Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 72 în total
Cuvinte : 10595
Mărime: 134.07KB (arhivat)
Publicat de: Casian Varga
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Argument

Impozitele au aparut inca din sclavagism, fiind considerate primul element de finante publice, in masura in care statul a trecut la prelevarea, cu caracter obligatoriu, a unor venituri sau resurse private la dispozitia sa, in forma baneasca. Dupa unii autori originea impozitelor moderne se gaseste in ajutoarele de tip feudal, bazate pe consimtamantul vasalilor fata de rege.

Notiunea de impozit semnifica, in primul rand, o obligatie impusa de catre stat supusilor sai, constand in a se ceda acestuia parti din veniturile sau averile lor, prin acoperirea nevoilor sale de functionare, respective a cheltuielilor publice. Totodata, impozitul exprima o relatie sociala intre persoanele fizice si juridice, (care cedeaza parti din veniturile sau averile lor), pe de alta parte, si de stat, (care preia la dispozitia sa resursele respective, constituindu-si fondurile banesti necesare functionarii sale), pe de alta parte.

In problema definirii si interpretarii conceptului de impozit au existat si exista inca opinii diferite, desi, toate au ca element comun relatia obiectiva dintre existenta statului (cu institutiile sale neproductive) si efectuarea prelevarii pentru functionarea sa.

Astfel, in conceptia clasica, impozitul a fost definit ca o plata suportata de cetateni pentru serviciile aduse lor de catre stat, iar in interpretarea semnificatiilor sale se avea in vedere doar ipostaza sa de resursa financiara destinata finantarii cheltuielilor neproductive ale statului. In acest sens, A. Smith si D. Ricardo afirmau ca impozitul reprezinta o prelevare neproductiva din produsul creat in economie pentru sustinere statului, respective pentru asigurarea functionarii institutiilor sale neproductive. Asemanator, Gaston Jeze, considerat a fi fondatorul stiintei finantelor (publice), afirma ca “impozitul este o prestatie baneasca rechizitionata de catre stat de la particulari, in mod silit, cu titlu definitiv si fara contraprestatie, in vederea acoperirii cheltuielilor publice”. Ideea prestatiei banesti a particularilor, fara contraprestatie din partea statului, incluzand in sine obligativitatea participarii lor la acoperirea nevoilor publice, nu exclude ipostaza lor de beneficiar ai serviciilor furnizate de catre stat, in contextul larg al indeplinirii functiilor ce-i revin acestuia.

Totusi, in evolutia conceptiei clasice despre impozit, este cel putin simptomatica sesizarea actiunii sale reglatoare asupra veniturilor insusite de catre membrii societatii. Astfel, Adolph Wagner, apreciind ca “impozitele reprezinta o cotizatie obligatore a indivizilor, destinata sa acopere cheltuielile generale ale statului, pe care acesta o percepe ca o contraprestatie si rambursare a cheltuielilor efectuate cu serviciile oferite de el, adauga ca prin impozite se exercita si o interventie regulatoare asupra venitului national”.

In conceptia moderna abordarea continutului impozitelor tine seama, in mod explicit, de mutatiile survenite in societate, in general, si in economie, in special, in contextul noilor doctrine politice si economice. Modificarile de ordin conceptual privind impozitul se refera, in esenta, la luarea lui in considerare, nu numai ca resursa financiara a statului, ci si ca un instrument de interventie a acestuia in viata economica si sociala. Devine, astfel, deosebit de relevanta exprimarea metaforica a profesorului francez Maurice Durerger, dupa care “in neocapitalismul modern, impozitul capata o semnificatie mai larga; el inceteaza de a mai constitui grauntele de nisip care jeneaza angrenajele, pentru a deveni unul dintre regulatoarele si motoarele masinii” (economice si sociale).

Intr-un mod mai transant, americanul William Albrecht jr. constata ca impozitele au fost privite ca un rau necesar pentru a compensa costurile acestor servicii pe care societatea le doreste a fi asigurate de catre guvern. Dar realitatile din lumea moderna demonstreaza ca: “Astazi, impozitele capata o semnificatie care depaseste nevoile financiare ale guvernului. Ele sunt colectate nu numai pentru a achita notele de plata ale guvernului ci si pentru a influenta activitatea economica”.

Corespunzator evolutiei inregistrate in planul conceptiilor despre impozit si pornind de la continutul sau economic, in varianta moderna, aceasta reprezinta, atat procese de redistribuire a produsului creat si relatiile economice intre persoanele fizice si juridice, pe de o parte, si stat, pe de alta parte, cat si un mijloc de influientare (de catre stat) asupra activitatii economice si sociale.

Cadru legislativ – Impozit pe venit

Impozitele sunt plati catre stat care se fac cu titlu definitiv si nerambursabil.

Dreptul de a institui impozite il are statul prin organele puterii legislative, respectiv Parlamentul si, uneori, in anumite conditii, prin institutiile publice locale.

Categorii de venituri supuse impozitului pe venit sunt:

a) Venituri din activitati independente

b) Venituri din salarii

c) Venituri din cedarea folosintei bunurilor

d) Venituri din investitii

e) Venituri din pensii

f) Venituri din activitati agricole

g) Venituri din premii si din jocuri de noroc

h) Venituri din alte surse

Determinarea veniturilor din salarii

Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura, obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitatea temporara de munca.

In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:

a) Indemnizatii din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii

b) Indemnizatii din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ

c) Drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii

d) Indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome

e) Sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica

f) Sumele primate de reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor in Consiliul de Administratie si in Comisia de Cenzori

g) Sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii

h) Indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale

i) Sumele acordate de persoanele juridice fara scop patrimonial si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, este limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice

j) Indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de Adunarea Generala a Actionarilor

k) Arice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor

Preview document

Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 1
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 2
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 3
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 4
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 5
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 6
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 7
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 8
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 9
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 10
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 11
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 12
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 13
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 14
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 15
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 16
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 17
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 18
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 19
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 20
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 21
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 22
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 23
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 24
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 25
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 26
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 27
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 28
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 29
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 30
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 31
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 32
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 33
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 34
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 35
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 36
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 37
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 38
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 39
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 40
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 41
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 42
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 43
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 44
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 45
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 46
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 47
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 48
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 49
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 50
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 51
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 52
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 53
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 54
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 55
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 56
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 57
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 58
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 59
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 60
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 61
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 62
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 63
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 64
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 65
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 66
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 67
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 68
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 69
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 70
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 71
Calcularea și Decontarea Impozitului pe Salarii - Pagina 72

Conținut arhivă zip

  • Calcularea si Decontarea Impozitului pe Salarii.doc

Te-ar putea interesa și

Studiu privind decontarea și înregistrarea în contabilitate a impozitelor directe la constructorul SCM Craiova

- Cota de impozit pe profit care se aplică asupra profitului impozabil este de 16%, cu excepţiile prevăzute de lege (respectiv, investitorii din...

Contabilitatea Decontărilor cu Bugetul Statului

INTRODUCERE Reforma contabilă din ţara noastră a început odată cu adoptarea Legii Contabilităţii nr. 82 / 1991, ale cărei prevederi – privind...

Implementarea unei Strategii de Resurse Umane

CAPITOLUL I I.1. IMPORTANŢA ELABORĂRII STRATEGIEI DE PERSONAL PENTRU ORGANIZAŢIE În centrul tuturor afacerilor stă omul. Toate celelalte resurse,...

Organizarea contabilității de gestiune a costurilor globale la SC Mecanica Ceahlău SA

Introducere Contabilitatea este tehnica de mãsurare care constatã, înregistreazã ºi pãstreazã în evidenþã activitatea unui agent economic, privat...

Contabilitatea datoriilor față de bugetul statului, bugetul asigurărilor sociale de stat și alte organisme publice

Argument Lucrarea de faţă urmăreşte să surprindă principalele aspecte legate de fiscalitatea de la noi din ţară. Se pune un accent deosebit pe...

Controlul Profitului unei Entități Economice

CAPITOLUL 1 – NOŢIUNI GENERALE PRIVIND PROFITUL 1.1. CONTROLUL PROFITULUI UNEI ENTITĂŢI ECONOMICE Profitul reprezintă scopul sau rezultatul final...

Fundamentarea și realizarea veniturilor bugetare la agenții economici

Capitolul I Organizare si functionalitate la S.C. Petal S.A 1.1 Scurt istoric - LOCAŢIA: Str. A.I. Cuza, nr. 99 HUȘI, 735100 VASLUI – ROMÂNIA...

Resurse temporare ale întreprinderii - contabilizare și prezentare

CAP. I – ASPECTE GENERALE PRIVIND ÎNTREPRINDEREA ŞI RESURSELE ÎNTREPRINDERII 1.1 Conceptul de întreprindere – definire şi clasificare...

Ai nevoie de altceva?