Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 28918
Mărime: 112.68KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel D.
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE.2
  2. CAPITOLUL 1. CONCEPTUL DE LEASING.3
  3. 1.1. Conţinutul economic al leasingului.3
  4. 1.2. Părţile leasingului.5
  5. 1.3. Particularităţile leasingului.8
  6. 1.4. Asemănări si deosebiri între leasing şi credit respectiv între leasing şi închiriere.11
  7. CAPITOLUL 2. TIPURI DE LEASING
  8. 2.1. Leasingul financiar.17
  9. 2.2. Leasingul operaţional.23
  10. 2.3. Alte tipuri de leasing.26
  11. 2.3.1. Lease back.26
  12. 2.3.2. Leasing internaţional.28
  13. 2.3.3. Subleasing.31
  14. 2.3.4. Leasing direct şi leasing indirect.32
  15. 2.3.5. Leasingul bunurilor de capital şi a celor de consum.33
  16. 2.3.6. Leasing cu amortizare totală şi leasing cu amortizare parţială.34
  17. CAPITOLUL 3. AVANTAJE ŞI DEZAVANTAJE ALE LEASINGULUI DIN PUNCT DE VEDERE AL UTILIZATORULUI.35
  18. CAPITOLUL 4. ABORDAREA FINANCIARĂ A LEASINGULUI
  19. 4.1. Calcularea ratelor de leasing.40
  20. 4.2. Concureanţa între leasing şi celelalta forme de finanţare.42
  21. CAPITOLUL 5. LEASINGUL IN ROMÂNIA.48
  22. 5.1. Contractul de leasing.52
  23. 5.2. Termenii generali.54.
  24. 5.3.Derularea unui contract de leasing prin intermediul societaţii SC AUTOVON SRL.57
  25. 5.3.1. Societatea comercială AUTOVON SRL .57
  26. 5.3.2. Activitatea de leasing la SC AUTOVON SRL .58
  27. 5.3.3. Derularea unei operaţiuni de leasing concrete.61
  28. ANEXE.64
  29. BIBLIOGRAFIE.68

Extras din proiect

Introducere 2

INTRODUCERE

Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţa a fost instituită, atât prin dispoziţii declarative, cât şi prin măsuri concrete, în vederea atingerii acestui obiectiv.

Conceptul de leasing a devenit în ultima vreme un termen bine cunoscut si în România, având deja un rol deosebit de important in economia naţională.

Leasingul este un pas înainte în finanţarea societaţilor comerciale care doresc să-şi achiziţioneze utilaje şi echipamente, dar care nu au posibilitaţi financiare. Această tehnică de finanţare – care presupune un risc ridicat – vine să dea satisfacţie agenţilor economici care nu pot să obtină credite de la bănci, ori nu vor să-şi greveze bunurile mobile şi imobile prin instituirea de ipoteci sau gajuri, sarcini de natură a afecta dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasingului este de a asigura finanţarea integrală prin fonduri împrumutate a unei investiţii fără ca beneficiarul să constituie măsuri asiguratorii; prin aceasta leasingul se distinge de tradiţionala creditare a investiţiilor, unde întreprinderea beneficiară suporta o parte din valoarea investiţiei. De aceea leasingul – ca tehnică de finanţare – vizaeză, în primul rând, întreprinderile care urmăresc lărgirea activităţii şi ridicarea performanţelor, iar pe plan mai general, asigură progresul tehnic.

Am încercat să fac o cercetare asupra leasingului, pentru a întelege cauzele dezvoltării rapide a acestei tranzacţii, de ce se spune că leasingul este o tranzacţie de sine stătătoare, care sunt elementele care îl diferenţiaza de celelalte modalităţi de investire cunoscute.

De asemenea am căutat să văd care sunt noutăţile interesante ale acestei noţiuni, de asemenea am căutat o anumită explicaţie pentru eventuala supremaţie a acestei variante de investiţie fată de celelalte alternative posibile, însă trebuie arătat faptul că si leasingul are limitele si riscurile sale.

În continuarea lucrării am analizat particularităţile si avantajale leasingului, de asemenea am făcut comparaţie între diferitele posibilitaţi de investiţie, am prezentat diferitele variante de leasing.

Pentru a arăta care este importanţa industriei leasingului in România, parcurg condiţiile existente pentru dezvoltarea acestuia, efectuând o abordare financiară a leasingului.

Pe lângă prezentarea generală a contractului de leasing, pentru o prezentare cât mai completă a elementelor si importanţei, ilustrez şi printr-un exemplu concret modul de încheiere a acestuia, elementele ce intră in componenţa sa, calcularea acestora, respectiv drepturile si obligaţiile părţilor până la expirarea contractului.

Conceptul de leasing 3

Capitolul 1. CONCEPTUL DE LEASING

1.1. Conţinutul economic al leasingului

Leasing – iată o noţiune care, în ultimele trei decenii, a pătruns în toate dicţionarele economice cu sensuri din ce în ce mai largi, incitând lumea economico – financiară cu noi perspective, fascinând prin simplitatea operaţiunii şi avantajele ei, suscitând interes chiar prin cadrul dentologic specific în care se deruleaza. Ritmul rapid al creşterii volumului operaţiunilor de leasing pe piata mondială este simptomatic pentru nivelul actual al cererii de asemenea facilitaţi, în condiţiile diminuării rapide a disponibilitaţilor de credite, creşterii masei investiţiilor necesare achiziţionării unor tehnologii moderne şi tehnici “de vârf”, în condiţiile accentuarii măsurilor de politică comercială protectionistă.

Posibilitatea de a utiliza echipamente foarte moderne, de mare randament, de a depăşi unele obstacole de import, de a nu plăti drepturi de proprietate industrială etc. menţin leasingul în atenţie. Piaţa leasingului funcţionează în prezent după un mecanism comparabil cu cel al licitaţiiilor internaţionale, firmele specializate aflându-se practic într-o continuă competitivitate a cotaţiilor, respectiv a condiţiilor pe care le oferă.

În general firmele deţin în proprietate active (mijloace) fixe şi raportează această investiţie în bilanţ. Totuşi importantă este utilizarea clădirilor şi echipamentelor şi nu proprietatea în sine. O modalitate de obţinere a dreptului de utilizare a mijloacelor fixe este cumpărarea acestora; o altă alternativă este închirierea lor (leasingul).

“Leasing”, “credit bail”, sau “location financement” sunt toţi atâţia termeni utilizaţi pentru a desemna, practic, acelaşi lucru, o cale de obţinere si utilizare a activelor.

Operaţiunea de leasing industrial, considerată ca o locaţie însoţită de un serviciu tehnic însuşi, s-a născut în S.U.A. prin anii 1920. Leasingul financiar sau locaţia financiară de bunuri de echipament a apărut în aceeaşi ţară în 1952, legat de războiul din Coreea (de nevoile armatei americane). Apoi această activitate a cunoscut o dezvoltare considerabilă, depăşind frontierele americane.

Pornind de la expresia de origine engleză, “lease” (închiriere), leasingul este o formă specială de închiriere prin care o parte, denumită locator/finanţator, transmite pentru o perioadă determinată dreptul de folosinţă asupra unui bun al cărui proprietar este cealalta parte, denumită utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plăţi periodice, denumită rată de leasing, iar la sfârşitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obligă să respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a înceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing dacă părţile convin astfel şi dacă utilizatorul achită toate obligaţiile asumate prin contract.

Conceptul de leasing 4

Se pune astfel accentul pe o latură a leasingului şi anume pe aceea de formă specială de finanţare. Conform acestei acepţiuni, leasingul este o operaţiune în care finanţatorul cumpară de la furnizor mijlocul de producţie sau alt bun de capital ales de utilizator, pentru a preda acestuia din urma, în vederea utilizării în scop economic, bineînţeles contra plaţii ratelor dse leasing. Iar după trecerea perioadei contractuale, fie

automat, fie prin exercitarea dreptului de opţiune, bunul trece in proprietatea utilizatorului.

Operaţiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile, precum şi bunuri mobile de folosinţa îndelungată, aflate în circuitul civil, cu excepţia înregistrărilor pe bandă audio si video, a pieselor de teatru, a manuscriselor, brevetelor şi drepturilor de autor. Finanţatorul care cumpăra un bun de la producător, îşi acoperă preţul acestuia prin ratele de leasing, plătite de cel care ia cu chirie bunul respectiv, rate care cuprind pe

lângă amortizarea preţului de cumpărare si dobânda la capitalul investit, cheltuielile de administraţie, precum şi un anumit profit. Redevenţele sunt de aşa natură calculate, încât să asigure amortizarea preţului într-o perioadă sensibil mai scurtă decât durata de folosinţa efectivă.

Din acest punct de vedere, leasingul este asemănător creditului, deoarece fondurile necesare unei societăti în efectuarea unei investiţii sunt furnizate de către o altă societate , diferenţa fiind doar atât, că nu se dau bani pentru cumpărarea bunului, ci se livreaza bunul însuşi, iar prin ratele de leasing, utilizatorul rambursează suma creditată împreună cu cheltuielile de finanţare.

Se vede de aici foarte clar particularitatea leasingului, conform căreia cumpărătorul plăteşte preţul de achiziţie a bunului (împreună cu cheltuielile legate de prelungirea plaţii) din veniturile rezultate în urma utilizării mijlocului respectiv.

De asemenea mai trebuie menţionat faptul că leasingul este un mijloc comercial atât din punctul de vedere al producătorilor şi al comercianţilor, cât şi din punctul de vedere al utilizatorului, ce face posibilă creşterea valorificării produselor, prin acordarea unui fel de plată in rate cumpărătorului.

Din cele prezentate rezultă ca prin operatiunea de leasing, subiecţii economici încearcă să realizeze o unificare a avantajelor creditului, închirierii şi al cumpărării cu plata în rate, dar în acelaşi timp între părţi pot apărea conflicte serioase de natură juridică.

Bibliografie

1. CERNA Silviu: Economie monetară şi financiară internaţională,ditura Mirton, Timişoara 1997

2. CLOCOTICI Dorin, GHEORGHIU Gheorghe: Operaţiunile de leasing, Editura Lumina Lex, Bucureşti 2000

3. GABELE Eduard, KROLL Michael: Leasing als Finanzierungs – instrument, Gabler 19921

4. GUREŞOAIE Ion: Contractul de leasing, Editura Gir Press, Bucureşti 1998

5. HALPERN Paul, VESTON J. Fred, EUGENE F. B. : Finanţe manageriale modelul canadian, Editura Economică 1998

6. HASTEDT Uwe – Peter , Gewinurealisation beim Finanzierungs – leasing, Gabler 1992

7. HOANŢĂ Nicolae: Finanţele firmei, Editura Continent, Sibiu 1996

8. POPA Ioan: Tranzacţii comerciale internaţionale, Editura Economică, Bucureşti 1997

9. STANCU Ioan: Finanţe: Teoria pieţelor financiare, Editura Economică, Bucureşti 1997

10. TOMA M, ALEXANDRU Felicia: Finanţe şi gestiune financiară de întreprindere, Editura Economică, Bucureşti 1998

11. VOICULESCU Dan, CORAŞ Mircea: Leasing, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti 1985

12. Capital – nr. 15, 23, 40, 46, 47 din 2000

13. Ordonanţa Nr. 51/1997 republicată privind operaţiunile de leasing şi societaţile de leasing

14. Monitorul Oficial Nr. 9 din 12 ianuarie 2000

15. www.capital.ro

16. www.unslr.ro

Preview document

Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 1
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 2
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 3
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 4
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 5
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 6
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 7
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 8
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 9
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 10
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 11
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 12
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 13
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 14
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 15
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 16
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 17
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 18
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 19
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 20
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 21
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 22
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 23
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 24
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 25
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 26
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 27
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 28
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 29
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 30
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 31
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 32
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 33
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 34
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 35
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 36
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 37
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 38
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 39
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 40
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 41
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 42
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 43
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 44
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 45
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 46
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 47
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 48
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 49
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 50
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 51
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 52
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 53
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 54
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 55
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 56
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 57
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 58
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 59
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 60
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 61
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 62
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 63
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 64
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 65
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 66
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 67
Asemănări și Deosebiri între Leasing și Credit - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Asemanari si Deosebiri intre Leasing si Credit.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Leasingului

1. LEASING 1.1. PREZENTAREA ŞI CARACTERISTICILE LEASINGULUI 1.1.1. SCURT ISTORIC Încă din antichitate s-a observat că beneficiile sunt obţinute...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilizarea operațiunilor de leaseback

O alta modalitate de finantare, mai putin conventionala la noi in tara, a societatilor comerciale care detin active proprii si nu detin lichiditati...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Contractul de Locațiune

Contractul de locatiune sau de închiriere a unui bun, face parte din categoria contractelor speciale. Este contractul în baza caruia în schimbul...

Bazele Teoretice ale Contabilității

1.1. PATRIMONIUL ÎNTREPRINDERII ŞI GENERALIZAREA DE BILANŢ A ACESTUIA Pe parcursul activităţii economice a întreprinderii, au loc diferite...

Te-ar putea interesa și

Leasingul în România

I. ASPECTE GENERALE PRIVIND OPERAŢIUNILE DE LEASING 1.1. Definiţia leasingului Leasing-ul a apărut pentru prima dată în Statele Unite ale...

Contractul de leasing

INTRODUCERE Potrivit noii legislaţii fundamentale adoptate în România după 1989, economia de piaţă a fost instituita prin dispoziţii declarative...

Contractul de Leasing

Introducere Viaţa economică a secolului nostru se caracterizează prin dinamism şi complexitate. Pe lângă caracterul complex al activităţilor ce se...

Apariția și Dezvoltarea Pieței Obligațiunilor în România

Capitolul I 1. Privire generală asupra pieţelor de obligaţiuni Piaţa de capital, atât cea primară, cât şi cea secundară, înregistrează...

Contractul de leasing

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND LEASINGUL 1.1. Aspecte generale privind contractul de leasing În orice societate, economiile şi...

Contractul de Leasing

INTRODUCERE În orice societate, economiile şi investiţiile au jucat un rol deosebit de important, atât la nivel macroeconomic cât şi la nivelul...

Sistem informațional privind contabilitatea și gestiunea leasingului

INTRODUCERE DE CE LEASING ? Unul din principalele motive pentru care leasing-ul este o alternativa financiara atat de populara in lume este acela...

Organizarea și Activitatea unei Bănci Comerciale pe Exemplul Băncii Comerciale Bancpost

INTRODUCERE Băncile comerciale în cadrul sistemului bancar În România, activitatea bancară se desfăşoară în conformitate cu legea bancară 58/98...

Ai nevoie de altceva?