Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6045
Mărime: 412.27KB (arhivat)
Publicat de: Martin Ursu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Simion Constanţa

Extras din proiect

1.Noţiuni generale

1.1 Simbolurile Uniunii Europene

Simbolurile Uniunii Europene sunt: drapelul, imnul, deviza, moneda unică euro şi Ziua Europei, 9 mai. (Art. I-8, Tratatul de instituire a unei Constituţii pentru Europa).

1.1.1 Steagul

Acesta este drapelul european. Simbolizează nu numai Uniunea Europeană, ci şi unitatea şi identitatea Europei într-un sens mai larg. Cercul format din steluţe aurii reprezintă solidaritatea şi armonia între popoarele Europei.

Numărul de steluţe nu are nicio legătură cu numărul de state membre. Există douăsprezece steluţe deoarece această cifră simbolizează perfecţiunea, plenitudinea şi unitatea. Prin urmare, drapelul rămâne nemodificat indiferent de numărul de state membre.

Istoria drapelului european începe în 1955. În acea vreme, Uniunea Europeană exista numai sub forma Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului şi era compusă din şase state membre. Însă, de câţiva ani, exista deja un organism separat cu mai mulţi membri, Consiliul Europei, instituit pentru a apăra drepturile omului şi a promova cultura europeană.

Consiliul Europei dorea să adopte un simbol care să-l reprezinte. După multe discuţii, a fost adoptată această emblemă - un cerc format din douăsprezece steluţe aurii pe un fond albastru. În diferite tradiţii, cifra doisprezece simbolizează perfecţiunea. Desigur, reprezintă şi numărul lunilor anului şi al orelor de pe cadranul ceasului. Cercul este, de asemenea, un simbol al unităţii. Astfel a fost creat drapelul european, simbol al idealului de unitate al popoarelor Europei.

Ulterior, Consiliul Europei a încurajat şi alte instituţii europene să adopte acelaşi drapel. În 1983, Parlamentul European a răspuns favorabil. În 1985, drapelul a fost adoptat de toţi şefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE drept emblema oficială a Uniunii Europene - care, la acea vreme, purta denumirea de Comunităţile Europene.

Toate instituţiile europene îl utilizează începând din 1986. Drapelul european este singura emblemă a Comisiei Europene, braţul executiv al UE. Alte instituţii şi organe ale UE folosesc, pe lângă drapelul european, o emblemă proprie.

1.1.2 Imnul

Tot Consiliul Europei a fost cel care a decis, în 1972, ca “Oda bucuriei” (ultima parte a Simfoniei a IX-a de Beethoven) să devina imnul său, iar în 1985, Statele Membre UE l-au adoptat, şi ele, ca imn oficial al Uniunii Europene.

Uniunea Europeană nu a urmărit, prin această decizie, să înlocuiască imnurile naţionale ale Statelor Membre. Alegerea acestei melodii ca imn subliniază aspiraţia spre valorile comune, unitatea în diversitate şi idealurile de libertate, pace şi solidaritate care stau la baza Uniunii Europene.

1.1.3. Deviza - "Unită în diversitate"

"Unită în diversitate" este deviza Uniunii Europene. A fost folosită pentru prima dată în 2000 (cu aproximaţie) şi a fost pentru prima dată menţionată oficial în Tratatul de instituire a unei Constituţii pentru Europa, încheiat în 2004. Articolul I – 8 enumera simbolurile UE. Semnificaţia devizei este că, prin Uniunea Europeană, europenii işi unesc eforturile pentru a lucra împreună pentru menţinerea păcii şi pentru prosperitate, şi că numeroasele culturi, tradiţii şi limbi diferite care coexistă în Europa sunt un atu pentru continentul nostru.

1.1.4. Moneda unică – euro €

La originea conceptului de monedă unică se află tratatele care stau la baza Uniunii Europene. Tratatul de la Roma (1957) declara că piaţa comună este unul dintre obiectivele Comunităţii Europene ce va contribui la o “uniune mai strânsă între popoarele Europei”. Tratatul Uniunii Europene (1992 - Maastricht) introduce Uniunea Economică şi Monetară şi pune bazele monedei unice. Iar în decembrie 1995, Consiliul European de la Madrid decide ca moneda unică să poarte numele de “euro”.

Începând cu 1 ianuarie 2002, Euro a intrat propriu-zis în circulaţie şi în buzunarele cetăţenilor europeni. În acel moment, doar 12 din cele 15 state membre au adoptat-o, ulterior li s-a alăturat Grecia. Euro a devenit un simbol al Uniunii Europene. Monedele şi bancnotele naţionale ale statelor din Zona Euro au fost scoase din circulaţie pe 28 februarie 2002.

Reprezentarea grafică a monedei unice a fost inspirată de litera grecească epsilon, ea trebuind să facă legătura atât cu leagănul civilizaţiei şi democraţiei europene, cât şi cu prima litera din cuvântul “Europa”. Cele două linii paralele din simbolul grafic sunt un indicator al stabilităţii euro.

1.1.5. Ziua Europei - 9 mai

Ziua de 9 mai 1950 a reprezentat primul pas către crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.

În acea zi, la Paris, Ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a citit presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi celelalte popoare ale Europei să îşi unească producţiile de oţel şi cărbune, ca “prima fundaţie concretă a unei federaţii europene”.

Propunerea lui avea ca scop crearea unei comunităţi în cadrul căreia membrii să îşi pună sub control comun producţia de oţel şi cărbune – ca bază a puterii lor militare -, în scopul evitării izbucnirii unui nou război. Ţările cărora li se adresa în primul rând această provocare – Franţa şi Germania – fuseseră în război timp de aproape 100 de ani, iar cel de-al doilea război mondial aproape că le distrusese.

În 1985, când proiectul construcţiei europene era deja clar conturat, cele zece state membre care formau la acea dată Comunitatea Europeană, au hotărât ca ziua de 9 mai să devină Ziua Europei.

1.2 Suprafaţa Uniunii Europene

Uniunea Europeană se întinde pe mai mult de 4 milioane km2 , mai exact 4.453.865 km2. Observat pe o hartă a lumii, teritoriul său nu pare foarte mare,dar acesta cuprinde 27 de ţări. Dimensiunile lor variază considerabil, Franţa având suprafaţa cea mai mare, iar Malta constituind cel mai mic stat membru.

Preview document

Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 1
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 2
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 3
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 4
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 5
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 6
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 7
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 8
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 9
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 10
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 11
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 12
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 13
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 14
Cadrul Instituțional și Juridic al Uniunii Europene - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Cadrul Institutional si Juridic al Uniunii Europene.doc

Te-ar putea interesa și

Relațiile României cu Uniunea Europeană

CAPITOLUL 1 CARACTERIZARE DE ANSAMBLU A ROMÂNIEI 1.1. CONTEXT ISTORIC România este prima tara din Europa Centrala si de Est care, înca din anii...

Spațiul administrativ al Uniunii Europene

INTRODUCERE Dezvoltarea administrativă descrisă nu trebuie considerată ca o etapă finală, circumscrisă în timp, care garantează administraţiei...

Viitorul Uniunii Europene și Procesul Decizional

PREAMBUL Lucrarea de faţă îţi propune să prezinte raporturile care se stabilesc între procesul decizional şi cel de extindere ,respectiv integrare...

Evoluția procesului de integrare economică în Europa

Introducere „Trebuie sa aceptam ca lucrurile se schimba si ca noi trebuie sa ne schimbam odata cu ele; faptul ca anumite practici au avut...

Principalele Instituții Europene și Rolul Acestora

Introducere Instituţiile comunitare au răspunderea directă pentru atingerea obiectivelor comunitare, chiar dacă statele membre au şi ele obligaţii...

Integrarea României în Uniunea Europeană

Evolutia sistemului european de integrare Sectiunea I Procesul de integrare europeana Ideea unei Europe unite a fost sustinuta de-a lungul...

UE - Istoric, Institutii, Procese Decizionale

I. Procesul de integrare europeana Inceputul procesului de integrare europeana - caracterizat prin trasaturi originale si specifice, care...

Istoricul Uniunii Europene

I. Integrarea europeană văzută în procesualitatea sa I.1. Inițiativa lui Aristide Briand Secolul XX începe, ca etapă simbolică a devenirii sale...

Ai nevoie de altceva?