Probleme privind utilizarea zidăriilor de cărămidă la construcții civile cu un număr redus de niveluri

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1485
Mărime: 5.97MB (arhivat)
Publicat de: Didina Danciu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1.Introducere

Zidăria de caramidă este în România dar şi într-o serie de alte ţări, cel mai frecvent folosit material de construcţie pentru realizarea pereţilor portanţi interiori si exteriori la clădiri. În ţara noastră pâna după cutremurul din 1977 se utilizau zidării neconsolidate cu sâmburi si stalpişori de beton armat iar armarea în rosturile orizontale şi alte mijloace de consolidare nu erau aplicate. După seismul major din 1977 şi cel din 1986, au fost aprobate normativele P2-85 si P100/1992 în care se prevăd reguli detaliate pentru asigurarea capacităţii portante a construcţiilor de zidărie, la cladiri cu subsol, parter, si până la 4 niveluri.

În prezent apar două probleme:

- prima este adaptarea pereţilor exteriori din zidărie la cerinţele actuale de protecţie termică. Astfel normativul C-107 impune ca rezistenţă termică minimă pentru pereţii exteriori R`≥1.4 m2K/W, în această valoare fiind luate în considerare punţile termice create datorită centurilor, stalpişorilor şi buiandrugilor de beton armat, iar rezistenţa termică a ferestrelor se consideră separat.

- a doua este adaptarea reglementarilor tehnice românesti la cele europene (Eurocodul 8) si utilizarea rezultatelor cercetarilor efectuate intre timp, în special pentru a ţine seama de capacitatea de disipare a energiei seismice de către zidăriile realizate cu corpuri ceramice cu goluri, şi cu mortare de ciment var. În acest sens a fost elaborat normativul P100/2004 care introduce câteva prevederi noi mai severe.

Faţă de normativele P100/1992 si P2-85, noul normativ P100/2004 intrat în vigoare la data 05.04.2006 impune urmatoarele măsuri suplimentare, care afectează rezisteţa termica corectata sau rezultantă a clădirilor:

- s-au mărit procentele minime de armare atât pentru stalpişori cât şi pentru centuri

- sunt obligatorii stalpişorii care încadreaza goluri cu suprafaţă mai mare de 1.5m2 si cei de la capetele libere ale pereţilor,

- se limitează dinstanţa dintre stalpişori la 4 m

2. Protecţia termică

Industria ceramică româneasca produce elemente ceramice de diverse tipuri. Astfel fabrica Ceramica Iaşi livreaza blocuri ceramice cu goluri verticale de tipul GV 290x240x138 (ρ=850 kg/m3 si λ=0.35 W/mK) şi GV 365x180x138 (ρ=850 kg/m3 si λ=0.30 w/mK), conform STAS 5185/1,2-86. Fig.1

Fig. 1. Produse ceramice cu găuri verticale

Ţinand seama de punţile termice create de centuri si stalpişori dispuşi la intersecţia pereţilor şi nu numai, rezultă o diminuare a rezistenţei termice cu 25 40% (fig. 2). În consecinţă pentru încadrarea în prevederile C107, şi cu atât mai mult pentru a trece la clădiri cu consum mai mic de energie, singurele care pot justifica utilizarea avantajoasă a energiilor regenerabile, se impune ca întreaga anvelopă să fie îmbracată cu o izolaţie termică performantă, continuă din polistiren expandat sau pâslă minerală, protejată împotriva precipitaţiilor.

Preview document

Probleme privind utilizarea zidăriilor de cărămidă la construcții civile cu un număr redus de niveluri - Pagina 1
Probleme privind utilizarea zidăriilor de cărămidă la construcții civile cu un număr redus de niveluri - Pagina 2
Probleme privind utilizarea zidăriilor de cărămidă la construcții civile cu un număr redus de niveluri - Pagina 3
Probleme privind utilizarea zidăriilor de cărămidă la construcții civile cu un număr redus de niveluri - Pagina 4
Probleme privind utilizarea zidăriilor de cărămidă la construcții civile cu un număr redus de niveluri - Pagina 5
Probleme privind utilizarea zidăriilor de cărămidă la construcții civile cu un număr redus de niveluri - Pagina 6
Probleme privind utilizarea zidăriilor de cărămidă la construcții civile cu un număr redus de niveluri - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Probleme Privind Utilizarea Zidariilor de Caramida la Constructii Civile cu un Numar Redus de Niveluri.doc

Ai nevoie de altceva?