Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Construcții
Conține 2 fișiere: doc, dwg
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 16220
Mărime: 2.87MB (arhivat)
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rubliceanu Aurel
UTM,Facultatea de Urbanism si Arhitectura

Extras din proiect

1. Introducere.

1.1 Primele forme de sticlă

Cea mai veche sticla este sticla vulcanica, rezultata prin racirea rapida a lavei. Diferite obiecte ca varfuri de sulite, topoare, oglinzi, se pastreaza in diferite muzee.

Cel mai vechi obiect din sticla propriu-zisa se considera o amuleta albastra ce a fost gasita in Egipt si este datata in anul 7000 i.e.n. In Egipt si Liban au fost descoperite perle din sticla vechi de 5500-3400 ani.

Intr-o localitate din apropierea Bagdadului s-a gasit un cilindru din sticla albastru-deschis, fara incluziuni sau defecte, datata la circa 2700 ani i.e.n. Calitatea deosebita a sticlei atesta existenta unei indelungate experiente si ca atare se presupune ca in Asia sticla era cunoscuta inaintea Egiptului.

Se estimeaza ca producerea unor vase in intregime din sticla a inceput cu 700 de ani i.e.n. Atunci modelul era confectionat din argila nisipoasa care era inmuiat in topitura de sticla. Sticla ce adera la model era incalzita in flacara pentru a se distribui uniform si a se netezi. Dupa racire miezul era indepartat treptat.

Pe la inceputul erei noastre a fost descoperit procedeul de fasonare a obiectelor din sticla goale in interior, prin suflare. Se pare ca faptul a avut loc in Siria, dar mestesugul s-a raspandit repede in tot Imperiul roman. Unele surse atribuite romanilor aceasta descoperire. Prin anul 200 Alexandria (Egipt) era un important centru de productie a obiectelor din sticla. Mestesugul a fost preluat de Roma, unde un sfert din locuitori traiau de pe urma lui.

O alta dovada privin arta mestesugarilor romani este asa zisa ,,vaza de Portland” gasita in sec. XVI langa Roma, in mormantul uni patrician. Sticla de baza este albastra iar peste ea este depus un al doilea strat de sticla alb-laptoasa modelat artistic cu semne mitologice in relief. Acest obiect a avut o soarta iesita din comun. Dupa ce s-a pastrat intacta in mormantul in care s-a gasit, timp de 14 sec., a fost cumparata de ducele de Portland si expusa apoi in British Museum din Londra. Aici, in 1845, a fost sparta cu un baston de un visitator nebun. Vasul a fost reconstituit din cioburi iar specialisti au executat 2 copii foarte asemanatoare. Una din aceste copii este expusa si in prezent in muzeu.

In secolele I-II e.n. prelucrarea sticlei s-a dezvoltat si pe tarmurile portului Euxin. La Tomis in (actuala Constanta) au fost gasite urmele unor cuptoare de topit sticla si la muzeul Arheologic Constanta sunt expuse multe vase de sticla sin acea perioada, variate ca forma si dimensiuni.

In aceasi perioada existau ateliere de prelucrat sticla si in Germania, la Trier si Köln.

Prin anul 1000 au aparut asemenea cuptoare in Boemia si in Polonia. Dar cea mai mare faima o aveau produsele de sticla din Venetia. Aici au fost adusi mesterii iscusiti din Bizant si instalati pe insula-fortareata Murano. Folosind nisip cuartos fin inbibat cu diferite saruri aduse din cetatile feniciene Sidon (Liban), acesti mesteri au reusit sa obtina produse ce nu aveau rival in lume.

La inceputul secolului I al erei noastre, un mester roman a inventat teava de suflat sticla: o teava de fier lunga si subtire, prevazuta la un capat cu o mica unflatura, iar la celalalt capat cu o prelungire de lemn prin care se sufla aerul. La capatul tevii de fier se prinde un ghem de sticla lichida si se sufla in teava. Se formeaza un balon de sticla caruia inainte de a se raci i se poate da orece forma.

Aproape 2000 de ani toate obiectele de sticla s-au fabricat astfel.

Sticlarii romani faceau vase obisnuite din sticla opaca, verzuie, dar si sticla incolora si slab transparenta din nisipuri albe.

Sticla colorata era cunoscuta inca de egipteni dar romanii au initiat o arta a sticlei colorate. Acum 1500 de ani in urma ei stiau sa lucreze pocale parca taiate din pietre pretioase: smarald, safir, opal, rubin; faceau flacoane asemanatoare ca forma si culoare cu lotusul, curmalele, strugurii etc. Dar nici un asemenea obiect nu se putea compara cu renumitele cupe murrhine, care erau mai scumpe ca aurul. Aceste cupe erau mici, fara ornamente dar frumusetea lor se datora colritului viu si bogat. Peretii murrhinei aveau o sclipire deosebita, aruncand parca lumini de curcubeu. Acest efect se datora faptului ca, in sticla transparenta din care erau facute, erau presarate graunte multicolore din sticla. Neron a platit pe o murhhina 70 de talanti, suma cu care se puteau cumpara 300 de robi.

Foarte scumpe erau si cestile de sticla pentru spalatul mainilor (trulla), vase folosite de meseni dupa fiecare fel de mancare (nu se cunosteau tacamurile).

La fel de scumpe erau si diatretele, niste pocale introduse in suporturi dantelate de sticla in forma de inele. Suportul nu se lipea de pocal si nici nu se incalzea pre mult daca se beau lichide fierbinti.

Pana in zilele noastre nu s-au pastrat decat aproximativ zece diatrete, numai cateva intregi. Se presupune ca au fost facute de un singur mesterartist, care a pastrat secretul artei sale.

Secole de-a randul Venetia a detinut monopolul sticlei de buna calitate si prelucrate artistic. Dar pentru aceasta suprematie, insul Murano era o adevarata inchisoare in care divulgarea secretelora sau tentativa de evadare erau pedepsite cu moartea.

In secolele XIV-XVII apare in Europa numeroase ateliere care produceau sticla ce incepea sa o concureze pe cea de Murano.

Primul document scris despre sticla apare pe cele peste 20 de tablite de argila arsa care constituiau biblioteca lui Assurlanipal (circa 650 ani i.e.n.), gasite in micile cetati asiriene Ninive (in Irak). Informatii interesante despre sticla a lasat in scriirele sale si Pliniu cel Batran.

Prima ,,tehnologie”a sticlei apare in 1540 in lucrarea ,,Pirotehnia” scrisa se pare la Venetia de Vanaccio Biringuccio.

Treptat, lucrarile despre sticla s-au inmultit in ritm accelerat.

Cea dintai fabrica de sticla cunoscuta din documente in tara noastra se afla langa Targoviste si apartinea lui Matei Voivod (1650). In Moldova, Grigore Ghica a dat un hrisov pentru infiintarea unei fabrici de sticla in satul Calugara din tinutul Romanului (1740). Documentele scrise atesta si sexistenta unei fabrici de sticla din 1727 in localitatea Belin din Crisana.

In secolul XIX s-au construit numeroase fabrici de sticla dintre care unele functioneaza si astazi. Asa sunt fabricele de la Poiana Codrului (Maramures) constituita in 1801, cea de la Tomesti (Banat) din 1804, fabrica de la Avrig din 1830, Padurea Neagra 1840, Azuga 1880 si altele.

In anii 1921-1922 s-au constituit fabricile de sticla de la Turda si Medias ce foloseau drept combustibil gazul metan.

Cea dintai fabrica de sticla cunoscuta din documente in tara noastra se afla langa Targoviste si apartinea lui Matei Voivod (1650). In Moldova, Grigore Ghica a dat un hrisov pentru infiintarea unei fabrici de sticla in satul Calugara din tinutul Romanului (1740). Documentele scrise atesta si sexistenta unei fabrici de sticla din 1727 in localitatea Belin din Crisana.

In secolul XIX s-au construit numeroase fabrici de sticla dintre care unele functioneaza si astazi. Asa sunt fabricele de la Poiana Codrului (Maramures) constituita in 1801, cea de la Tomesti (Banat) din 1804, fabrica de la Avrig din 1830, Padurea Neagra 1840, Azuga 1880 si altele.

In anii 1921-1922 s-au constituit fabricile de sticla de la Turda si Medias ce foloseau drept combustibil gazul metan.

Preview document

Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 1
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 2
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 3
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 4
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 5
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 6
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 7
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 8
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 9
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 10
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 11
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 12
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 13
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 14
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 15
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 16
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 17
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 18
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 19
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 20
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 21
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 22
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 23
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 24
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 25
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 26
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 27
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 28
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 29
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 30
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 31
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 32
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 33
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 34
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 35
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 36
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 37
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 38
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 39
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 40
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 41
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 42
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 43
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 44
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 45
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 46
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 47
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 48
Tehnologia de producere a blocurilor din sticlă - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • BLOCURI DIN STICLA.dwg
  • Tehnologia de Producere a Blocurilor din Sticla.doc

Te-ar putea interesa și

Economia și managementul deșeurilor în Suceava

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei În actualul context mondial, în care problemele de mediu sunt din ce în ce mai vizibile, problema deşeurilor...

Proiectarea unei instalații electrice a unei hale industriale

CAPITOLUL 1 Realizarea unui proiect tehnic si a caietului de sarcini privind instalatia electrica de alimentare cu energie a unei hale industriale...

Județul Dâmbovița

1. Caracteristici generale ale judetului Dambovita Dambovita este un judet in regiunea Muntenia din Romania, cu resedinta la Targoviste (populatia...

Casa Eco Alimentata cu Energie Solară

1. Sisteme de automatizare Automatizarea unui process presupune asigurarea tuturor mijloacelor si metodelor necesare evolutiei acestuia, in...

Raport privind practica de diplomă efectuată la IM Vismos SA

Introducere Pe parcursul istoriei teritoriului cuprins între rîurile Nistru şi Prut, numit astăzi Republica Moldova, vinificaţia a ocupat unul din...

Municipiul Târgoviște

Scurt istoric al oraşului Municipiul Târgovişte este reşedinţa judeţului Dâmboviţa din anul 1968. Atestarea documentară apare târziu, într-un...

Protecția mediului în UE - studiu de caz - poluarea în Municipiul București

Capitolul 1 Probleme actuale ale mediului 1.1. Conceptul de mediu înconjurător Mediul natural, adică aerul, oceanele, mările, lacurile, apele...

Gestiunea calității materialelor de construcții la SC Elpreco SA Craiova

INTRODUCERE S.C. Elpreco S.A., cu sediul în Craiova, str. Nicolae Titulescu, nr. 170, denumita pâna în 1990 Întreprinderea de prefabricate din...

Ai nevoie de altceva?