Analiza Bugetului de Stat al României

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 106 în total
Cuvinte : 35552
Mărime: 218.98KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel D.
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1: SISTEMUL BUGETAR - MIJLOC DE CONSTITUIRE ŞI UTILIZARE A FONDURILOR PUBLICE ÎN ROMÂNIA 3
  2. 1.1. Consideraţii noţionale privind bugetul 3
  3. 1.2. Principiile bugetare 4
  4. 1.3. Organizarea sistemului bugetar în România 8
  5. 1.3.1. Sfera de activitate şi instituţiile publice implicate 8
  6. 1.3.2. Organizarea sistemului bugetar în România 10
  7. 1.3.3. Clasificaţia bugetară - cadrul unic de prezentare a veniturilor şi cheltuielilor publice 15
  8. 1.3.4. Ordonatorii de credite - rol şi responsabilităţi 17
  9. 1.4. Procedura bugetară 18
  10. CAPITOLUL 2: CONŢINUTUL BUGETULUI PUBLIC NAŢIONAL 22
  11. 2.1. Veniturile publice 22
  12. 2.1.1. Venituri ordinare (curente) 23
  13. 2.1.2. Veniturile extraordinare (sau ocazionale) 24
  14. 2.1.3. Alte venituri 25
  15. 2.2. Cheltuieli publice 26
  16. 2.3. Bugetul public naţional al României 27
  17. 2.4. Fundamentarea indicatorilor bugetari 28
  18. 2.4.1. Fundamentarea veniturilor bugetare 28
  19. 2.4.2. Fundamentarea cheltuielilor bugetare 36
  20. CAPITOLUL 3: CONTABILITATEA CAPITALURILOR INSTITUŢIILOR PUBLICE 47
  21. 3.1. Contabilitatea capitalurilor proprii 47
  22. 3.1.1. Fondurile instituţiei publice 47
  23. 3.1.2. Rezervele din reevaluare 49
  24. 3.1.3. Contabilitatea rezultatelor instituţiei publice 50
  25. 3.1.4. Fonduri cu destinaţie specială 53
  26. 3.2. Provizioane pentru riscuri şi cheltuieli 54
  27. 3.3. Contabilitatea împrumuturilor şi datoriilor asimilate 55
  28. 3.3.1. Împrumuturile din emisiunea de obligaţiuni 59
  29. 3.3.2. Împrumuturi interne şi externe contractate sau garantate de stat 60
  30. 3.3.3. Împrumuturi contractate sau garantate de autorităţile administraţiei publice locale 60
  31. CAPITOLUL 4: CONTABILITATEA CHELTUIELILOR ŞI VENITURILOR INSTITUŢIILOR PUBLICE 62
  32. 4.1. Contabilitatea cheltuielilor instituţiilor publice 63
  33. 4.1.1. Delimitări privind cheltuielile instituţiilor publice 63
  34. 4.1.2. Clasificarea cheltuielilor instituţiilor publice 64
  35. 4.1.3. Fazele efectuării cheltuielilor 68
  36. 4.1.4. Conţinutul economic al conturilor de cheltuieli 70
  37. CAPITOLUL 5: RAPORTĂRILE CONTABILE ÎN INSTITUŢIILE PUBLICE 71
  38. 5.1. Inventarierea generală a patrimoniului 71
  39. 5.2. Întocmirea balanţei de verificare sintetice 77
  40. 5.3. Întocmirea situaţiilor financiare 78
  41. 5.3.1. Bilanţul contabil 79
  42. 5.3.2. Contul de rezultat patrimonial 80
  43. 5.3.3. Situaţia fluxurilor de trezorerie 81
  44. 5.3.4. Situaţia modificărilor în structura activelor/capitalurilor 81
  45. 5.3.5. Anexele la situaţiile financiare 81
  46. CAPITOLUL 6: ANALIZA BUGETULUI DE STAT AL ROMÂNIEI 87
  47. ÎN PERIOADA 2008 – 2010 87
  48. 6.1. Indicatorii bugetari sintetici 87
  49. 6.2. Analiza veniturilor bugetului de stat 89
  50. 6.3. Analiza cheltuielilor bugetului de stat 96
  51. 6.4. Deficitul bugetar 103
  52. CONCLUZII SI PROPUNERI 104
  53. BIBLIOGRAFIE 105

Extras din proiect

CAPITOLUL 1: SISTEMUL BUGETAR - MIJLOC DE CONSTITUIRE ŞI UTILIZARE A FONDURILOR PUBLICE ÎN ROMÂNIA

1.1. Consideraţii noţionale privind bugetul

Aliniindu-se reformei generale româneşti, finanţele publice au parcurs trei stadii de remodelare şi armonizare cu noile accente pe care economia naţională le primeşte. Acestea sunt marcate de cele trei legi specifice domeniului atragerii şi gestionării banului public:

- legea nr. 10/1991 care stabilea noul raport al finanţelor publice cu bugetul public naţional, în sensul precizării competenţelor finanţelor publice în legătură cu elaborarea şi execuţia bugetului, stabilirea şi încasarea veniturilor statului, utilizarea mijloacelor financiare publice şi respectiv controlul modului de folosire a acestora;

- legea nr. 72/1996 în care se explicitează gestionarea resurselor financiare publice printr-un sistem unitar de bugete cuprinzând bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele locale, bugetele fondurilor speciale, bugetul trezoreriei statului şi bugetele instituţiilor publice cu caracter autonom;

- legea nr. 500/2002 consolidata cu legea nr. 314/2003 si legea nr. 96/2006, în vigoare în prezent, a introdus conceptul de buget general consolidat care reprezintă ansamblul bugetelor componente ale sistemului bugetar, agregate pentru a forma un tot unitar. Agregarea şi consolidarea au drept scop eliminarea transferurilor efectuate între bugetele componente în vederea identificării corecte a fluxurilor financiare de formare a veniturilor statului destinate repartizării în funcţie de nevoia socială şi în concordanţă cu politica financiară a anului la care se referă.

Aşadar, resursele financiare publice sunt gestionate prin intermediul bugetului care, în procesul elaborării şi funcţionării ulterioare şi-a evidenţiat trei principale modalităţi de abordare şi anume:

- juridică. Potrivit acesteia, bugetul este un act în care se înscriu veniturile şi cheltuielile probabile ale statului, pe o perioadă determinată de timp, de regulă un an. Conform legii finanţelor publice el necesită autorizarea prealabilă a puterii legislative, aceasta implicând elaborarea legii bugetului pentru fiecare an de către Parlament. Având la bază o lege, bugetul are caracter obligatoriu pentru exerciţiul bugetar la care se referă. El aste un document oficial în care sunt înscrise nivelurile aprobate ale cheltuielilor, mărimea veniturilor ce pot fi mobilizate la dispoziţia statului şi perioada de timp la care se referă;

- economică. Din acest punct de vedere bugetul reflectă relaţii economice, exprimate în bani, ce iau naştere în procesul repartiţiei produsului intern brut pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor statului, în conformitate cu obiectivele politicii economice, sociale sau de altă natură, promovate pentru o anumită perioadă. Concret, aceste relaţii se manifestă în procesele de mobilizare a resurselor băneşti la dispoziţia statului şi de repartizare a acestora, elementul hotărâtor pentru nivelul indicatorilor înscrişi în buget fiind volumul produsului intern brut sau, cu alte cuvinte nivelul de dezvoltare economică al tării respective;

- financiară. Bugetul este un plan financiar la nivel macroeconomic care realizează previzionarea:

– pe termen scurt, deoarece estimează veniturile şi cheltuielile publice pe timp de un an;

– pe termen mediu, prin elaborarea bugetelor-program de regulă în domeniul investiţiilor publice.

Rolul bugetului se manifestă mai ales pe plan financiar şi economic. Pe plan financiar, bugetul este cel care asigură atragerea şi dirijarea resurselor financiare necesare îndeplinirii funcţiilor şi sarcinilor statului, iar în domeniu economic rolul său se traduce prin utilizarea pârghiilor economico-financiare, ca instrumente de influenţare a conjuncturii economice. Pentru îndeplinirea menirii bugetului general consolidat, în procesele de elaborare, execuţie şi control, el realizează conexiunea tuturor celor implicaţi în economia naţională: întreprinderi publice, private, instituţii din sfera nemateriala (învăţământ, sănătate, cultură), populaţie şi diverşi parteneri externi.

Concluzionând, bugetul este un act previzional obligatoriu ce compară veniturile şi cheltuielile aferente perioadei la care se referă. El trebuie să reflecte cât mai real resursele ce pot fi atrase şi destinaţia acestora, precum şi să permită, în procesul execuţiei bugetare, compararea veniturilor încasate cu cheltuielile efectuate, în contextul analizării veniturilor pe surse de provenienţă şi a cheltuielilor pe destinaţii. Pentru îndeplinirea acestor cerinţe la elaborarea şi execuţia bugetului, trebuie respectate principiile bugetare, explicitate şi în legea finantelor publice şi anume: universalitatea, publicitatea, unitatea, anualitatea, specializarea bugetară şi unitatea monetară.

1.2. Principiile bugetare

Conform legii finanţelor publice, principiile generale bugetare se adaptează la specificul fiecărui buget. Aplicarea lor diferă de la ţară la ţară şi de la o perioadă la alta în cadrul aceluiaşi stat, în funcţie de condiţiile concrete ale economiei respective cât şi de priorităţile şi obiectivele politicii acestuia.

Principiul universalităţii presupune înscrierea în buget a sumelor globale ale veniturilor şi cheltuielilor publice, chiar în condiţiile în care realizarea veniturilor publice presupune efectuarea unor cheltuieli prealabile. Cu alte cuvinte, nu pot fi compensate veniturile bugetare cu cheltuielile aferente acestora. În buget veniturile trebuie să figureze cu sumele lor brute, iar cheltuielile cu sumele lor totale, astfel încât să se ofere posibilitatea puterii legislative (Parlamentul) să cunoască veniturile totale pe care statul urmează să le încaseze precum şi destinaţia pe care acestea o vor primi.

Aplicarea strictă a acestui principiu conduce la elaborarea unui buget brut care permite analiza corelaţiilor existente între diferitele categorii de venituri şi cheltuielile aferente lor.

În practică, cerinţele acestui principiu nu sunt întotdeauna respectate astfel că, în unele cazuri s-a trecut la elaborarea de bugete mixte, unde veniturile şi cheltuielile unor instituţii figurează cu sumele lor totale, iar altele numai cu soldurile dintre veniturile posibile şi cheltuielile aferente lor. Astfel de venituri şi cheltuieli ce se pot înscrie în buget numai cu soldul pot fi următoarele:

- veniturile de la întreprinderi publice şi subvenţiile către acestea;

- vărsămintele către buget şi subvenţiile primite de la acesta în cazul relaţiilor bugetelor locale cu bugetul de stat;

- subvenţiile primite de unele instituţii din sfera nematerială, care realizează venituri pe care le reţin pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile lor.

Bibliografie

A. Literatura de specialitate

Cocos-Greceanu Virginia - Practica auditului la institutiile publice (I+II), Societatea “Adevarul”SA, Bucuresti, 1997 si 2001.

Cocos-Greceanu Virginia - Contabilitatea institutiilor publice, Ed. Societatii “Adevarul” SA, Bucuresti, 2001.

Condor Ioan - Drept Financiar, Ed. Regia Autonama Monitirul Oficial, Bucuresti, 1997.

Filip Gheorghe - Finante Publice, Ed. Sedcom Libris, Iasi,2003

Gliga Ioan - Dreptul finantelor publice, Bucuresti (1992- Ed. Didactica si Pedagogica; 1994- Ed. All; 1996-Ed. Economica)

Ionescu Luminita – Contabilitatea institutiilor publice, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2004

Ionescu Luminita – Contabilitatea institutiilor din administratia publica locala, Ed. Economica, Bucuresti, 2001

***, Legea nr 500/2002 a finantelor publice

Mihaescu Sorin- Controlul Fiscal, Ed. Sedcom Libris, Iasi, 2002

Mosteanu Tatiana – Buget si trezorerie publica, Ed. Du. Style, Bucuresti, 2000

Mosteanu Tatiana – Reforma sistemului fiscal in Romania, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1999

***, Ordonanta de urgenta nr.45 din 5 iunie 2003 privind finatele publice locale

Stolojan Theodor si altii – Integrare si politica fiscala europeana, Ed. Infomarket, Brasov, 2002

Saguna-Drosu Dan – Drept financiar si fiscal european, Ed. Oscar Print, Bucuresti 1998 (2000)

Saguna-Drosu Dan si altii – Procedura fiscala, Ed. Oscar Print, Bucuresti , 1996

Vascu Barbu Viorica –Bugetul de stat si agebtii economici, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1997

Vacarel Iulian si altii – Finante Publice, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 2003

Vacarel Iulian - Politici fiscale si bugetare in Romania –1990-2000, Ed. Expert, Bucuresti, 2001

Voinea Gheorghe si altii – Impozite, taxe si contributii, Ed. Junimea, Iasi, 2002 (2004)

Iulian Vacarel, „Bugetul pe programe multianual”, editura Expert, Bucuresti, 2002

Iulian Vacarel,Tatiana Mosteanu, Florin Georgescu, Florian Bercea, “Finante Publice”,editia a-IV-a, editura Didactica si Pedagogica, 2004

B. Articole, site-uri

Raport privind situatia macroeconomica pentru anul 2008 si proiectia acesteia in perioada 2009-2011

Raport privind situatia macroeconomica pentru anul 2009si proiectia acesteia in perioada 2010-2012, Varianta a II-a

Raport privind situatia macroeconomica pentru anul 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012

http://www.mfinante.ro/

http://www.ziare.com/articole/buget+aprobat+2009

http://www.financiarul.com/articol_21132/-proiectul-de-buget-pentru-2009-mizeaza-pe-impozitarea-companiilor.html

http://www.expert-grup.org/?p=211

http://www.fonduri-structurale.ro/detaliu.aspx?t=Stiri&eID=2820&AspxAutoDetectCookieSupport=1

http://www.snlp.ro/forum/viewtopic.php?p=2603#2603

Preview document

Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 1
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 2
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 3
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 4
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 5
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 6
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 7
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 8
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 9
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 10
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 11
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 12
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 13
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 14
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 15
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 16
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 17
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 18
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 19
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 20
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 21
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 22
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 23
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 24
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 25
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 26
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 27
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 28
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 29
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 30
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 31
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 32
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 33
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 34
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 35
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 36
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 37
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 38
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 39
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 40
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 41
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 42
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 43
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 44
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 45
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 46
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 47
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 48
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 49
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 50
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 51
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 52
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 53
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 54
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 55
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 56
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 57
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 58
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 59
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 60
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 61
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 62
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 63
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 64
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 65
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 66
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 67
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 68
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 69
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 70
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 71
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 72
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 73
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 74
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 75
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 76
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 77
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 78
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 79
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 80
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 81
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 82
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 83
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 84
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 85
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 86
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 87
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 88
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 89
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 90
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 91
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 92
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 93
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 94
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 95
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 96
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 97
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 98
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 99
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 100
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 101
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 102
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 103
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 104
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 105
Analiza Bugetului de Stat al României - Pagina 106

Conținut arhivă zip

  • Analiza Bugetului de Stat al Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitate publică

DESCRIEREA INSTITUTIEI PUBLICE Scurt istoric Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) cu sediul în Iasi, str....

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Studiu de caz privind activitatea exercitată de către Curtea de Conturi, în ceea ce privește contul de execuție a bugetului asigurărilor sociale de stat

Introducere In calitatea sa de auditor public extern independent, Curtea de Conturi urmărește promovarea responsabilității, a corectitudinii și a...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

CAPITOLUL I Institutia publica – domeniul de aplicare a contabilitatii publice Definitia si clasificarea institutiilor publice Conform Legii...

Contabilitatea instituțiilor publice

Date de identificare a cursului Prin didactica prezentării, acest curs se adresează studenţilor interesaţi de specificul contabilităţii...

Contabilitate - instituții publice

1. OBIECTUL CONTABILITĂŢII 1.1. Contabilitatea, componentă a sistemului informaţional economic Evoluţia societăţii în genere, şi a activităţilor...

Te-ar putea interesa și

Analiza bugetului de stat al României în perioada 2006-2008

1. Indicatorii bugetari sintetici Procesul bugetar poate fi definit ca ansamblul de activitati si operatiuni, integrate coerent si convergent...

Analiza nivelului, structurii și dinamicii veniturilor fiscale ale bugetului de stat al României în perioada 2004-2008

1.Reforma şi politica fiscală a României în contextul aderării la UE 2.Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, semnat la 25 aprilie...

Analiza bugetului de stat al României în perioada 2012-2014

INTRODUCERE Lucrarea de faţă tratează, atât din punct de vedere teoretic, cât şi aplicativ, evoluţia şi dinamica bugetului de stat din România,...

Analiza structurii și dinamicii veniturilor - bugetului de stat în România

Buget de stat – cadru general Instituirea sistemelor bugetare este rezultatul eforturilor depuse, în mod deosebit de burghezia aflată în...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

Analiza structurii si dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al Romaniei I.Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat In...

Analiza Structurii și Dinamicii Resurselor Financiare Publice și Cheltuielilor Publice din Bugetul de Stat al României

INTRODUCERE Fiecare ţară desfăşoară activitate economică potrivit unui mecanism economic. Acesta este reprezentat de un sistem de metode de...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

I. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat 1.1 Introducere Notiunea de cheltuiala publica s-a conturat pe fundalul aparitiei si...

Analiza structurii și dinamicii cheltuielilor publice din bugetul de stat al României

1. Structura cheltuielilor publice din bugetul de stat – criteria si componente “Cheltuielile publice sunt modalitati de repartizare si utilizare...

Ai nevoie de altceva?