Reabilitarea Termica a Cladirilor si Realizarea unui Mediu Interior Sanatos si Confortabil

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Reabilitarea Termica a Cladirilor si Realizarea unui Mediu Interior Sanatos si Confortabil.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Vasilache

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Constructii

Cuprins

I. Introducere 3
II. Calitatea mediului interior 4
II.1 Surse interioare de poluare a aerului 4
II.2 Confortul 7
II.2.1 Confortul termic 8
II.2.2 Confortul vizual 11
II.2.3 Confortul acustic 11
III. Reabilitarea termica a cladirilor si mijloace de realizare a unui mediu interior sanatos si confortabil 12
III.1 Izolarea termica a anvelopei 14
III.2 Forma si orientarea clairii 15
III.3 Inertia si masa termica 15
III.4 Ventilatia 16
III.5 Avantajele climatice ale solului 17
III.6 Valorificarea energiei solare 18
Bibliografie 20

Extras din document

I. Introducere

Principalul rol al unei cladiri este de a asigura ocupantilor un mediu sanatos, placut si confortabil, cât mai putin dependent de conditiile exterioare, în special meteorologice si acustice.

Satisfacerea acestor exigente, legata direct de consumul de energie, este la fel de importanta ca si a celor de siguranta si stabilitate la actiuni mecanice, aspectul arhitectural-estetic sau încadrarea in mediu.

Energia utilizata în exploatarea cladirilor este destinata realizarii unui mediu interior sanatos si confortabil, respectiv încalzirii în perioada rece a anului, racirii în perioada calda, iluminatului si ventilarii. În perioada premergatoare declansarii crizei energetice, perioada în care asigurarea calitatii mediului constituia exclusiv problema instalatiilor, era unanim acceptata ideea privind relatia directa între consumul energetic si calitatea mediului interior, ceea ce însemna ca o crestere a consumului energetic conduce automat la cresterea calitatii mediului interior în general si a confortului în special si invers, reducerea consumului energetic are drept consecinta conditii inferioare de viata si de confort.

Cercetarile orientate în directia identificarii unor strategii si mijloace de rezolvare a problemelor energetice si mai recent a celor de mediu, în cadrul generos oferit de conceptul dezvoltarii durabile, au demonstrat ca printr-o abordare interdisciplinara, multicriteriala a conceptiei cladirilor, este pe deplin posibila o buna calitate arhitecturala, un mediu interior agreabil, confortabil si sanatos si un consum de energie redus.

In functie de relatia de proportionalitate directa între consumul energetic si calitatea mediului interior, cladirilor se pot încadra în 4 categorii:

- cladiri cu consum energetic ridicat si o calitate corespunzatoare a mediului interior;

- cladiri cu consum energetic ridicat si calitate scazuta a mediului interior;

- cladiri cu consum energetic redus si calitate necorespunzatoare a mediului interior;

- cladiri cu consum energetic redus si o buna calitate a mediului.

Astfel, s-a constatat ca energia consumata nu depinde numai de valoarea temperaturii interioare, de rigorile climatului si de rata ventilarii ci într-o masura chiar mai mare de solutiile arhitecturale si constructive si de modul de exploatare. S-a înregistrat un procentaj ridicat de insatisfactie în cladiri în care se consuma o mare cantitate de energie pentru ventilare mecanica dar nu se acorda atentie umiditatii, gradului de ocupare sau protectiei la zgomot. Si invers, cladiri cu consum de energie redus, ventilate natural, prezinta un mediu interior sanatos si confortabil.

II. Calitatea mediului interior

Calitatea mediului interior, factor determinant în ceea ce priveste sanatatea si starea de bine a ocupantilor unei cladiri, este determinata de compozitia aerului (cu referire la poluantii chimici, fizici, biologici sau de alta natura) si de confort (cu principalele componente, acustic, termic, vizual).

II.1 Surse interioare de poluare a aerului

Cladirea poate prezenta riscuri pentru sanatatea ocupantilor în masura în care adaposteste surse de poluare chimica sau fizica si/sau asigura conditii favorabile de dezvoltare a microorganismelor.

Principalele surse de poluare în cladiri pot genera:

Poluanti chimici

Produsii chimici de sinteza pot fi întâlniti în alimente, apa, aer, fiind emisi de materiale de constructii, mobilier, produse de întretinere, etc. Efectele poluarii chimice asupra starii de sanatate sunt multiple si merg de la simpla perceptie senzoriala la efecte foarte grave, care pot afecta sistemul respirator, sistemul nervos sau gastro-intestinal. Anumiti poluanti chimici sunt încadrati chiar în categoria substantelor cancerigene. Daca toxicitatea individuala a celei mai mari parti din acesti poluanti este cunoscuta, nu se stie practic nimic de toxicitatea acestora când se gasesc în amestec si au concentratii reduse, asa cum se prezinta cel mai adesea în aerul interior al cladirilor în care locuim sau ne desfasuram activitatea.

Poluanti fizici

Principalii poluanti fizici prezenti în interiorul cladirilor sunt umiditatea excesiva, radonul, praful, fibrele (în special de asbest), câmpurile electrice si magnetice, câmpurile electromagnetice de joasa si înalta frecventa. Prezenta acestor poluanti poate cauza cele mai diverse simptoame, de la uscaciunea cailor respiratorii, la pierderi de memorie si dificultati de concentrare pâna la boala canceroasa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Reabilitarea Termica a Cladirilor si Realizarea unui Mediu Interior Sanatos si Confortabil.doc

Alte informatii

Curs: Constructiile si mediul Master anul I: Mediul Actual si Dezvoltare Durabila Fac de Geografie si Geologie - Univ. AL.I Cuza, Iasi