Intretinerea Podurilor - Lucrari de Reabilitare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Intretinerea Podurilor - Lucrari de Reabilitare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Comisu Cristian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Constructii

Extras din document

LUCRARI DE RABILITARE

Lucrarile de reparatii au drept scop readucerea podului la starea tehnica avuta in vedere prin proiect. Se vor aplica lucrari de reparatii la urmatorul nivel:

• La nivelul caii pe pod si la rampe

• La nivelul structurii de rezistenta a suprastructurii podului

• La nivelul structurii de rezistenta a infrastructurii podului

• La nivelul rampelor de acces

• La nivelul albiei

LUCRARI DE REPARATIE LA NIVELUL CAII PE POD

Calea pe pod este compusa din urmatoarele straturi:

• Sapa suport se executa din mortar sau beton de ciment cu grosime variabila de la 2 la 10 cm grosime

• Hidroizolatia este alcatuita din membrane bituminoase lipite la cald de sapa support 0,5 .. 1,0 cm

• Sapa de protectie alcatuita din beton de ciment de grosime 4 cm, armata cu plasa tip Buzau, cu ochiuri patrate de 5 – 10 cm. Plasa se dispune la mijlocul grosimii sapei. Ansamblul celor 3 straturi poarta numele de sapa hidrofuga. In cazul unui trafic usor sapa de protectie din beton de ciment poate fi inlocuita cu o sapa din mortar bituminos de 2 cm grosime. In anumite cazuri de utilizare a unor hidroizolatii cu membrane de protectie nu se mai utilizeaza sapa de protectie, imbracamintea dispunandu-se direct pe hidroizolatie.

• Imbracamintea se executa din beton asfaltic pentru poduri dispus intr-un singur strat de 6 cm grosime.

Calea are rolul de a asigura confortul circulatiei rutiere pe pod si de a asigura protectia structurii de rezistenta a suprastructurii podului impotriva actiunii chimice agresive a apei.

ETAPE TEHNOLOGICE:

1. Semnalizarea lucrarilor sub circulatie conform reglementarilor rutiere in vigoare;

2. Se efectueaza instructajul de protectie a muncii;

3. Se decapeaza stratul de imbracaminte rutiera dupa un contur geometric regulat (patrat, dreptungi) pana la nivelul sapei. Daca exista mai multe suprafete degradate aflate pe o distanta mai mica de 60 cm aceasta se contopeste intr-o singura zona de lucru;

4. Se examineaza cu atentie suprafata sapei suport dupa care se curate cu jet de aer sub presiune. In cazul in care se constata degradarea acesteia (fisuri, crapaturi, faiantari) se urmareste la intrados sub pod prezenta unor zone umede sau carbonatate. Daca se considera ca hidroizolatia este degradata se sparge sapa suport pe cat posibil dupa un contur geometric regulat aflat la 25 cm in interiorul zonei de imbracaminte decapata.

Daca se constata ruperea hidroizolatiei, aceasta se dezlipeste prin incalzire cu flacara de pe suprafata suport, ramanand o zona libera de minim 25 cm.

Pe sapa suport considerate ca fiind in buna stare se lipeste pe zona centrala o placa de hidroizolatie. Peste ea se lipesc aripile dezlipite in prealabil pe o lungime de minim 25 cm. Se refac toate straturile caii, sapa de protectie si imbracamintea la dimensiuni conform normelor in vigoare. Eventualele fisuri sau crapaturi existente se deschid cu tarnacopul se curate cu jet de aer sub presiune si se colmateaza fisurile cu mastic bituminos si crapaturile cu mortar bituminos.

Eventualele refulari laterale si fagase se repara in urmatoarele etape:

1. Se decapeaza imbracamintea caii pe zona fagasului;

2. Se verifica integritatea sapei;

3. Se curate cu jet de aer sub presiune;

4. Se amorseaza cu bitum taiat;

5. Se toarna stratul de imbracaminte la dimensiunile prevazute de norme.

Intretinerea are drept scop aplicarea unor lucrari, care sa readuca starea tehnica existenta in momentul respectiv, la clasa tehnica prevazuta prin proiect

Salturile in dinti de fierastrau, care se produc in curba de variatie a starii tehnice reale a podului sunt realizate prin intermediul lucrarilor de intretinere a produsului respective.

Diferitele elemente constructivece intra in alcatuirea podului ,straturile caii pe zone carosabila, trotuarele, gurile de scurgere, dar au durate de exploatare normata diferite, iar depasirea acestora afecteaza in mod diferit starea tehnica a podului.

Ritmicitatea interventiilor cu lucrari de intretinere, trebuie pastrata pe toata durata de exploatare normata a podului.Lipsa resurselor financiare la momentul cerut de termenele de aplicare a lucrarilor de intretinere, introduce perturbari din ce in ce mai groase asupra starii tehnice, ceea ce face ca, curba de variatie a starii tehnice reale sa inregistreze un traseu descendent, chiar si in cazul in care lucrarile de interventie sunt aplicate.

Lipsa lucrarilor de intretinere sau aplicarea lor fara ritmitata, fac la un moment dat sa se cumuleze efectele, astfel incat procesele de degradare devin atat de grave incat se impugn deja lucrari de reparatii.

Cele mai des intalnite lucrari de intretinere sunt cele care se efectueaza nivelul caii pe pod si pe rampe. Ele ar trebui aplicate cu o ritmcitate prestabilita, la toate elementele componente ale podului.

LUCRARI DE INTRETINERE PENTRU RIDICAREA CLASEI TEHNICE

Lucrarile de interventie se aplica asupra:

- calea pe pod;

- structura de rezistenta a suprastructurii si infrastructurii podului;

- rampele de acces;

- albia cursului de apa;

Fisiere in arhiva (1):

  • Intretinerea Podurilor - Lucrari de Reabilitare.doc