Aprovizionare Desfacere Stocuri

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4675
Mărime: 32.92KB (arhivat)
Publicat de: Anaida Ana Tudor
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Macris Maria
a fost prezentat la Universitatea Petrosani, la masterat anul 2

Cuprins

  1. 1. CONCEPTUL DE STOCURI ŞI CLASIFICAREA LOR
  2. 2. Evaluarea stocurilor
  3. 3. Organizarea contabilităţii analitice a stocurilor
  4. 4. APROVIZIONAREA
  5. 5. Desfacerea sau vanzarea stocurilor

Extras din proiect

Cap 1 .

CONCEPTUL DE STOCURI ŞI CLASIFICAREA LOR

Stocurile sunt active circulante materiale achiziţionate sau produse pentru consum propriu, sau în scopul comercializării.

În categoria stocurilor se cuprind bunurile şi serviciile care, de regulă, se aşteaptă să fie realizate în termen de 12 luni de la data bilanţului.

Ele intervin în ciclul de exploatare al unităţii patrimoniale pentru a fi consumate în primele faze de fabricaţie ca materii prime şi materiale consumabile, vândute în situaţia în care au stare de marfă sau de produse finite, în curs de execuţie dacă au calitatea de producţie neterminată.

Sub aspectul lichidităţii, caracteristica de bază a activelor circulante este aceea că perioada de rotaţie este mai mică de 1 an. Ele intră şi ies din întreprindere cel puţin o dată în decursul unui exerciţiu financiar. Din punct de vedere financiar, acestea sunt componente ale activului patrimonial.

Stocurile se pot clasifica după mai multe criterii astfel :

a). după forma fizică şi destinaţie :

• materii prime – sunt stocurile care participă direct la fabricarea produselor şi se regăsesc în produsul finit integral sau parţial, fie în starea lor iniţială, fie transformată (reprezintă substanţa principală a produselor finite).

• materiale consumabile – sunt bunurile care participă sau ajută la procesul de fabricaţie sau de exploatare fără a se regăsi, de regulă, în produsul finit.

• materiale de natura obiectelor de inventar – sunt bunurile care nu îndeplinesc condiţiile de valoare şi/sau de durată pentru a se include în categoria imobilizărilor corporale.

• produsele – sunt reprezentate de semifabricate, produse finite şi produse reziduale.

- semifabricatele – sunt produsele al căror proces tehnologic a fost terminat într-o secţie (fază de fabricaţie) şi care trec în continuare în procesul tehnologic al unei alte secţii (respectiv, faze de fabricaţie) sau se livrează terţilor ;

- produsele finite – sunt produsele care au parcurs în întregime fazele procesului de fabricaţie şi nu mai au nevoie de prelucrări ulterioare în cadrul entităţii, putând fi depozitate în vederea livrării sau expediate direct clienţilor ;

- produsele reziduale – sunt reprezentate de rebuturi, materiale recuperabile şi deşeuri.

• mărfurile - sunt stocurile cumpărate în vederea revânzării acestora în aceeaşi stare sau produsele predate spre vânzare magazinelor proprii.

• animalele şi păsările – sunt reprezentate de animale născute şi cele tinere de orice fel, crescute şi folosite pentru reproducţie, animalele şi păsările la îngrăşat pentru a fi valorificate, animalele pentru producţie (lapte,blană,ouă), coloniile de albine.

• ambalajele – sunt stocurile utilizate pentru păstrarea şi transportul bunurilor, care includ ambalajele refolosibile, achiziţionate sau fabricate, destinate produselor vândute şi care în mod temporar pot fi păstrate de terţi, cu obligaţia restituirii în condiţiile prevăzute în contracte.

• producţia în curs de execuţie – este reprezentată de producţia care nu a trecut prin toate fazele de prelucrare ale procesului tehnologic, produsele nesupuse probelor şi recepţiei tehnice sau necompletate în întregime, lucrările şi serviciile, precum şi studiile în curs de execuţie sau neterminate.

b). după sursa de provenienţă :

• stocuri cumpărate : materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar, baracamente şi amenajări provizorii, animale, ambalaje.

• stocuri fabricate : producţie în curs de execuţie, semifabricate, produse reziduale, produse finite.

c). după apartenenţa la patrimoniu :

• stocuri care fac parte din patrimoniu, care se pot afla fie în spaţiile proprii, fie se află la terţi în custodie, în consignaţie, pentru prelucrare sau reparare.

• stocuri care nu fac parte din patrimoniu, dar se află în gestiunea entităţii, fiind primite de la terţi pentru vânzarea în consignaţie, pentru prelucrare, reparare etc.

d). după gradul de individualizare şi modul de gestionare :

• stocuri identificabile, care sunt individualizate pentru fiecare articol sau categorie de bunuri, în care se includ, de regulă, bunurile de folosinţă îndelungată : autoturisme, televizoare, calculatoare etc.

• stocuri fungibile sau interschimbabile, care în cadrul fiecărei categorii, nu pot fi în mod unitar identificabile : pungile cu zahăr ambalat care aparţin aceluiaşi sort, chiar dacă sunt cumpărate la preţuri diferite etc.

Structura stocurilor se modifică în funcţie de etapele în care se regăsesc în cadrul ciclului de exploatare, care, în cadrul entităţilor de producţie se poate reprezenta astfel (fig. nr. 1.1)

Preview document

Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 1
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 2
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 3
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 4
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 5
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 6
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 7
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 8
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 9
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 10
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 11
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 12
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 13
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 14
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 15
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 16
Aprovizionare Desfacere Stocuri - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Aprovizionare Desfacere Stocuri.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea aprovizionării și desfacerii de mărfuri - SC Videlmar SA Urlați

INTRODUCERE Contabilitatea „una dintre cele mai sublime creaţiuni ale geniului uman ( ) o oglindă a trecutului şi o clauză a viitorului”, este o...

Raționalizarea activității de aprovizionare cu mărfuri materii prime și materiale la SC Golden Kebab SRL

CAPITOLUL I NOTIUNI GENERALE PRIVIND ACTIVITATEA DE APROVIZIONARE CU MARFURI, MATERII PRIME SI MATERIALE Activitatea de aprovizionare este...

Raționalizarea activității de aprovizionare și stocare cu materii prime și materiale la SC Altex SA Tulcea

CAPITOLUL 1 APROVIZIONAREA SI STOCAREA MARFURILOR, MATERIILOR PRIME SI MATERIALELOR Întreprinderea, ca termen, provine din limba franceza,...

Modalități de înființare a unei întreprinderi din domeniul agroalimentar cu aplicație la SC Rarăul SA

CAPITOLUL I LOCUL SECTORULUI AGROALIMENTAR ÎN ECONOMIA ROMÂNIEI 1.1. Importanţa sectorului agroalimentar din România Economia agroalimentară se...

Sistem informatic de gestiune a aprovizionărilor cu materiale

1. INTRODUCERE: Societatea zilelor noastre se bucura de un timp al informatizari, informatizare ce in unele cazuri este chiar indispensabila....

Studiul Privind Activitatea de Aprovizionare Tehnico-Materiala la SC Flanco SRL

INTRODUCERE Asigurarea resurselor materiale reprezintă acea latură a marketingului prin care se realizează fluxuri de resurse materiale de la...

Contabilitatea Stocurilor de Materii Prime și Consumabile

I N T R O D U C E R E Motivaţia înfiinţării, organizării şi funcţionării unei întreprinderi este dată de cererea de produse şi servicii care se...

Tratamente Alternative Privind Stocurile

Capitolul I: Delimitări şi structuri privind stocurile I.1. Noţiuni privind stocurile Orice întreprindere, pentru a-şi atinge obiectivul propus,...

Ai nevoie de altceva?