Analiză statistică în urma unui sondaj

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6026
Mărime: 79.29KB (arhivat)
Publicat de: Nidia Demeter
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: V Hapenciuc
ANCHETĂ STATISTICĂ PRIVIND OPINIILE ELEVILOR DIN ANII TERMINALI AI LICEELOR DIN ORAŞUL SUCEAVA ASUPRA ALEGERII VIITOAREI PROFESII

Cuprins

  1. 1. Care este, în opinia dumneavoastră, importanţa stabilirii unor obiective clare şi precise în realizarea cu succes a unei cercetări statistice?Argumentaţi.
  2. 2. Ce metode de eşantionare cunoscute s-ar fi pretat mai bine studiului de faţă? Argumentaţi.
  3. 3. Care sunt atributele pe care trebuie să le aibă un eşantion pentru ca rezultatele obţinute în urma cercetării lui să poată fi extrapolate asupra întregii populaţii?Câte au fost respectate în studiul de faţă? Argumentaţi răspunsul.
  4. 4. Care sunt tipurile de întrebări utilizate în realizarea unui chestionar? Enumeraţile după mai multe criterii de grupare.
  5. 5. Care sunt etapele de parcurs în realizarea în bune condiţii a unui studiu statistic? Câte au fost respectate în acest studiu? Comentaţi.
  6. 6. Care sunt minusurile chestionarului acestui studiu?
  7. 7. Concepeţi un alt chestionar prin care să eliminaţi greşelile şi neajunsurile.
  8. 8. Care este părerea dumneavoastră despre acest studiu privit în ansamblu? Argumentaţi.
  9. 9. Care credeţi ca este metoda cea mai bună de prezentare a rezultatelor unui studiu: prin tabele de frecvenţe sau reprezentare grafică? Argumentaţi.
  10. 10. Realizaţi o alta prezentare a rezultatelor în care să combinaţi metodele de prezentare a informaţiilor obţinute.
  11. 11. Analizaţi dacă obiectivele cercetării numărul 3 se regăsesc în chestionarul anchetei.
  12. 12. Cum apreciaţi prezentarea rezultatelor anchetei şi a concluziilor în cercetarea numărul 3 ?
  13. 13. Care este părerea dumneavoastră despre partea teoretică a studiului cu numărul 3 ? Comentaţi.
  14. 14. Care sunt criteriile de îndeplinire în realizarea unui chestionar? In ce măsura au fost ele respectate la realizarea chestionarului din studiul cu numărul 3 ?
  15. 15. Ce modalitate de reprezentare grafică cunoaşteţi? Care ar fi cele mai sugestive în prezentarea rezultatelor din studiul cu numărul 3? Argumentaţi.

Extras din proiect

ÎNTREBAREA NR.1.

Care este opinia dumneavoastră, importanţa stabilirii unor obiective clare şi precise în realizarea cu succes a unei cercetări statistice? Argumentaţi.

Pornind de la definiţia statisticii, care se spune că e o ştiinţă metodologică care studiază fenomenele şi procesele colective din natură şi din societate pe baza observării lor ştiinţifice, a culegerii şi a prelucrării detaliate a informaţiilor statistice cu scopul de a formula şi a explica legile, legităţile şi regularităţile ce le guvernează, putem spune că stabilirea unor obiective clare şi precise sunt esenţiale pentru a duce la bun sfârşit o cercetare statistică. Dacă obiectivele sunt bine structurate atunci şi operatorul de interviu aplică chestionarele mult mai uşor şi mai eficient în practică. Dacă colectivitatea studiată este destul de omogenă, rezultatul obţinut în urma cercetării poate fi generalizat la întraga colectivitate supusă studiului.

Obţinerea informaţiilor nu se rezumă numai la culegerea (înregistrarea) datelor privind fenomenele şi procesele care fac obiectul cunoaşterii, ci cuprinde şi totalitatea operaţiilor de sistematizare, prelucrare, analiză şi interpretare a informaţiilor. Totalitatea operaţiilor, acţiunilor de culegere (observare), sistematizare şi prelucrare, analiză şi interpretarea datelor se numeşte cercetare statistică.

Obiectivele cercetării sunt stabilite aşa cum rezultă din definirea temei de cercetare. Ele exprima scopul cercetării în termeni măsurabili şi definesc exact ce anume trebuie să realizeze cercetarea.

Transpunerea corectă temei de cercetare în obiective ale cercetării reprezintă o activitate esenţială pentru realizarea cercetării.

Pornind de la definirea clară a temei de cercetat, putem ajunge la stabilirea obiectivelor cercetării, parcurgând trei etape succesive, cărora le revin următoarele tipuri de activitate:

1) “divizarea” temei de cercetat în aspectele ei de bază;

2) formularea întrebărilor cercetătorului în legătură cu aspectele de bază desprinse anterior;

3) stabilirea obiectivelor cercetării având în vedere fiecare din întrebările pe care şi le pune cercetătorul.

Concluzionând putem afirma că stabilirea obiectivelor este una din cele mai importante părţi în realizarea unui studiu statistic, deoarece analiza va decurge mai eficient şi mai repede iar indicatorii statistici vor reflecta cât mai precis anumite trasături ale realităţii obiective.

ÎNTREBAREA NR.2.

Ce metode de eşantionare s-ar fi pretat mai bine studiului de faţă?

In lucrarea 3 a fost utilizată Eşantionarea aleatoare simplă. Eşantionarea aleatoare simplă duce la un eşantion care să nu poată reprezenta corect populaţia cercetata, concluziile nefiind reale.

De asemenea, eşantionarea în cadrul acestui studiu a fost efectuată neproporţional ( număr egal, 20 pentru fiecare din cele 10 licee, fără a se ţine cont de numărul de liceeni pe profile).

O metoda bună pentru a ajunge la concluzii reale în această cercetare ar fi fost Eşantionarea statificata proporţională.

Populaţia cercetată - în cazul nostru totalitatea liceenilor din ani terminali - trebuie divizată în grupe având în vedre anumite caracteristici.

Ar fi fost corect să se ţină cont de profilele la care aceşti liceeni învită şi de mediile obţinute pe semestrul I şi în funcţie de aceste doua criterii să se realizeze grupe - grupări combinate cu doua caracteristici – din care sa se extragă subeşantionarea prin procedeul Eşantionării aleatoare simple sau Eşantionării sistematice. Aceste subeşantionate vor constitui, prin însumare, eşantionul.

Componentele eşantionului sunt extrase aleator din fiecare stat proporţional cu mărimea relativa a populaţiei acestora în totalul populaţiei cercetate.

Motivul de baza al utilizării Eşantionării statificate îl reprezintă obţinerea unui eşantion cu un nivel de reprezentativitate mai înalt pentru colectivitatea respectivă, în raport cu Eşantionarea aleatoare simplă.

De asemenea, caracteristica de bază a Eşantionării statificate este aceea ca la nivelul straturilor dispersia caracteristicii studiate este mai mica decât dispersia aceleiaşi caracteristici la nivelul eşantionului. In acest caz, va rezulta o eroare standard mult mai mica, deoarece grupurile care sunt diferite între ele, din punct de vedere al unei caracteristici, vor fi reprezentate adecvat în sistemul eşantionării statificate, lucru care nu este posibil în cazul Eşantionării aleatoare simple. Astfel, având în vedere cele trei etape succesive, obiectivele unei cercetări statistice pot fi:

1. direcţiile dezvoltării viitoare;

2. elaborarea programelor de dezvoltare curentă şi de perspectivă;

3. fundamentarea măsurilor ce trebuie luate în procesul decizional;

4. urmărirea modului în care s-au realizat obiectivele stabilite anterior.

5. In funcţie de obiectivele cercetării vom alege metoda de cercetare care poate asigura obţinerea informaţiilor de care avem nevoie.

Preview document

Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 1
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 2
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 3
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 4
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 5
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 6
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 7
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 8
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 9
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 10
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 11
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 12
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 13
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 14
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 15
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 16
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 17
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 18
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 19
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 20
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 21
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 22
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 23
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 24
Analiză statistică în urma unui sondaj - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Analiza Statistica in Urma unui Sondaj.doc

Alții au mai descărcat și

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Instrumente Econometrice

Cap. 1. Analiza statistica a variabilitatii fata de tendinta centrala 1.1 Indicatorii simpli si sintetici ai variatiei Gradul de complexitate a...

Te-ar putea interesa și

Anchete și Sondaje

In urma prelucrarii raspunsurilor obtinute la chestionare am oservat: - 40% din cei chestionati consuma bauturi racoritoare in fiecare zi, 0,41%...

Particularități ale Studiului Pieței în Contextul Dezvoltării Economiei de Piață

Metodele statisticii economico-sociale îşi propun să realizeze legătura dintre realitatea economică ce se manifestă în orice mediu de afaceri şi...

Strategii de marketing în turism - studiu de caz Grand Hotel Italia Cluj-Napoca

INTRODUCERE Cluj-Napoca nu este recunoscut pentru atracții turistice naturale importante, din simplul motiv că nu a fost înzestrat, cum este spre...

Planul de marketing - apa minerală Căciulata

I. MISIUNEA SI OBIECTIVELE FIRMEI Misiunea firmei Misiunea firmei este de a regasi in fiecare pahar cu apa Caciulata armonia, energia minerala,...

Cercetare privind comportamentul consumatorului în decizia alegerii magazinului și a factorilor de influență în decizia de cumpărare a produselor

Prin realizarea acestei cercetari ne-am propus sa aflam locatiile pe care oamenii le prefera pentru a-si face cumparaturile, factorii care ii...

Prospectare și amenajare turistică

1. Introducere Una din formele de turism care, în ultimii 20 de ani, s-a remodelat la nivel european, datorită conceptului potrivit căruia...

Consideranta privind utilizarea concepției de marketing în valorificarea resurselor turistice în Geoagiu Băi

Cap.1 Prezentarea cadrului general al statiunii Geoagiu Bai 1.1 Scurt Istoric În repertoriul bogățiilor și frumuseților naturale rânduite în...

Cercetarea Imaginii Biroului Notarial Ralea Gheorghe

Dezvoltarea treptata a mecanismului economiei libere si afirmarea regulilor de functionare a acesteia, determina modificarea modului de actiune a...

Ai nevoie de altceva?