Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari - SC Oltchim SA

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari - SC Oltchim SA.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

1. Descrierea întreprinderii S.C. OLCHIM S.A.

OLTCHIM este un important producător în industria chimică din Europa Centrală și de Est.

De-a lungul timpului, OLTCHIM a dovedit flexibilitate și abilitate pe linie tehnologică, susținute de perste 45 ani de cercetare și inovare, pentru a oferi produse competitive.

A fost înființată în anul 1966 sub denumirea de Combinatul Chimic, iar din 1990 compania funcționează sub forma de societate comercială pe acțiuni în conformitate cu Hotărârea Guvernului 1213/1990, prin încorporarea integrală a patrimoniului fostului Combinat Chimic. OLTCHIM devine o companie publică în anul 1997 prin listarea la Bursa de Valori București.

Premisele amplasării OLTCHIM:

- Existența, în zonă, a multiplelor minerale: sare, calcar, țiței și gaze de sondă, cărbune. Sarea este materia primă de bază a tehnologiilor de pe platforma chimică; zăcământul salin, situat la aproximativ 8 km distanță, are o rezervă de exploatare estimată la circa 100ani.

- Existența unei importante surse de apă, râul Olt la o disntanță de 0,7 km.

- Surse apropiate de aprovizionare cu etilenă și propilenă, principalele materii prime pentru produsele OLTCHIM, prin două conducte subterane de câte 60 km lungime.

- Acces facil la căile de transport rutier și calea ferată - conexiune directă cu porturile de la Dunăre și Marea Neagră.

OLTCHIM beneficiază de avantajul unei bune poziționări geografice în proximitatea țărilor în curs de dezvoltare, care oferă un potențial semnificativ de creștere a vânzărilor. Având în vedere necesitatea dezvoltării infrasctructurii și insuficiența capacităților de producție din zonă, OLTCHIM este în măsură să ofere produse care întrunesc 3 criterii esențiale de competitivitate:

- Preț avantajos, având în vedere statutul de producător integrat și costurile logistice reduse;

- Calitate, prin cele 3 dimensiuni ale sale:

- inovativă (produsele OLTCHIM încorporează elemente de noutate tehnică și tehnologică);

- tehnică (produsele OLTCHIM sunt conforme documentației tehnologice);

- de marketing (deși acționează pe o piață extrem de competitivă, OLTCHIM este un brand puternic).

- Servicii prompre și de calitate: servicii asociate procesului de vânzare și servicii post-vânzare.

Încă de la înfiinațare, OLTCHIM a parcurs un proces continuu de modernizare a capacităților de producție și de diversificare a portofoliului de produse.

Oltchim Râmnicu Vâlcea este una din cele mai mari companii de produse chimice din România și din Europa de Sud-Est având în 2015 un număr de 2.200 de angajați. Oltchim este ultima companie operațională în domeniul petrochimiei din România care produce, între altele, materiale de construcții din PVC. În anul 2007, Oltchim exporta circa 78% din produse în 80 de țări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia - Pacific.

În mai 2007, Oltchim a devenit membru deplin în Consiliul European al Producătorilor de Vinili fiind prima societate producătoare de PVC din Europa de Est care primește această distincție.

Combinatul chimic Oltchim a încheiat anul 2017 pe plus, obținând un profit net de 45,6 milioane de lei, o majorare de 75% față de 2016, potrivit raportului publicat de companie pe Bursa de Valori București (BVB). În anul 2016, compania a avut un rezultat net de 26,05 milioane de lei.

Totodată, compania a avut afaceri de aproape un miliard de lei, în creștere cu o treime față de anul 2016. Și veniturile s-au majorat de la 831 milioane de lei în 2016 la peste un miliard de lei în 2017.

Reprezentanții susțin că majorarea cifrei de afaceri în anul 2017, comparativ cu anul 2016, cu 28% precum și creșterea semnificativă a rentabilității în anul 2017 comparativ cu anul precedent confirmă stabilitatea economico-financiară la care a ajuns societatea.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvență în 2013. Planul de reorganizare a prevăzut vânzarea de active, care au fost împărțite în 9 grupe, iar Chimcomplex a depus o ofertă angajantă pe 6 iulie 2017 pentru cinci grupe de active, plus a șasea parțial. Pe 18 decembrie, oferta Chimcomplex a fost aprobată de Adunarea Creditorilor.

Combinatul a fost construit pentru cinci linii de producție, pentru principalele produse: produse clorosodice, polioli și polieteri, oxoalcooli și plastifianți, PVC și pesticide. Grupa de pesticide a fost oprită odată cu intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, iar în 2008 s-a oprit și producția de PVC (policlorură de vinil), odată cu închiderea rafinăriei Arpechim, de unde provenea materia primă. Oltchim era singurul producător de PVC din țară.

Fisiere in arhiva (1):

  • Calculul si analiza principalilor indicatori economico-financiari - SC Oltchim SA.docx