Analiza Rentabilității Societăților Comerciale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 19685
Mărime: 1.47MB (arhivat)
Publicat de: Septimiu Neagu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anghel Ion

Extras din proiect

Introducere

În acest secol al informaţiei şi al informatizării, procesul de conducere nu se mai poate baza doar pe intuiţie şi pe rutină, ci pe o analiză stiinţifică, o cunoastere temeinică a datelor, a situaţiilor care duc la o cunoaştere a oportunităţilor de dezvoltare dar şi a punctelor vulnerabile ale unei afaceri.

Întreprinderea, ca unitate economică de producţie, servicii sau comerţ, este o organizaţie socială, cu structură şi dinamică specifică, fapt ce determină şi complexitatea actului decizional.

În cadrul oricărui proces de luare a deciziilor, cel mai important este accesul la informaţii, acestea trebuind să fie corecte şi actuale. Sursele acestor informaţii sunt situaţiile financiare, ce fac cunoscută poziţia financiară a firmei, şi de asemenea rezultatele financiare şi modificările acestei poziţii financiare.

Utilzatorii acestor informaţii sunt agentii economici precum investitorii, care ca furnizori de capital, consumă informaţii referitoare la performanţele acestuia coroborat cu riscurile aştepate şi dividendele de repartizat. Bancherii sunt cei care, ca furnizori de împrumuturi şi garanţii bancare, consumă informaţii referitoare la capacitatea firmei de a rambursa creditele şi de a plăti dobânda la scadenţă; clienţii, ca parteneri de afaceri, managerul, care alege modalitatea concretă de gestiune a resurselor încredinţate, orice utilizator influenţat direct sau indirect de evoluţia întreprinderii. Sursa acestor informaţii- situaţii financiare este contabilitatea financiară.

Atât analiza pe plan intern cât şi analiza pe plan extern au ca obiect derminarea rentabilităţii şi a riscului, şi în final a valorii înteprinderii. Analiza financiară urmăreşte modalităţi de realizare a echilibrului atât pe temen scurt cât şi pe termen lung (analiza pe baza bilanţului contabil) cât şi etapele de acumulare bănească, de rentabilitate a activităţii întreprinderii (analiza pe baza contului de profit şi pierdere).

Analiza rentabilităţii este un subiect din ce în ce mai dezbatut, deoarece pe baza acesteia se poate aprecia măsura în care situaţia unei întreprinderi este pozitivă sau nu. Astfel, situaţia întreprinderii poate fi apreciată ca pozitivă, dacă rentabilitatea obţinută este acoperitoare pentru riscurile pe care investitorii şi le-au asumat prin alocarea capitalurilor în activele întreprinderii.

Scopul acestei lucrări este de a evidenţia modul în care privatizarea influenţează rentabilitatea unei societăţi, măsura în care procesul de privatizare generează sau nu o creştere a rentabilităţii întreprinderilor, adică măsura în care privatizarea este sau nu rentabilă.

În acest scop se realizează analiza comparativă a două societăţi din domeniul petrolier, care au fost supuse procesului de privatizare: SNP Petrom şi Rompetrol Rafinare Constanţa.

Se realizează analiza indicatorilor de rentabilitate ai societăţilor, pe principiul “înainte şi după privatizare”, pentru a se evidenţia poziţia pe care societăţile o ocupă pe piaţă înainte de privatizare, precum şi modul în care acestea reacţionează la desfăşurarea procesului de privatizare.

Deasemenea, se urmăreşte realizarea diagnosticării poziţiei financiare şi a stării de performanţă financiară a întreprinderii, evidenţierea situaţiei societăţii în urma procesului de privatizare, măsura în care privatizarea a influenţat pozitiv sau nu rentabilitatea acesteia.

În urma acestei analize, se încearcă o prezentare a măsurilor care trebuiesc luate de către societate pentru a asigura o dezvoltare continuă, o creştere a eficienţei activităţii desfaşurate de către aceasta, se formulează concluzii pe baza cărora se dirijează efortul astfel încât rezultatul să fie maxim, satisfăcând prin aceasta cerinţele proprietarilor de capitaluri investite.

Capitolul I ABORDĂRI CONCEPTUALE PRIVIND RENTABILITATEA

1.1 CONCEPTUL DE RENTABILITATE

Rentabilitatea poate fi definită ca fiind capacitatea unei întreprinderi de a obţine profit prin utilizarea factorilor de producţie şi a capitalurilor, indiferent de provenienţa acestora. Aceasta semnifică de fapt că întreprinderea îşi acoperă cheltuielile din veniturile proprii şi obţine totodată un venit net sub forma profitului. Acesta din urmă este un indicator absolut al rentabilităţii şi constituie premisa şi consecinţa unei “afaceri” .

Din punct de vedere managerial, rentabilitatea reprezintă (prin profit şi rata rentabilităţii) un instrument de fundamentare a tuturor deciziilor care privesc atât gestiunea internă a unităţilor economice, cât şi relaţiile cu partenerii de afaceri, fiind în acelaşi timp, un element determinant al eficienţei economice.

Rentabilitatea reprezintă una din cele mai sintetice forme de exprimare a eficienţei activităţii economico-financiare a unei întreprinderi, a tuturor mijloacelor de producţie utilizate şi a forţei de muncă, ţinând cont de toate stadiile circuitului economic: aprovizionare, producţie şi vânzare.

Rentabilitatea este o categorie economică ce aparţine activităţii la nivel microeconomic. Analiza rentabilităţii se realizează pe baza informaţiilor din Contul de Profit şi Pierdere, care demonstrează modul în care s-a ajuns la o anumită stare patrimonială, care au fost fluxurile de venituri şi cheltuieli.

Pentru măsurarea rentabilităţii se utilizează două categorii de indicatori:

a) Profitul – ca mărime absolută a rentabilităţii (masa profitului);

În activitatea economică, profitul reprezintă sensul existenţei acesteia.

Scopul urmărit de întreprindere, în desfăşurarea oricărei activităţi, este de a realiza un profit suficient pentru a remunera convenabil capitalurile de care dispune, de a menţine potenţialul său tehnic şi economic, de a asigura o creştere raţională ţinând seama de evoluţia pieţei şi tendinţele conjuncturale.

„Profitul este suportul material şi garanţia dezvoltării proprietăţii private, bază a libertăţii economice şi a liberei iniţiative. Este scopul nemijlocit al acţiunilor economice şi stimulentul principal al agenţilor economici. Are rol de pârghie economico-financiară, hotărâtoare în mecanismul de funcţionare al economiei de piaţă, el recompensează eforturile, talentul, abilitatea agenţilor economici competitivi, iar pierderile penalizează pe cei care nu pot ţină cu legile pieţei.” (Pierre Conso – Gestion financière)

b) Rata rentabilităţii, care reprezintă gradul în care capitalul şi celelalte resurse ale întreprinderii aduc profit. De aceea, ratele de rentabilitate se identifică cu ratele de eficienţă , prin care se măsoară eficienţa resurselor materiale şi financiare alocate activităţii unei întreprinderi.

Rentabilitatea poate fi reflectată în mărime absolută prin indicatori ca: rezultatul aferent cifrei de afaceri, rezultatul exploatării, rezultatul financiar, rezultatul curent, rezultatul extraordinar, rezultatul brut şi rezulatatul net al exerciţiului.

Pentru exprimarea în mărime relativă a rentabilităţii se folosesc următoarele rate: rata rentabilităţii comerciale, rata rentabilităţii resurselor consumate, rata rentabilităţii economice, rata rentabilităţii financiare.

1.2 ANALIZA STRUCTURALĂ A REZULTATULUI EXERCIŢIULUI

Rezultatul exerciţiului, concretizat în profit sau pierdere, caracterizează toate laturile activităţii economice, financiare şi excepţionale ale unei întreprinderi.

Mărimea rezultatului exerciţiului este influenţată de politica financiară, de strategia de aprovizionare şi vânzare, de asigurarea şi eficienţa folosirii resurselor materiale şi umane.

Analiza structurală a rezultatului brut al exerciţiului are ca obiectiv stabilirea contribuţiei diferitelor tipuri de rezultate la variaţia acestuia şi evidenţierea dinamicii lor în cursul perioadei analizate.

Analiza structurală a rezultatului exerciţiului se realizează pe baza următoarei scheme:

Preview document

Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 1
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 2
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 3
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 4
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 5
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 6
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 7
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 8
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 9
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 10
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 11
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 12
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 13
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 14
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 15
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 16
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 17
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 18
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 19
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 20
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 21
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 22
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 23
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 24
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 25
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 26
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 27
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 28
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 29
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 30
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 31
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 32
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 33
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 34
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 35
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 36
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 37
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 38
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 39
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 40
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 41
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 42
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 43
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 44
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 45
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 46
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 47
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 48
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 49
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 50
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 51
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 52
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 53
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 54
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 55
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 56
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 57
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 58
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 59
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 60
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 61
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 62
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 63
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 64
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 65
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 66
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 67
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 68
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 69
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 70
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 71
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 72
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 73
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 74
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 75
Analiza Rentabilității Societăților Comerciale - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Analiza Rentabilitatii Societatilor Comerciale.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Analiza rentabilității întreprinderii pe baza ratelor de rentabilitate la societatea comercială Sicomed S.A. București

I 1. NOTIUNI GENERALE PRIVIND RENTABILITATEA Rentabilitatea reprezinta caracteristica unei societati comerciale de a obtine un venit mai mare...

Rentabilitatea și

INTRODUCERE Creştererea gradului de complexitate a activităţii economice a întreprinderilor, in contextul mecanismelor pietei, are implicatii...

Analiaza rentabilității la S.C. Apromat-Ind S.A.

PREZENTAREA S.C. APROMAT-IND S.A. I.1 Istoricul şi diagnoză juridică la S.C. APROMAT-IND S.A. I.1.1 Istoricul S.C. APROMAT-IND S.A. Grupul de...

Analize - Metode și căile de creștere a rentabilității întreprinderii

În prezenta lucrare de licenţă ne propunem să analizăm căile de creştere a rentabilităţii la nivelul societăţii comerciale S.C. COMPA S.A. SIBIU....

Analiza diagnostic a rentabilității la SC Morărit Panificație Roman SA

Introducere În condiţiile actuale ale instabilitǎţii mediului de afaceri și a sensibilitǎţii pieţelor, fenomen care se manifestǎ printr-o profundǎ...

Analiza economico-financiară a Intreprinderii

CAPITOLUL I BILANŢUL CONTABIL ÎN MODELUL DE CONTABILITATE ANGLO-SAXON ŞI CONTINENTAL 1.1. BILANŢUL CONTABIL – ROLUL ŞI FUNCŢIILE SALE Produs al...

Analiza Diagnostic a Rentabilității la SC Flexa Truck SRL

INTRODUCERE Astăzi concurenţa are un rol foarte important în viaţa de zi cu zi, fie că este vorba de planul economic, social, politic sau...

Rentabilitatea, un indicator al eficienței economice

RENTABILITATEA -INDICATOR AL EFICIENTEI ECONOMICE- In anii care au urmat revolutiei din 1989, economia romaneasca a parcurs un intens si dificil...

Ai nevoie de altceva?