Bilanț

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 96 în total
Cuvinte : 38705
Mărime: 713.50KB (arhivat)
Publicat de: Eleonora Chelaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Isai Violeta

Extras din proiect

DELIMITARI CONCEPTUALE PRIVIND AUDITUL

CONTABIL  FINANCIAR

Normalizarea în domeniul auditului contabil-financiar

- Norma si normalizare

Normalizarea are ca obiect sa ofere documente de referinta care comporta solutii la probleme tehnice si comerciale privind produsele, bunurile si serviciile care se pun în mod repetat în relatii dintre partenerii economici, stiintifici, tehnici si sociali . Obiectivul principal al acesteia este sa aduca utilizatorului un serviciu se referinta obiectiva a nivelului sau de calitate si a performantelor în utilizare. În viata cotidiana pentru cumpararea de produse sau servicii avem nevoie de puncte de reper pentru a ne forma aprecierea si a ne ajuta sa luam decizii. Norma ne ajuta sa obtinem nivelul de siguranta prin care produsul sau serviciul corespunde asteptarilor.

Tendinta predominanta pe plan mondial în domeniul auditului o reprezinta standardizarea în vederea formularii unei teorii utile în descrierea, explicarea si prognoza activitatilor practice de audit.

- Concepte fundamentale caracteristice auditului sunt: postulatele, conceptele, standardele, procedurile. Ele sunt independente si fiecare element succesiv este logic legat si derivat din cel precedent.

- Postulatele sunt definite drept un ansamblu de ipoteze, premise, principii si conditii care constituie baza elaborarii standardelor de audit, exprimari adevarate sau adecvate considerate fara a fi demonstrate.

- Conceptele sunt generalizari, idei centrale, fundamentale pentru rationamentul teoretic, deduse din postulatele auditului care cuprind: probele de audit, respectarea profesiei de auditor, corectitudinea raportarii, independenta auditului, conduita etica.

- Standardele de audit de declaratii dezvoltate la cel mai înalt nivel de conceptualizare si care stau la baza îndeplinirii unei misiuni de audit. Aceste standarde asigura criteriile pentru îndeplinirea si evaluarea activitatii de audit constituind fundamentul unui înalt nivel de profesionalism în practica auditarii.

În domeniul auditului de atestare contabil-financiara, pe plan mondial au fost elaborate si adoptate standardele IFAC aplicare si în România în auditarea situatiilor financiare de catre auditorii membri ai Camerei Auditorilor din România.

- Procedurile

În timp ce standardele de audit sunt exprimari generalizate ale principiilor auditului, procedurile de acest gen reprezinta etape detaliate pentru aplicarea acestor principii.

În functie de tipul auditului, în practica se întâlnesc:

procedurile auditului financiar;

procedurile auditului de legalitate;

procedurile auditului performantei.

- Deontologia auditului

Organizatia Internationala a Institutiilor Supreme de Audit  INTOSHI urmareste armonizarea conceptelor etice: integritatea; independenta si obiectivitatea; neutralitatea politica; evitarea conflictelor de interese; confidentialitatea; competenta si pregatirea profesionala. Aceste concepte constituie un adevarat cadru deontologic ce precizeaza termenii în care profesionistul trebuie sa respecte regulile de comportament în conduita misiunilor.

- Controlul de calitate

Normele de audit, definesc principiile demersului de audit pe care-l respecta un profesionist pentru a-i permite sa exprime o opinie asupra prezentarii sincere a informatiei contabile si financiare stabilite conform unui referential identificat. Aceste standarde de audit au fost elaborate pe baza celor mai bune practici (best practices) cunoscute la zi în materia de control al conturilor , care tin seama de aparitia noilor tehnologii (mediul informatic), prin adaptarea la noile tipuri de tranzactii (produse derivate, de exemplu).

Referentialul normelor si codul deontologic sunt doua elemente pe care se bazeaza misiunile de audit. Într-un elaborat de FEE (Federatia Expertilor Contabili Europeni) remis comisiei de la Bruxelles în aprilie 1998 , se mentioneaza ca asigurarea calitatii auditului impune profesiei contabile sa defineasca standardele de calitate mai ridicate în materie de formare si competenta, norme de audit specifice si un demers satisfacator fata de calitatea acestor lucrari.

- Ce este o norma de audit?

Normele de audit dau liniile unei metodologii pentru controlul (auditul) conturilor. Norma în materie defineste principiile fundamentale care trebuie respectate si precizeaza, modalitatile lor de aplicare.

Fiecare norma se înscrie într-un ansamblu mai vast numit în general referential normativ sau corp de norme. Profesionistul se va referi la acest ansamblu pentru a efectua misiune si a concluziona ca munca a fost facuta conform acestui referential.

Utilizatorul conturilor auditate în acest mod, va fi atunci în masura sa cunoasca realitatea si calitatea muncii de control efectuata, pe care se bazeaza concluziile exprimate în raportul de audit.

- Norma, reglementare, recomandare

Acesti termeni prezinta similitudini de continut fiind uneori confundati. Pe plan juridic, ei nu au aceeasi putere de constrângere.

Recomandarea are o putere incitativa. Norma si reglementarea sunt obligatorii pentru profesionist. Pentru terti, norma este un complement contractual al carui înteles juridic cere dupa caz, sa fie precizat, mai ales pentru limita actiunilor în responsabilitatea unui profesionist.

- Evolutia recenta a normelor de audit

De-a lungul anilor a fost constituit un adevarat referential doctrinar si la jumatatea anilor 80 în acelasi timp cu IAPC (International Auditing Practices Committee) din cadrul IFAC, s-au elaborat recomandari care constituie un principiu de baza al modalitatilor de identificare si aplicare a acestora.

Principiile trebuie interpretate în lumina unor comentarii privind modalitatile de aplicare si împreuna formeaza un tot indisociabil.

Modalitatile de aplicare acopera toate situatiile întâlnite de profesionist în cadrul misiunii de audit. Scopul lor prim este adunarea unor elemente de referinta suficiente pentru ca profesionistul, expertul, auditorul sa poata exercita pe deplin în situatia data, aprecierea în aplicarea principiilor

Preview document

Bilanț - Pagina 1
Bilanț - Pagina 2
Bilanț - Pagina 3
Bilanț - Pagina 4
Bilanț - Pagina 5
Bilanț - Pagina 6
Bilanț - Pagina 7
Bilanț - Pagina 8
Bilanț - Pagina 9
Bilanț - Pagina 10
Bilanț - Pagina 11
Bilanț - Pagina 12
Bilanț - Pagina 13
Bilanț - Pagina 14
Bilanț - Pagina 15
Bilanț - Pagina 16
Bilanț - Pagina 17
Bilanț - Pagina 18
Bilanț - Pagina 19
Bilanț - Pagina 20
Bilanț - Pagina 21
Bilanț - Pagina 22
Bilanț - Pagina 23
Bilanț - Pagina 24
Bilanț - Pagina 25
Bilanț - Pagina 26
Bilanț - Pagina 27
Bilanț - Pagina 28
Bilanț - Pagina 29
Bilanț - Pagina 30
Bilanț - Pagina 31
Bilanț - Pagina 32
Bilanț - Pagina 33
Bilanț - Pagina 34
Bilanț - Pagina 35
Bilanț - Pagina 36
Bilanț - Pagina 37
Bilanț - Pagina 38
Bilanț - Pagina 39
Bilanț - Pagina 40
Bilanț - Pagina 41
Bilanț - Pagina 42
Bilanț - Pagina 43
Bilanț - Pagina 44
Bilanț - Pagina 45
Bilanț - Pagina 46
Bilanț - Pagina 47
Bilanț - Pagina 48
Bilanț - Pagina 49
Bilanț - Pagina 50
Bilanț - Pagina 51
Bilanț - Pagina 52
Bilanț - Pagina 53
Bilanț - Pagina 54
Bilanț - Pagina 55
Bilanț - Pagina 56
Bilanț - Pagina 57
Bilanț - Pagina 58
Bilanț - Pagina 59
Bilanț - Pagina 60
Bilanț - Pagina 61
Bilanț - Pagina 62
Bilanț - Pagina 63
Bilanț - Pagina 64
Bilanț - Pagina 65
Bilanț - Pagina 66
Bilanț - Pagina 67
Bilanț - Pagina 68
Bilanț - Pagina 69
Bilanț - Pagina 70
Bilanț - Pagina 71
Bilanț - Pagina 72
Bilanț - Pagina 73
Bilanț - Pagina 74
Bilanț - Pagina 75
Bilanț - Pagina 76
Bilanț - Pagina 77
Bilanț - Pagina 78
Bilanț - Pagina 79
Bilanț - Pagina 80
Bilanț - Pagina 81
Bilanț - Pagina 82
Bilanț - Pagina 83
Bilanț - Pagina 84
Bilanț - Pagina 85
Bilanț - Pagina 86
Bilanț - Pagina 87
Bilanț - Pagina 88
Bilanț - Pagina 89
Bilanț - Pagina 90
Bilanț - Pagina 91
Bilanț - Pagina 92
Bilanț - Pagina 93
Bilanț - Pagina 94
Bilanț - Pagina 95
Bilanț - Pagina 96

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Analiza pe baza ratelor economico-financiare de evaluare și diagnosticare a activității întreprinderii

CAPITOLUL I. SEMNIFICATIA SI OBIECTIVELE DIAGNOSTICULUI ECONOMICO-FINANCIAR ÎN PRACTICA DE ANALIZA SI EVALUARE A ACTIVITATII ÎNTREPRINDERII....

Situații financiare în companiile de asigurări

CAPITOLUL I DELIMITĂRI ŞI STRUCTURI PRIVIND SITUAŢIILE FINANCIARE 1. Delimitări conceptuale privind situaţiile financiare: competenţă, rol şi...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Conținutul și Modul de Întocmire a Bilanțului Contabil

Creatie a contabilitatii în partida dubla, Bilantul contabil, de la a carui atestare în primul tratat de contabilitate tiparit în lume a trecut...

Elaborarea și analiza bilanțului contabil

BILANTUL CONTABIL - DOCUMENT DE SINTEZA IN TEORIA SI PRACTICA INTERNATIONALA 1.1 Dimensiuni istorice privind bilantul contabil Desi...

Diagnosticul economico - financiar pe baza datelor prezentate în bilanț la SC Magic Myg SRL București în perioada 2000-2002

INTRODUCERE Investigarea realitatii economice necesita un demers specific care integreaza viziunea clasica bazata pe cunoasterea relatiilor de...

Elaborarea și analiza bilanțului contabil la SC ICERP SA

INTRODUCERE In zilele noastre, o mai buna cunoastere a situatiei patrimoniului este strict necesara pentru a participa cu succes la viata...

Bilanțul Contabil și Evoluția Sa

INTRODUCERE Am ales şi tratat cu multă plăcere şi cu mult interes această temă deopotrivă fundamentală, utilă şi pasionantă pentru teoria şi...

Intocmirea și Analiza Bilantului Contabil

1. BILANTUL CONTABIL MODEL PRIVIND SITUATIA PATRIMONIULUI 1.1. Bilantul contabil – baza informationala a analizei patrimoniului si a...

Bilanțul contabil

INTRODUCERE Informaţia şi în deosebi informaţia economică este astăzi prezentă în toate domeniile de activitate , fiind un element indispensabil...

Analiza functional-patrimonială a bilanțului contabil

ÎNTRODUCERE În contextul reformei si al tranzactiei la economia de piata, fiecare întreprindere se confrunta cu o serie de probleme care vizeaza...

Ai nevoie de altceva?