Cadrul General al IASB si Directivele Europene - Referential si Baza de Armonizare si Conformitate a Situatiilor Financiare

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Cadrul General al IASB si Directivele Europene - Referential si Baza de Armonizare si Conformitate a Situatiilor Financiare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 144 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

CADRUL GENERAL AL IASB SI DIRECTIVELE

EUROPENE - REFERENTIAL SI BAZA DE ARMONIZARE

SI CONFORMITATE A SITUATIILOR FINANCIARE

1. Necesitatea cadrului conceptual. Prevederi si limite

Cadrul general cuprinde conceptele §i principiile teoretice care alcatuiesc împreuna sistemul de referinta pentru întocmirea §i prezentarea situatiilor financiare pentru utilizatorii externi, adica ceea ce trebuie sa fie contabilitatea, delimitate ca teorie contabila normativa deci un caz particular al teoriei contabile generale. Sau într-o alta viziune, Cadrul general î§i aroga calitatea de referential pentru elaborarea normelor contabile §i instrument de coerenta a normelor, reglementarilor §i procedurilor contabile.

In viziunea IASB, întreprinderile din întreaga lume întocmesc situatii financiare pentru a fi prezentate utilizatorilor externi, care desi ele par asemanatoare de la o tara la alta, sunt diferite din punct de vedere al continutului datorita unei varietati de factori, cum ar fi: factori sociali, economici, juridici §i culturali. Ace§ti factori conduc la utilizarea unor definitii diverse ale elementelor situatiilor financiare §i a unor diverse baze de evaluare a acestora. In mod implicit a fost influentata §i aria de aplicabilitate a acestora.

Primele tentative de realizare a cadrelor contabile conceptuale au fost în perioada 1975-1985 §i apartin organismului american de normalizare contabila FASB, cadru ce a constituit baza conceptelor adoptate §i de catre alte organisme de normalizare pentru propriile cadre contabile conceptuale, inclusiv cel elaborat de IASB.

Chiar daca este evidenta utilitatea unui asemenea cadru conceptual, sistemele contabile nu dispun fiecare de un asemenea instrument. Cadrele conceptuale contabile sunt de origine anglo-saxona, iar de aici realitatea utilizarii acestuia în sistemele contabile respective. Se pune problema eficientei în activitatea contabila din punct de vedere al utilizarii unui asemenea instrument. Tarile care nu dispun de un asemenea instrument manifesta în prezent tendinta asimilarii unui cadru contabil recunoscut international sau fac demersuri de elaborare a propriilor cadre contabile conceptuale. In acest sens mentionam proiectul de cadru contabil conceptual francez elaborat de Comitetul Permanent al

Doctrinei Contabile (CPDC), organism apartinând Ordinului Expertilor Contabili (OEC).

Optiunea unui sistem contabil national de a implementa un cadru contabil conceptual ridica unele probleme cu caracter contradictoriu, de exemplu în cazul tarii noastre exista tendinte antagoniste între conceptele definite de Cadrul general al IASB §i cele definite de Directivele contabile europene. Aceste contradictii care pot sa apara între cele doua culturi contabile sunt prezente §i în studiul Federatiei Expertilor Europeni asupra comparatiei între prevederile Directivelor europene §i cele ale IAS-urilor, §i anume10 : ,,Companiile si contabilii trebuie sa aplice IAS în contextul national - fie el reprezentat de legea nationala sau de întelegerea Directivelor europene în tara respectiva”.

Alegerea §i proiectarea unui sistem contabil trebuie sa tina seama ca nici un sistem contabil nu este perfect pentru realitatile economice ale unei tari. El trebuie în permanenta revizuit §i adaptat noilor cerinte care sunt într-o continua schimbare, dar în acest proces dinamic trebuie tinut seama §i de faptul ca schimbarile prea dese nu conduc la o stabilitate a regulilor §i practicilor contabile, fapt care are efecte directe asupra obiectivelor unui cadru contabil conceptual.

In cazul României trebuie tinut cont de contextul dat de raportul dintre national-european - international, în ceea ce prive§te construirea unui sistem contabil national capabil sa raspunda necesitatilor interne §i internationale. Conceperea unui sistem contabil national reprezinta un proces politico-strategic complex, tinându-se cont de geografia contabila international a §i de interesele particulare ale fiecarei tari.

Functiile Cadrului general IASB, a§a cum sunt formulate în document sunt:

a) sprijinirea Consiliului IASB în elaborarea viitoarelor IAS-uri, revizuirea celor existente precum si în promovarea armonizarii reglementarilor, standardelor si procedurilor de contabilitate referitoare la prezentarea situatiilor financiare prin aplicarea unor concepte de baza care sa reduca numarul tratamentelor contabile internationale;

Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul General al IASB si Directivele Europene - Referential si Baza de Armonizare si Conformitate a Situatiilor Financiare.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRANCOVEANU FACULTATEA MANAGEMENT MARKETING IN AFACERI ECONOMICE