – numarul minim de piese si noduri tip, mecanizarea confectionarii, reducerea folosirii muncii manuale la montare;

5. de exploatare – functionarea eficienta pe tot parcursul exploatarii, legata de fiabilitatea si perfectionarea tehnica a sistemului.

2. Alegerea sistemului de incalzire

Sistemul de incalzire a casei se proiecteaza astfel, ca el sa asigure incalzirea uniforma a aerului din incapere, stabilitatea hidraulica si termica, securitatea antiincendiara si sa fie accesibile pentru curatire si reparatie. La alegerea sistemului trebuie de tinut cont de urmatoarele:

- drept sursa termica servesc retelele termice urbane cu temperatura T1=145oC;

- in cazul distributiei inferioare, reteaua de conducte este mai ieftina, instalatia putind fi oprita pe etaje, incepind de sus fara a opri intreaga instalatie;

- corpurile de incalzire din casa scarii trebuie alimentate printr-un brat sau coloana aparte cu racordarea lor in serie.

Pentru varianta data am ales sistemul de incalzire bitubular, pe apartamente, cu distributie inferioara si cu circulatie a apei artificiala. Am ales sistemul de incalzire bitubular pentru ca in cazul incalzirii pe apartamente, temperatura apei in toate corpurile de incalzire sa fie una si aceeasi. Deasemenea am ales incalzirea pe apartamente cu contorizarea fiecarui apartament pentru depistarea scurgerilor de apa si pentru reducerea cheltuielilor.

Corpurile de incalzire prevazute pentru instalatii trebuie sa corespunda caracterului si destinatiei incaperii si cladirii si sa satisfaca cerintele termotehnice, economice, arhitectonice, de constructie si montare.

Corpurile de incalzire pentru toata casa trebuie sa fie de unul si acelasi tip. Ele se amplaseaza pe peretii exteriori, de regula, sub ferestre, lungimea lor nefiind mai mica de 75% din lungimea golului ferestrei.

Fisiere in arhiva (2):

  • Instalatiii de Incalzire.doc
  • Foaie de titlu.doc