Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4703
Mărime: 32.23KB (arhivat)
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ionascu Ion
A fost prezentat in cadrul facultatii CIG-MCAIG,ASE

Extras din document

Caractertistici generale

Influenta franceza asupra contabilitatii italiene nu dateaza de multa vreme. Italia are o traditie foarte lunga in privinta studiului si dezvoltarii contabilitatii.

Gratie lui Luca Pacioli, ea se poate mandri cu primatu formalizarii principiului partidei duble. Leaganul practicii contabile in partida dubla se gaseste in Florenta si Venetia din perioada medievala.

In ultimele secole, contabilitatea a facut obiectul studiilor universitare, in interiorul departamentelor de economie a intreprinderii (economia aziendale). In secolul al XX-lea, contabilitatea italiana a fost influentata de operele lui Besta si Zappa, profesori ai universitatii din Venetia.

Anterior lui Besta, contabilitatea era vazuta ca un ansamblu de contracte. Beta a introdus (1880-1922) conceptul de contabilitate ca masura a resurselor sau a patrimoniului.Ulterior, Zappa a extins teoriile lui Besta, dar a acordat mai degraba importanta rezultatului decat valorilor bilantiere (1937).

In ultimele decenii, inovarea in domeniul acestei discipline a urmat insa o traiectorie internationala, fapt care a condus la o relativa izolare a contabilitatii italiene de mediul sau traditional. Totusi,de curand,situatia a inceput sa se modifice sub o dubla influenta : 1.noua reglementare fiscala(1986) s-a tradus printr-o mai mare ingerienta a fiscalitatii in structurile contabile si o mai mare exigenta in planul formalismului ; 2.decretul pune in aplicare Directivele a 4-a,si a 7-a (aprilie 1991) si precizeaza mai clar si mai detaliat regulile de intocmire si de prezentare a documentelor de sinteza.Prima influenta marcheaza apropierea de Franta,cealalta,o tendinta de europenizare,pe plan contabil.

Totusi, comparativ cu sistemul francez, contabilitatea italiana nu este dotata cu un plan contabil general ca instrument al normalizarii.

O lunga perioada de timp, contabilitatea spaniola a fost foarte putin reglementata, exceptand textele care proveneau din fiscalitate.Aderarea Spaniei La Comunitatea Europeana a generat o serie de reforme in contabilitate, mai ales in privinta informatiei financiare si a auditului.Modelul contabil urmat de Spania a fost totdeauna cel din Franta.

Economia si contabilitatea

Sub aspect economic, Italia se caracterizeaza printr-o foarte mare regionalizare a activitatilor, un sector privat foarte dimanic si o puternica participare a statului in sectorul bancar si in cateva mari grupuri industriale.

Tesutul economic este compus in proportie de 80% din intreprinderi mici, inovatoare, dinamice si independente.Majoritatea conserva un caracter familial, de unde si o caracteristica cu o conotatie culturala : o anumita caeziune in gestiune si o anumita soliditate pe plan social.

In acest context, societatile cele mai raspandite sunt : societatile de persoane (società personali), societatile cu raspundere limitata (società a responsabilità limitata) si societatile cooperatiste (società cooperativa).

In mod paralel, exista grupuri foarte puternice si cu legaturi foarte complexe : Fiat, Ferruzzi, Agip Petroli.In pofida eforturilor de internationalizare, aceste grupuri raman centrate pe peninsula.

In conditiile existentei unui numar mare de intreprinderi familiale,contabilitatea este asigurata de o serie de cabinete mici numite regioniere,care isi asuma si obligatii pe linie de fiscalitate.Nota dominanta a acestei contabilitati este opozitia intre un formalism destul de mare pe planul procedurilor si simplitatea procesului contabil.De asemenea,in Italia se poate constata o diferenta mare intre practica si teoria contabila,fenomen amplificat si de frauda fiscala.In acest context,multe exploatari sau profesiuni liberale au la baza o contabilitate simplificata si sunt impozitate pe o baza forfetara.

Opus intreprinderilor familiale, marile societati asculta de o alta logica si animu, internationalizarea structurii si difuzarea capitalului lor.Aceste intreprinderi sunt impuse la exigentele Uniunii Europene(CEE) in materie de furnizare a situatiilor financiare, la un control legal de inalta calitate asigurat in buna masura de retelele « celor sase mari » : The Big Six, la norme stricte de cominicare financiara formulate de Bursa.

Cei doi poli ai structurii economice si contabilitatii italiene explica in parte intarzierea cu care Parlamentul a votat legea contabila de integrare a Directivelor a 4-a si a 7-a.

Economia spaniola s-a bazat multa vreme pe intreprinderile individuale si familiale, ostile la deschiderea de capital.In mod corespunzator,pe plan contabil,s-a recurs foarte putin la tehnicile evoluate deoarece,nu existau utilizatori externi ai informatiei financiare,iar proprietarii puteau recurge la o organizare contabila simpla pentru evaluarea situatiei lor.

Dezvoltarea exponentiala a turismului,in anii 1960,a marcat trecerea de la starea de subdezvoltare la cea de dezvoltare.Aceasta ameliorare economica este tot mai evidentiata dupa integrarea Spaniei in Comunitatea Europeana.In perioada care a urmat intrarii in CEE,s-a constatat o insanatosire financiara a intreprinderilor,o lansare de masive investitii.Necesitatea de a reinnoi instalatiile conduce intreprinderea la politica de leasing.Se manifesta o crestere a marimii intreprinderii prin intermediul filializarii si luarii in participatie.

Preview document

Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 1
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 2
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 3
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 4
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 5
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 6
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 7
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 8
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 9
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 10
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 11
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 12
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 13
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 14
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 15
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 16
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 17
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 18
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 19
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 20
Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Comparativ Privind Elaborarea si Analiza Bilantului Contabil

CAPITOLUL 1: OBIECTIVELE SITUAŢIILOR FINANCIARE ŞI ROLUL LOR ÎN FUNDAMENTAREA TEORIILOR PRIVIND BILANŢUL CONTABIL 1.1. Delimitări şi fundamentări...

Reglementari si Raportari Financiare Potrivit IAS-IFRS in Romania si in Germania

Capitolul 1. Noţiuni privind convergenţa şi normalizarea contabilă 1.1 Procesul de reformă contabilă şi de asimilare a IAS/IFRS în România...

Contul de Profit si Pierdere - Modele, Analiza si Interpretare

CAPITOLUL 1 MODELE ALE CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE Întocmirea contului de profit şi pierdere, ca şi a bilantului contabil, constituie, de...

Reglementari si Raportari Financiare Potrivit IAS-IFRS in Romania si in Franta

CAPITOLUL 1 Noţiuni privind convergenţă şi normalizarea contabilă În principiu, „Norma de contabilitate” este o regulă precisă de evaluare,...

Sisteme Contabile din SUA și Marea Britanie

Introducere Lucrarea de față urmărește să realizeze un studiu comparativ intre sistemul contabil american și cel britanic. Cele două sisteme fac...

Comparatie in Sistemul Contabil din Franta si cel din Marea Britanie

SISTEMUL CONTABIL DIN MAREA BRITANIE Contabilitatea, in ceea ce priveste tehnica si informatia, are obiectivul de a masura si de a trduce...

Sisteme Contabile Comparate

CONTABILITATEA ÎN PREZENT Contabilitatea reprezintă o ştiinţă independentă cu obiect propriu de studiu şi metode proprii de analiză. Definirea...

Analiza altor Sisteme Contabile - Germania, Italia, Canada, Marea Britanie si Japonia

Contabilitatea in Germania Dezvoltarea istorică a raportării financiare germane. a) Evolutia legii contabilitatii in Germania : - 1794 Prussian...

Ai nevoie de altceva?