Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4703
Mărime: 32.23KB (arhivat)
Publicat de: Iancu Scarlat
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ionascu Ion
A fost prezentat in cadrul facultatii CIG-MCAIG,ASE

Extras din proiect

Caractertistici generale

Influenta franceza asupra contabilitatii italiene nu dateaza de multa vreme. Italia are o traditie foarte lunga in privinta studiului si dezvoltarii contabilitatii.

Gratie lui Luca Pacioli, ea se poate mandri cu primatu formalizarii principiului partidei duble. Leaganul practicii contabile in partida dubla se gaseste in Florenta si Venetia din perioada medievala.

In ultimele secole, contabilitatea a facut obiectul studiilor universitare, in interiorul departamentelor de economie a intreprinderii (economia aziendale). In secolul al XX-lea, contabilitatea italiana a fost influentata de operele lui Besta si Zappa, profesori ai universitatii din Venetia.

Anterior lui Besta, contabilitatea era vazuta ca un ansamblu de contracte. Beta a introdus (1880-1922) conceptul de contabilitate ca masura a resurselor sau a patrimoniului.Ulterior, Zappa a extins teoriile lui Besta, dar a acordat mai degraba importanta rezultatului decat valorilor bilantiere (1937).

In ultimele decenii, inovarea in domeniul acestei discipline a urmat insa o traiectorie internationala, fapt care a condus la o relativa izolare a contabilitatii italiene de mediul sau traditional. Totusi,de curand,situatia a inceput sa se modifice sub o dubla influenta : 1.noua reglementare fiscala(1986) s-a tradus printr-o mai mare ingerienta a fiscalitatii in structurile contabile si o mai mare exigenta in planul formalismului ; 2.decretul pune in aplicare Directivele a 4-a,si a 7-a (aprilie 1991) si precizeaza mai clar si mai detaliat regulile de intocmire si de prezentare a documentelor de sinteza.Prima influenta marcheaza apropierea de Franta,cealalta,o tendinta de europenizare,pe plan contabil.

Totusi, comparativ cu sistemul francez, contabilitatea italiana nu este dotata cu un plan contabil general ca instrument al normalizarii.

O lunga perioada de timp, contabilitatea spaniola a fost foarte putin reglementata, exceptand textele care proveneau din fiscalitate.Aderarea Spaniei La Comunitatea Europeana a generat o serie de reforme in contabilitate, mai ales in privinta informatiei financiare si a auditului.Modelul contabil urmat de Spania a fost totdeauna cel din Franta.

Economia si contabilitatea

Sub aspect economic, Italia se caracterizeaza printr-o foarte mare regionalizare a activitatilor, un sector privat foarte dimanic si o puternica participare a statului in sectorul bancar si in cateva mari grupuri industriale.

Tesutul economic este compus in proportie de 80% din intreprinderi mici, inovatoare, dinamice si independente.Majoritatea conserva un caracter familial, de unde si o caracteristica cu o conotatie culturala : o anumita caeziune in gestiune si o anumita soliditate pe plan social.

In acest context, societatile cele mai raspandite sunt : societatile de persoane (società personali), societatile cu raspundere limitata (società a responsabilità limitata) si societatile cooperatiste (società cooperativa).

In mod paralel, exista grupuri foarte puternice si cu legaturi foarte complexe : Fiat, Ferruzzi, Agip Petroli.In pofida eforturilor de internationalizare, aceste grupuri raman centrate pe peninsula.

In conditiile existentei unui numar mare de intreprinderi familiale,contabilitatea este asigurata de o serie de cabinete mici numite regioniere,care isi asuma si obligatii pe linie de fiscalitate.Nota dominanta a acestei contabilitati este opozitia intre un formalism destul de mare pe planul procedurilor si simplitatea procesului contabil.De asemenea,in Italia se poate constata o diferenta mare intre practica si teoria contabila,fenomen amplificat si de frauda fiscala.In acest context,multe exploatari sau profesiuni liberale au la baza o contabilitate simplificata si sunt impozitate pe o baza forfetara.

Opus intreprinderilor familiale, marile societati asculta de o alta logica si animu, internationalizarea structurii si difuzarea capitalului lor.Aceste intreprinderi sunt impuse la exigentele Uniunii Europene(CEE) in materie de furnizare a situatiilor financiare, la un control legal de inalta calitate asigurat in buna masura de retelele « celor sase mari » : The Big Six, la norme stricte de cominicare financiara formulate de Bursa.

Cei doi poli ai structurii economice si contabilitatii italiene explica in parte intarzierea cu care Parlamentul a votat legea contabila de integrare a Directivelor a 4-a si a 7-a.

Economia spaniola s-a bazat multa vreme pe intreprinderile individuale si familiale, ostile la deschiderea de capital.In mod corespunzator,pe plan contabil,s-a recurs foarte putin la tehnicile evoluate deoarece,nu existau utilizatori externi ai informatiei financiare,iar proprietarii puteau recurge la o organizare contabila simpla pentru evaluarea situatiei lor.

Dezvoltarea exponentiala a turismului,in anii 1960,a marcat trecerea de la starea de subdezvoltare la cea de dezvoltare.Aceasta ameliorare economica este tot mai evidentiata dupa integrarea Spaniei in Comunitatea Europeana.In perioada care a urmat intrarii in CEE,s-a constatat o insanatosire financiara a intreprinderilor,o lansare de masive investitii.Necesitatea de a reinnoi instalatiile conduce intreprinderea la politica de leasing.Se manifesta o crestere a marimii intreprinderii prin intermediul filializarii si luarii in participatie.

Preview document

Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 1
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 2
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 3
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 4
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 5
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 6
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 7
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 8
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 9
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 10
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 11
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 12
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 13
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 14
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 15
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 16
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 17
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 18
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 19
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 20
Comparație între sistemele de contabilitate italian și spaniol, țări aflate în barca influenței franceze - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Comparatie intre Sistemele de Contabilitate Italian si Spaniol, Tari Aflate in Barca Influentei Franceze.doc

Alții au mai descărcat și

Contul de profit și pierdere - modele, analiză și interpretare

CAPITOLUL 1 MODELE ALE CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE Întocmirea contului de profit şi pierdere, ca şi a bilantului contabil, constituie, de...

Asemănări și diferențe între sistemul contabil din Italia și referențialul internațional contabil - proiecte de convergență

Introducere “Unde nu este ordine, domneste confuzia” Luca Paciolo Unul dintre termenii utilizati frecvent in zilele naostre il reprezinta...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Sisteme Contabile Comparate

CAPITOLUL I : CAUZELE DIFERENTELOR DINTRE SISTEMELE CONTABILE SI EXEMPLE DE DIFERENTE l.l.Definirea sistemului contabil In literatura de...

Ai nevoie de altceva?