Aspecte Teoretice si Practice privind Organizarea Contabilitatii Manageriale

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Aspecte Teoretice si Practice privind Organizarea Contabilitatii Manageriale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe fatacean

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Cuprins

1. Conceptia de organizare a contabilitatii manageriale 3
2. Obiectivele contabilitatii manageriale 6
3. Factori care influenteaza organizarea contabilitatii manageriale 9
4. Adoptarea sistemului de conturi la cerintele organizarii contabilitatii manageriale 11
5. Metode de calculatie a costului unitar aplicabila entitatii 12
6. Elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli 16
7. Studiu de caz privind implementarea contabilitatii manageriale in cazul intrepriderii S.C. VEL PITAR S.A 18
8. Concluzii si propuneri privind organizarea contabilitatii manageriale 25
9. Bibliografie 27

Extras din document

1. Conceptia de organizare a contabilitatii manageriale

În literatura de specialitate contabilitatea de gestiune mai este denumită şi contabilitate managerială, contabilitate internă, analitică sau contabilitatea exploatării. Informaţiile oferite de contabilitatea de gestiune sunt destinate în exclusivitate celor ce asigură managementul firmei, facilitând luarea deciziilor referitoare la utilizarea corespunzătoare a resurselor, în vederea maximizării profitului.

În funcţie de specificul activităţii desfăşurate, contabilitatea de gestiune trebuie să asigure, în principal, înregistrarea operaţiilor privind colectarea şi repartizarea cheltuielilor pe destinaţii, respectiv pe activităţi, secţii, faze de fabricaţie, centre de costuri, centre de profit, după caz, precum şi calculul costului de achiziţie, de producţie, de prelucrare al bunurilor intrate, obţinute, lucrărilor executate, serviciilor prestate, producţiei în curs de execuţie, imobilizărilor în curs etc, din unităţile de producţie, comerciale, prestatoare de servicii, financiare şi din alte domenii de activitate.

Contabilitatea de gestiune furnizează informaţii necesare elaborării de rapoarte şi analize interne utilizate de managerii firmelor, în luarea deciziilor. Cerinţele de prezentare şi analiză a informaţiilor oferite de gestiune nu sunt limitative. La organizarea contabilităţii de gestiune se va urmării ca informaţiile obţinute să satisfacă atât necesităţile de informare existente, cât şi pe cele în continuă schimbare (Sabou F.2002)

Procedeele şi tehnicile utilizate în contabilitatea de gestiune se stabilesc în funcţie de caracteristicile calitative ale informaţiilor cerute de utilizatori, precum şi de particularităţile activităţii desfăşurate.

Obiectul contabilităţii de gestiune îl constituie reflectarea analitică a unor procese interne ale firmei, care generează transformări cantitative şi calitative ale patrimoniului.

Contabilitatea de gestiune preia cheltuielile din contabilitatea financiară, care determină şi analizează rezultatul în mod global, în funcţie de natura cheltuielilor şi veniturilor.

Complexul de factori cu incidenta asupra organizarii contabilitatii manageriale este reunit in cadrul termenului de conceptie de organizare a contabilitatii manageriale. Evolutia proceselor si fenomenelor economice pe de o parte iar pe de alta parte evolutiile procesului decizional au conturat patru conceptii de organizare a contabilitatii manageriale. Conceptia de organizare aplicata in cadrul firmei este conceptia de organizare a contabilitatii manageriale in sistem integrat.

Aceasta forma de organizare a contabilitatii manageriale se bazeaza pe o organizare concomitenta a fluxurilor de informatii contabile pe cele doua canale de comunicare interna si externa ale entitatilor econimice, axata pe un sistem unitar de conturi respectiv conturile contabilitatii financiare.

Toate obiectivele contabilitatii manageriale sunt axate respectiv formulate pe informatiile conturilor de cheltuieli- clasa 6 si conturile de venituri-clasa 7 ale contabilitatii financiare. Organizarea integrata a conceptiei integraliste sau in sistem monist se preteaza la obiectivele analizei activitatii derulate pe circuitul economic: aprovizionare-productie-desfacere.

Solutia unui sistem contabil integrat se poate aplica in cadrul entitatilor economice in care prevaleaza problematica determinarii rezultatelor economice si a rentabilitatii analitice, in fata obiectivelor de calcul al costurilor si indeosebi a costurilor complete, in conditiile unei informatizari complete si performante a contabilitatii, a codificarii conturilor de cheltuieli si venituri care sa satisfaca exigentele de prelucrare si informare atat a contabilitatii financiare cat si a contabilitatii manageriale.

Entitatiile economice din sfera serviciilor si din domeniul constructiilor pot adopta un asemenea sistem integrat de contabilitate.

In cadrul conceptie integraliste, calculatia costurilor se realizeaza pe o prelucrare extracontabila a informatiilor privind cheltuielile.

Obiectivele contabilitatii manageriale statuate in cadrul conceptiei constau in furnizarea informatiilor necesare asistarii procesului decizional pentru realizarea unui obiectiv fundamental al gestiunii economico-financiare a entitatilor economice respectiv maximizarea valorii de piata a acestora, ceea ce presupune urmatoarele actiuni:

Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte Teoretice si Practice privind Organizarea Contabilitatii Manageriale.doc

Alte informatii

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI GESTIUNEA AFACERILOR CLUJ-NAPOCA